River-Birth-Story-131

Imettäminen tekee kipeää

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Tavallisin syy siihen, että imettäminen tekee kipeää, on se, että lapsella ei ole riittävän suurta otetta rinnasta tai hän on liian kaukana sinusta. Myös lapsen asento sylissäsi voi tehdä imetyksestä kivuliasta – hän saattaa olla liian ylhäällä kainalossasi tai rintakehäsi päällä. Voi myös olla, että lapsen imuote on aikaisemmin ollut liian pieni, niin että nänniin on tullut haavoja/halkeamia. Vielä eräs syy voi olla kireä kielijänne.

Imettämisen ei pidä sattua

Kivuliaaseen imetykseen ei ole mitään syytä suostua, ei sen enempää imetyksen alkutaipaleella kuin tuonnempanakaan. Yleensä lapsen ensimmäiset imut sattuvat/tuntuvat, mutta sen jälkeen imettämisen ei pidä sattua. Tunnustele ja mieti, miltä lapsen imeminen tuntuu.

Jos imettäminen tekee kipeää – tee näin

  • Huolehdi siitä, että lapsi saa kunnon otteen rinnasta. Odota, kunnes lapsi avaa suunsa kunnolla ja pidä hänet oikein lähellä itseäsi. Kaikki lapset eivät haukkaa rinnasta kunnon otetta, ja sinun on odotettava, että lapsesi saa suunsa kunnolla auki.

  • Jos imettäminen mielestäsi sattuu ensimmäisten imujen jälkeen – älä arastele asetella lasta varovaisesti toiseen asentoon sylissäsi. Usein saat vetää lasta alaspäin kainalostasi hänen jalkojensa suuntaan ja laskea olkapäitäsi, niin että lapsi lähestyy rintaa alaviistosta.

  • Lypsä kädellä esiin pari tippaa rintamaitoa ennen kuin lapsi aloittaa imemisen ja sen jälkeen. Kun lypsät rintoja ennen kuin lapsi aloittaa syömisen, autat lasta käynnistämään herumisrefleksin ja lapsi voi imeä rauhallisemmin jo ruokailun alusta alkaen. Imetyksen jälkeen voit lypsää esiin tipan maitoa ja voidella sillä nännisi ärsytyksen lievittämiseksi.

  • Anna nänneille ilmakylpyjä imetyksen jälkeen. Ilma parantaa haavoja. Käytä voiteita varovaisesti, koska ne voivat tukkia ihon niin ettei ilma pääse haavalle. Jos jokin tietty voide tuntuu hyvältä, käytä sitä silloin tällöin, mutta älä jokaisella imetyskerralla.

  • On myös olemassa erilaisia nännisuojuksia, joita myös voit käyttää silloin tällöin. Ne suojaavat nännejä painamiselta. Voit ostaa niitä apteekista.

  • Vedä pari syvää hengenvetoa lapsen ottaessa ensimmäisiä imujaan, jotka usein tuntuvat eniten.

  • Voit väliaikaisesti kokeilla käyttää imetyskumia rinnan päällä. Sen avulla imetys voit tuntua helpommalta (ellei kipuun auta se, että vaihdat lapsen asentoa sylissä).

  • Lypsä tai pumppaa maitoa helpottaaksesi nännin rasitusta ja lievittääksesi kipua.

  • Arvioi imetyskerta artikkelin ”Imetyksen onnistuminen – viisi askelta sujuvaan imetykseen” ohjeiden mukaan.

  • Ota mahdollinen kumppanisi mukaan imetykseen, hän voi antaa sinulle tukea ja apua.

Jos imettäminen sattuu myöhemmässä vaiheessa

Jos imettäminen alkaa tehdä kipeää myöhemmässä vaiheessa (kun lapsi on jo hiukan isompi ja imetys on sujunut hyvin aikaisemmin), syyt voivat löytyä muualta:

  • Bakteeri- tai sienitulehdus –> Pyydä apua lastenneuvolasta, imetysvastaanotolta tai terveyskeskuksesta.
  • Maitokokkareet, jotka kertyvät maitotiehyeen ja voivat näkyä nännissäkin valkoisena pisteenä, voivat aiheuttaa kipua imetyksen aikana ja sen jälkeen. –> Pyydä apua lastenneuvolasta, imetysvastaanotolta tai terveyskeskuksesta.
  • Nänni muuttuu valkoiseksi ja siinä on suonenvedon kaltainen tunne, mikä tekee imetyksestä kivuliasta. –> Pyydä apua lastenneuvolasta, imetysvastaanotolta tai terveyskeskuksesta.
  • Lapsen kielijänne on kireä –> Ota yhteyttä lastenneuvolaan tai imetysvastaanotolle. Täältä voit saada lähetteen lastenlääkärille tai korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärille, joka voi katkaista kielijänteen.
  • Kivuliaan imetyksen taustalla voi olla muitakin syitä.

Lapsi puree

Kun lapselle on puhjennut hampaita, hän saattaa puraista sinua nännistä, mikä voi sattua uskomattoman paljon. Sano lapselle ”EI” selkeällä ja kuuluvalla äänellä ja ota lapsi hetkeksi pois rinnalta. Anna sitten lapsen jatkaa imemistä. Toista tarvittaessa.

Löydä teille sopiva asento

On tärkeää, että kuuntelet aina omia tuntemuksiasi imettäessäsi ja uskallat sekä kokeilla, mikä imetysasento toimii juuri sinulle/lapsellesi, että vaihtaa lapsen asentoa sylissäsi löytääksesi ne asennot, jotka ovat parhaat juuri teille – ja missä imetys ei satu.

Ellei tästä ole apua – käänny terveydenhuollon puoleen saadaksesi apua.