Preg-Life-17

Imetyshormoneista

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Sen vuorokauden aikana, kun maito nousee rintoihin, äidin kehossa on valtavasti hormonitoimintaa. Jotkut äidit tuntevat sen selvästi ja toiset vähemmän selvästi. Usein äiti tuntee olonsa hyvin itkuherkäksi ja tunteelliseksi. Tämä on täysin normaali reaktio ja se on tärkeä tietää, ettei pelästy omaa oloaan kotona pienen vauvansa kanssa, kun itku on herkässä sen sijaan, että tuntisi iloa vastasyntyneestä lapsestaan. Istukan irrotessa äidin estrogeenin ja progesteronin eritys vähenee ja imetyshormonit, oksitosiini ja prolaktiini, pääsevät valloilleen.

Oksitosiini

Oksitosiini on fantastinen rauhoittava hormoni, joka tekee äidin olon tyyneksi, laskee verenpainetta ja edesauttaa äidin kiintymyssuhdetta lapseen (oksitosiinitason ollessa korkeimmillaan). Imetyksen osalta se vaikuttaa herumisrefleksiin eli maidon erittymiseen. Voi olla hyvä tietää, että on normaalia, että voi mennä jopa kaksi minuuttia, ennen kuin rinnoista tulee maitoa. Oksitosiinin toinen mahtava vaikutus on se, että se auttaa äitiä suhtautumaan lapseen avoimin mielin, niin että hän alkaa tutustua lapseensa.

Stressihormonit, kuten adrenaliini tai kortisoli, voivat vaikuttaa oksitosiinin eritykseen tai vähentää sitä. Sen takia maidontuloon voi vaikuttaa epäedullisesti, jos tunnet itsesi väsyneeksi tai huolestuneeksi tai jos sinulla on kipuja. Yritä siinä tapauksessa löytää oikein mukava asento. Selkä suorana istuminen, pieni tyyny selän notkon takana ja jalat rahin päällä, taaksepäin nojaaminen tai makuullaan imettäminen asennossa, jossa voit rentoutua, voi tuntua hyvältä. Voit myös pitää lämpötyynyä hartioilla, jos se on miellyttävää, tai saada hierontaa, jos pidät siitä.

Prolaktiini

Toinen imetyshormoni, prolaktiini, on maitohormoni, ja sen eritykseen stressihormonit adrenaliini ja kortisoli eivät vaikuta. Maitohormonin ansiosta maito ei voi loppua yhtäkkiä. On tiedossa, että prolaktiinin määrä on korkeimmillaan yöllä. Jos lapsi siis imee paljon öisin, maitohormonin eritys aktivoituu, ja muutaman päivän kuluessa maidontuotanto lisääntyy. Joillakin äideillä on alakuloinen olo pari päivää synnytyksen jälkeen, eivätkä tunne oloansa ollenkaan niin onnelliseksi kuin haluaisivat.