Preg-Life-8

Imetyspäätöstä tehdessä

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Äidit ovat imettäneet jo tuhansia vuosia ympäri maailman. Tänä päivänä on olemassa paljon sekä tieteelliseen tutkimukseen että hyväksi havaittuihin kokemuksiin perustuvaa tietoa imetyksestä. Imettääkö vai ei – tästä kysymyksestä on muodostunut melko kiistelty ja arkaluontoinen aihe nyky-yhteiskunnassa ja sosiaalisen median maailmassa.

Olemme luoneet sovellukseen Imetysoppaan, jotta voit tutustua uusimpaan tietoon imetyksestä ja tehdä sen perusteella oman aktiivisen valintasi itsellesi ja lapsellesi. Sinun on tärkeää tietää myös, että Suomessa sinulla on oikeus saada yksilöllistä imetystukea. Saat tukea lapsivuodeosastolta muutaman viikon ajan synnytyksen jälkeen ja sen jälkeen neuvolan terveydenhoitajalta. Monilla paikkakunnilla voit myös saada apua sairaalan imetysvastaanotolta, jos tarvitset enemmän tukea. Myös Imetyksen Tuki Ry on tukenasi imetystaipaleellasi.

Voit täysimettää, imettää osittain tai olla kokonaan imettämättä (antaa lapsellesi äidinmaidonkorviketta).

Yritä löytää juuri sinulle toimivin ratkaisu. Jos teitä on kaksi, jutelkaa kotona toiveistanne ja tukekaa toisianne, jos joku lähipiirissänne tai tuttavapiirissänne kyseenalaistaa teidän valintanne (heillä ei ole siihen oikeutta!). Jos olet lapsen kanssa yksin, voi olla hyvä keskustella päätöksestä jonkun kanssa, johon luotat.

On hyvä miettiä jo raskausaikana, miten haluat toimia lapsen saavuttua. Jos olet päättänyt imettää lastasi, tulevaan imetykseen valmistautuminen kannattaa aloittaa jo raskausaikana. Päätöksen tekeminen ei kuitenkaan aina ole helppoa, ja voit hyvin odottaa siihen saakka, kunnes lapsi on luonasi.

Hyvää tietoa imetyksestä

Jos tiedät haluavasi imettää tai ellet ole vielä päättänyt, mitä haluat tehdä, tässä alla on tärkeää ja hyvää tietoa sujuvan imetyksen tueksi.

-Lapsi saa rintamaidosta ja D-vitamiinitipoista kaiken tarvitsemansa ensimmäisen puolen vuoden aikana (lisäksi tietysti hänen mahdollisesti tarvitsemansa lääkkeet).

  • Imettäminen ei aina ole helppoa. Se voi olla helpompaa, jos olet valmistautunut henkisesti ja ottanut selvää siitä, miten kehosi ja vastasyntynyt lapsi käyttäytyvät heti synnytyksen jälkeen ja synnytystä seuraavina päivinä. Ensimmäisten päivien imetyksellä on suuri merkitys imetyksen sujumiselle jatkossa, ja siksi nämä valmistelut ovat tärkeitä.

  • Se, että pidät lastasi ihokontaktissa hengitystiet vapaina heti syntymän jälkeen, aina siihen saakka, kunnes lapsi löytää rinnalle ja alkaa imeä tai nukahtaa, edesauttaa sekä kiintymyssuhdetta että tulevaa imetystä.

  • Lypsäminen tai rintojen stimulointi on loistava menetelmä maidontuotannon käynnistämiseksi, vaikkei lapsi imisi (vauva voi muun muassa olla väsynyt ja hiukan uupunut synnytyksen jäljiltä, olla huonovointinen tai hänellä voi olla päänsärkyä imukupin jäljiltä). Tutkimukset ovat osoittaneet, että jos lypsät heti ensimmäisten tuntien aikana lapsen syntymän jälkeen, maitoa tulee enemmän neljäntenä synnytyksen jälkeisenä päivänä. Voit kuvitella ikään kuin tekeväsi kehollesi maitotilauksen myöhempää tarvetta varten.

  • Voit kokeilla lypsämistä jo odotusaikana, raskausviikolta 38 alkaen, oppiaksesi, miten se tehdään, ja tunnustellaksesi, miltä lypsäminen tuntuu. Lypsäessäsi rinnoista ei tarvitse tulla tipan tippaa maitoa (sen enempää odotusaikana kuin myöhemminkään), vaan tarkoituksena on ”tilata” rintamaitoa myöhempää tarvetta varten. Joillakuilla äideillä rinnoista tulee hiukan ensimaitoa heti alussa, ja nämä tipat voi antaa lapselle.

  • Lapsen käyttäytyminen ja kyky – yhdeksän askelta imemiseen. Jos tunnet nämä askeleet, tiedät, miten lapsesi käyttäytyy heti syntymänsä jälkeen.

  • Jotkut äidit imettävät vain yhden rinnan yhden syötön aikana, toiset useampia (useampia = vaihdat rintaa saman imetyksen aikana ja imetät 2–4 rinnasta).

  • Voit kokeilla monia eri imetysasentoja ja useimmat löytävät asennon tai asentoja, jotka sopivat juuri heille.

  • Raskaus muuttaa rintoja enemmän kuin imetys.

  • Imettäminen ei saa olla kivuliasta. Vaikka sängyn vieressä seisova hoitaja sanoisi, että kaikki näyttää hyvältä, mutta imettäminen sattuu, kaikki ei ole niin kuin pitää. Yleensä lapsen ensimmäiset imut sattuvat/tuntuvat, mutta sen jälkeen imettämisen ei pidä sattua. Käänny lapsivuodeosaston, lastenneuvolan tai imetysvastaanoton puoleen saadaksesi tukea, jos imettäminen on kivuliasta. Myös osteopatiasta voi löytyä apua.

  • Lapsen isällä/kanssavanhemmalla on suuri merkitys imetykselle – anna hänen olla osallisena imetyksessä. Tutkimukset ovat osoittaneet, että kumppanin tuella on merkitystä sille, millaiseksi imetys muodostuu.

Lähteet;

  • Herzhaft-Le Roy J, Xhignesse M, Gaboury I. Efficacy of an Osteopathic Treatment Coupled With Lactation Consultations for Infants' Biomechanical Sucking Difficulties. J Hum Lact. 2017 Feb;33(1):165-172. doi: 10.1177/0890334416679620. Epub 2016 Dec 27. PMID: 28027445.