BBHM-BirthCenter-48

Isä/kanssavanhempi ja imetys

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Isänä/kanssavanhempana voit tehdä lapsen kanssa kaiken sen, mitä äitikin tekee – paitsi imettää. On kuitenkin tärkeää, että myös sinä ja lapsesi saatte aikaa kiintymyssuhteen muodostamiselle, ja lapsen äiti saattaa olla levon tarpeessa.

Tutkimukset ovat osoittaneet esimerkiksi, että isän/kanssavanhemman läsnäolo lapsen ensimmäisten elintuntien aikana osastolla on tuki, joka muun muassa auttaa äitiä saamaan imetyksen alulle.

Isän/kanssavanhemman suhtautuminen imetykseen ja hänen tietämyksensä imetyksestä ovat yksi tärkeimmistä äidin suhtautumiseen vaikuttavista tekijöistä. Tutkimukset ovat osoittaneet, että mitä positiivisemmin toinen vanhempi suhtautuu imetykseen, sen pidempään imettävä vanhempi imettää.

Tässä muutama tärkeä aihe mietittäväksi isälle/kanssavanhemmalle:

Kiintymyssuhde Hyvä tapa vahvistaa kiintymyssuhdetta on antaa lapsen maata vatsasi päällä iho ihoa vasten. Lapsi makaa vaippasillaan sammakkoasennossa paljaan vatsasi päällä, niin että olette suorassa ihokontaktissa toistenne kanssa. On tärkeää huolehtia siitä, että lapsen hengitystiet ovat vapaina (tilaa nenän edessä), ja siksi sinun tulee olla hereillä maatessanne näin. Voit myös opetella vaikkapa vauvahierontaa, hoitaa iltakylvyn tai vaipanvaihdot. Imetys on siis ainoa asia, johon et pysty – kaikkeen muuhun lapsenhoitoon te voitte molemmat osallistua. Muista, että te molemmat olette tärkeitä lapselle. Usein kyse voi olla siitäkin, että uskaltaa ottaa oman paikkansa.

Itsensä ulkopuoliseksi tunteminen Äiti saattaa tuntea olevansa aivan yksin imetyksen kanssa, kumppani puolestaan tuntea itsensä ulkopuoliseksi. On tärkeää, että puhutte keskenänne väärinkäsitysten välttämiseksi. Yrittäkää sanoittaa ajatuksianne ja tunteitanne ja kertoa toinen toisillenne, miltä teistä tuntuu. Seurustelkaa lapsen kanssa yhdessä oppiaksenne tuntemaan hänet. Seurustelkaa hänen kanssaan kuitenkin myös erikseen. Äidin ja isän/kumppanin sydän on aivan avoinna lapselle, ja usein menee hetki, ennen kuin tunnette varmuutta vanhemman roolissa. Tehkää se, mikä teidän mielestänne on parhaaksi lapsellenne.

Parisuhde Parisuhteelle on usein hyväksi, että molemmat vanhemmat ovat osallisia ja jakavat vastuun lapsesta. Yrittäkää myös pitää hyvää huolta toinen toisistanne. Äiti saattaa tarvita hiukan erityistukea imetyksen kanssa ja joskus hiukan etäisyyttä, kun taas isä/kanssavanhempi saattaa tarvita enemmän aikaa lapsensa kanssa. Molemmat tarvitsevat myös omaa aikaa. Vain te tunnette oman perheenne. Kun siihen on nyt tullut uusi jäsen, on huomioitava myös uusia tarpeita. Jutelkaa asiasta avoimesti ja olkaa huomaavaisia toinen toistenne tarpeiden suhteen, niin löydätte varmasti hyvät tavat toimia.

Pari vinkkiä:

  • Jatkakaa halailua, jos molemmat haluavat sitä.
  • Ottakaa nukkumisvuoroja ja auttakaa toinen toisianne saamaan omaa aikaa.
  • Muistakaa, että aika, jolloin kotona on pieni vauva, on hyvin lyhyt aika elämässänne.