LindseyBartell 33

Isäksi/kanssavanhemmaksi tuleminen

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Elämässä ei liene hienompaa hetkeä kuin se, kun kuulet uutisen: sinusta tulee vanhempi! Tätä olet toivon mukaan halunnut, toivonut ja tavoitellut yhdessä kumppanisi kanssa.

Tieto voi samalla kuitenkin olla pelottavampi kuin mikään, mitä olet kokenut tähän mennessä. Vanhemmaksi tulo on suuri ja elintärkeä tapahtuma. Vanhempana saat seurata uuden ihmisen kehitystä ja olet hyvin pitkään yksi lapsesi elämän tärkeimmistä henkilöistä.

Vanhemmaksi tulo on muutos

Joillekin vanhemmuus tuntuu luontevalta alusta alkaen. Useimmille vanhemmaksi tulo on isompi tai pienempi muutos, joka lisäksi tapahtuu ajan kanssa lapsen kasvaessa ja hänen tarpeidensa muuttuessa. Myös lapsensaanti-iällä voi olla iso merkitys sille, miten vanhemmuuteen suhtautuu ja minkälaiseksi vanhemmaksi tulee.

Muistele lapsuuttasi

Lapsen saadessaan moni mietiskelee omaa lapsuuttaan. Voi olla hyvä yrittää muistaa sekä hyviä asioita, joita haluaa välittää omille lapsilleen, että niitä asioita, joita ei halua viedä eteenpäin. Omien arvojen ja muiden tärkeiden elämänkysymysten pohtiminen on monelle tulevalle vanhemmalle tärkeä asia.

Puhukaa odotuksistanne

Voi myös olla hyvä, jos sinä ja kumppanisi juttelette omista odotuksistanne vanhemmuuteen liittyen. Minkälaisia käsityksiä teillä on äidin ja isän rooleista? Mikä teidän mielestänne on perhe ja miten haluatte oman perheenne toimivan? Mitä haluatte ottaa mukaanne omista lapsuudenperheistänne, ja mitä ette halua välittää eteenpäin? Miten teidän omat vanhempanne tekivät yhteistyötä? Miten te haluatte toimia? Voi olla hyvä miettiä, onko olemassa joitakuita muita tärkeitä ihmisiä, jotka haluatte lapsenne elämään. Keitä he ovat? Onko elämässänne joku henkilö, jonka haluatte olevan erityisen paljon osallisena ja jolta voitte saada tukea ja apua? Neuvoja tulevalle isälle/kanssavanhemmalle Vanhemmaksi tulo ei tapahdu itsestään. Sinun täytyy itse päättää, minkälaisen vanhemmuuden luot. Muuten vaarana on, että joku muu päättää puolestasi – ja silloin et ole mukana omilla ehdoillasi. Tässä viisi ohjetta:

1. Valitse vanhemmaksi tulo

Se, joka ei kanna lasta vatsassaan sekä synnytä ja imetä häntä, voi helposti jäädä ulkopuoliseksi. Voi myös olla helppoa jättää turhan iso osa päävastuusta äidille. Jos haluat hyvän suhteen lapseesi, sinun täytyy itse tehdä töitä sen eteen. Valitset itse, oletko mukana vai ulkopuolella. Sinun täytyy itse astua esiin ja ottaa paikkasi vanhempana. Sinä valitset.

2. Älä mieti vain, mitä vanhempainvapaa maksaa, mieti minkä arvoinen se on

Talous on usein ratkaiseva tekijä tulevaisuutta suunnitellessa. Kuka ansaitsee eniten ja kuka jää kotiin? Väitetään myös, että moni isä/kanssavanhempi kuuntelee ensin kumppaninsa toiveita vanhempainvapaan jakamisesta, seuraavaksi esimiehen mielipidettä ja tyytyy sitten siihen, mitä jää jäljelle. Jos jotain jää jäljelle. On ehkä aika kysyä itseltäsi, mitä sinä haluat? Mitä sinä saat lapsesi kanssa kotona olemisesta?

3. Juttele omien vanhempiesi kanssa tai kavereiden kanssa, joilla on lapsia

Voit tietysti lukea kirjoja ja hakea tietoa netistä. Mikään ei kuitenkaan vedä vertoja oikealle keskustelulle jonkun kanssa, jolla on elämänkokemusta. Pääset esittämään kysymyksiä elämästä kulissien takana. Saat kuunnella ja katsella jotakuta, joka on askeleen edellä ja jolla jo on kokemusta. Hyvät neuvot ja tieto avaavat oivalluksia. Ota mukaasi ne asiat, jotka tuntuvat hyvältä, ja unohda loput.

4. Puhukaa odotuksistanne

Puhukaa sekä omista että kumppanisi odotuksista synnytyksen ja vanhemmuuden kynnyksellä. On helppo ohittaa toinen toisensa ja kohdistaa toiseen odotuksia, ilman että on oikeastaan kuunnellut ja kysellyt. Useimmat meistä tulevat kukin omasta perheestään, jossa on ollut erilaiset tavat ja tottumukset, ja nyt ne on tarkoitus yhdistää uudessa perheessä. Älä unohda kertoa omista toiveistasi, mutta muista myös kuunnella kumppaniasi.

5. Älä kuljeskele nälkäinen lapsi sylissäsi

Isänä/kanssavanhempana joudut joskus luovuttamaan sylistäsi huutavan, nälkäisen lapsen sille vanhemmalle, joka pystyy imettämään, ja tähän liittyvä riittämättömyyden tunne voi olla turhauttava. Et kuitenkaan voi imettää. Tee sen sijaan niitä asioita, mitä voit. Älä kilpaile syöttämisestä, ellei se ole tarpeen. Opettele muita lastenhoitoon liittyviä asioita, vaikkapa vaippojen ja vaatteiden vaihtoa, kun lapsi on kylläinen ja tyytyväinen. Ellei lapsenne syö rintaa, vaan tuttipulloa, voit tietysti osallistua ruokintaan yhtä paljon kuin äitikin.