BBHJ-Homebirth3 (22)

Käytännön neuvoja lapseen liittyen

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Olemme koonneet tähän muutamia tietämisen arvoisia käytännön neuvoja lapseen liittyen:

Kylpeminen

Ensimmäisen elinviikon aikana vaippahygienia riittää hyvin. Käy läpi ihopoimut ja puhdista napa. Anna mieluusti lapsen ihon kuivua itsestään tai taputtele iho kuivaksi pehmeällä pyyhkeellä. Noin viikon ikäisenä alkaa olla ensimmäisen kylvyn aika. Kylpyveden lämpötilan tulee olla 37–37,5 asteen tienoilla. Saippua kuivattaa lapsen ihoa, joten vältä sitä. Sen sijaan voi olla hyvä lorauttaa neutraalia vauvaöljyä kylpyveteen, koska vastasyntyneiden iho on herkkä ja kuivuu herkästi. Älä unohda kuivata ihopoimuja ja navanympärystä.

Kakka

Suolen toiminnan tulisi käynnistyä kahden vuorokauden sisällä. Ensimmäinen uloste on tummanruskeaa ja koostumukseltaan sitkeää. Sitä kutsutaan lapsenpihkaksi tai mekoniumiksi. Lapsenpihka ei haise, ja se tarttuu herkästi lapsen ihoon kuivuessaan. Pidä siksi alkuaikoina vaippaa säännöllisesti silmällä, ettei kakka pääse kuivahtamaan iholle. Lapsen saadessa yhä suurempia määriä äidinmaitoa ulosteen väri muuttuu ja vaalenee. Lopulta kakka on sinapinväristä, ja siinä on pieniä valkoisia pilkkuja. Uloste voi myös olla vihertävää, mikä on vaaratonta. Värinmuutoksen tulisi tapahtua neljän ensimmäisen vuorokauden aikana. Äidinmaitoa saavat lapset kakkaavat jokainen omassa rytmissään, jotkut kerran viikossa ja toiset monta kertaa päivässä. Rintamaidolla on lievä laksatiivinen vaikutus ummetuksen ehkäisemiseksi.

Hikka

Hikka on usein rankempaa katsottavaa vanhemmalle kuin lapselle itselleen. Rinnalle ottaminen voi auttaa lasta lopettamaan nikottelun.

Iho

Lapsen ihoa peittävä luonnollinen rasvakerros, kina, suojaa ihoa ja on hyväksi sille. Ihopoimuissa, kuten nivusissa, käsitaipeissa tai kaulalla, oleva paksu kinakerros on hyvä levittää ja liika rasva on hyvä pyyhkiä pois. Jos iho halkeilee tai iholle muodostuu haavoja, iholle voi mieluusti sivellä rintamaitoa. Anna vauvalle myös ilmakylpyjä. Rintamaito on puhdasta ja rasvapitoista, ja sillä on bakteereja tappava sekä parantava vaikutus. Lapsen ihosolut uusiutuvat viikossa, ja ravinto lievittää ihon kuivuutta. Vastasyntyneillä on usein finnejä muistuttavia näppylöitä ensimmäisen elinviikon aikana.

Ihonväri

Lapsen maksa ei syntyessä vielä toimi täydellä teholla, eikä se alkuaikoina pysty hajottamaan punaisista verisoluista peräisin olevaa bilirubiinia. Tämä aiheuttaa ihon ja silmänvalkuaisten lievää keltaisuutta lapsen ollessa muutaman vuorokauden ikäinen. Keltaisuus on normaalia ja häviää useimmiten itsestään. Joillakin lapsilla keltaisuus on voimakasta, ja he tarvitsevat valohoitoa erityisellä sinivalolla. Bilirubiinin hajotusta edistää runsas syöminen, koska se kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä väriaineen hajottamista.

Oksentaminen

On tavallista, että lapsi oksentaa lapsivettä ja limaa ensimmäisen vuorokauden aikana synnytyksen jälkeen. Jos näin käy, laita lapsi kylkimakuulle, hiero hänen selkäänsä ja kuivaa lima pois.

Kynnet

Lapsella voi olla pitkät kynnet jo hänen syntyessään. Jos lapsi raapii kasvoihinsa naarmuja, kynsiä voi yrittää varovasti lyhentää tai pyöristää viilalla. Älä leikkaa vastasyntyneen kynsiä, se voi aiheuttaa kynsivallin tulehduksen.

Napa

Napa on tärkeää pitää puhtaana ja kuivana. Jos napa on tahmainen, voit pestä sen vedellä ja kuivata sen. Jos iho alkaa punoittaa, näytä sitä lapsivuodeosastolla tai lastenneuvolassa. Napatynkä irtoaa useimmiten kahden viikon kuluessa. Sen irrotessa napa saattaa haista pahalta ja siitä voi myös vuotaa vähän verta. Napatyngässä ei ole tuntoa.

Aivastus

Monet vastasyntyneet aivastelevat usein. Se on heidän tapansa puhdistaa nenää, eikä sillä useimmiten ole mitään tekemistä vilustumisen kanssa.

Röyhtäytys

Voit pitää lasta olkapäätäsi vasten syömisen jälkeen, niin että hän voi röyhtäistä. Kaikki vastasyntyneet eivät röyhtäile. Jos lapsi siis vaikuttaa aterian jälkeen tyytyväiseltä, röyhtäytys ei ole välttämätöntä.

Nukkumisasento

Lapsen tulee nukkua selällään. Lasta voi makuuttaa vatsallaan niskalihasten harjoittamiseksi, mutta vain valvonnan alaisena.

Lämpötila

Vastasyntyneen lapsen kehon lämpötilan tulee olla 36,5–37,5 astetta. Alkuaikoina on tavallista, että kädet ja jalat ovat kylmät. Arvioi lämpötila lapsen rintaa tai selkää/niskaa tunnustelemalla.

Virtsa

Varmista, että lapsi pissaa kahden vuorokauden kuluessa synnytyksestä. Virtsan sisältämät suolat voivat näkyä vaipassa oranssina/punaisena läikkänä. Se on täysin vaaratonta. Tytöillä voi olla valkovuotoa ja joskus veristäkin vuotoa emättimestä, mikä häviää 2–3 viikon kuluessa. Tämä on normaalia ja johtuu äidin hormoneista.

Paino

Kaikkien lasten paino laskee ensimmäisten elinpäivien aikana. Normaali painonlasku on alle 10 prosenttia lapsen painosta. Lapsi punnitaan sekä ennen kotiinlähtöä että neuvolan kotikäynnillä tai ensimmäisellä neuvolakäynnillä, joka ajoittuu 1–7 vuorokauden päähän kotiutumisesta.

Seulontaverinäytteet

Jokaiselta vastasyntyneeltä otetaan syntymän jälkeen napaverestä kilpirauhasen toimintaa kuvaava TSH-näyte synnynäisen kilpirauhasen vajaatoiminnan poissulkemiseksi. Koska taudin toteaminen on hyvin vaikea vastasyntyneellä, Suomessa seulotaan kaikki vastasyntyneet. Hoitamattomana synnynnäinen kilpirauhasen vajaatoiminta aiheuttaa vaikean kasvuhäiriön ja pysyvän kehitysvammaisuuden. Nämä voidaan estää varhain aloitetulla hormonikorvaushoidolla.

Kaikille vastasyntyneille tarjotaan myös rutiininomaista seulontaverinäytettä lapsen ollessa kahden-viiden vuorokauden ikäinen. Näytteellä seulotaan useita sairauksia ja aineenvaihdunnan häiriöihin liittyviä puutostiloja.

Jos lapsella löydetään jokin näistä sairauksista, voidaan sairaudesta riippuen aloittaa joko lääkehoito tai ruokavalio. Verinäyte otetaan lapsivuodeosastolla tai erillisellä käynnillä. Näytteen analysointi kestää noin viikon. Jos näytteen mukaan kaikki on hyvin, siitä ei tule mitään vastausta. https://www.terveyskyla.fi/naistalo/raskaus-ja-synnytys/vastasyntynyt/vastasyntyneen-seulonta

Kuulotutkimus

Kaikille vastasyntyneille tarjotaan kuulotarkastusta. Se voidaan tehdä aikaisintaan kolme päivää syntymän jälkeen. Tarkoitus on löytää kuulovauriot aikaisessa vaiheessa, jotta lapsen kielen kehitystä voidaan tukea.

Happisaturaatioseulonta

Lapsivuodeosastolla ollessa yli vuorokauden ikäiseltä lapselta mitataan happisaturaatio yksinkertaisella kädestä tai jalasta tehtävällä mittauksella. Tutkimuksen tarkoitus on löytää vaikeat sydänviat aikaisessa vaiheessa.

Ravinto

Ellei imetys ole vaihtoehto, juttele lapsivuodeosaston kätilön kanssa saadaksesi ohjeita ja neuvoja muista vaihtoehdoista.

Iho ihoa vasten

Me haluamme kannustaa pitämään lasta pelkässä vaipassa mahdollisimman paljon ihokontaktissa vanhempien kanssa lapsivuodeosastolla. Tämä on hyväksi muun muassa näistä syistä:

– Vanhempien ja lapsen välisen kiintymyssuhteen muodostuminen helpottuu. – Lapsen on helpompi ylläpitää normaalia ja tasaista kehon lämpötilaa. – Lapsen on helpompi sopeutua elämään kohdun ulkopuolella; muun muassa hengitys ja verensokerinpitoisuuden säätely helpottuvat. – Lapsi itkee vähemmän. – Imetys lähtee helpommin käyntiin.

Yllä annetut tiedot on saatu Danderydin sairaalasta