Joillakin lapsilla saattaa olla kireä kielijänne, mikä voi vaikuttaa imetykseen. Jos kireä kielijänne haittaa imetystä, on haettava apua. Tähän ongelmaan on saatavilla apua. Pieni viilto kielijänteeseen voi korjata tilanteen.
Lapsen kireä kielijänne voi vaikuttaa imetykseen näin:
- Lapsen ote rinnasta on huono, pinnallinen.
- Lapsi saa usein rintamaitoa väärään kurkkuun.
- Lapsen paino ei nouse riittävästi.
- Lapsen kieli saattaa olla sydämenmuotoinen tai kulhomainen.
- Lapsi saattaa turhautua imetyksen aikana.
- Lapsi päästää usein irti rinnasta.
- Kuulet imettäessäsi pieniä naksahtelevia ääniä.
Äidin oireet
Kun lapsella on kireä kielijänne, äidillä päällimmäinen oire on se, että imettäminen on kivuliasta. Mahdollisia muita oireita:
- Haavaumat nänneissä.
- Alhainen maidontuotanto, vaikka imetät usein ja imetys kestää kauan.
- Nänni on painunut vinoon imetyksen aikana (se näyttää uudelta huulipunalta).
- Saat suonenvetoa imettäessäsi.
Avuksi
Kireä kielijänne on jäännös sikiöajalta. Sillä ei ole mitään varsinaista tehtävää, ja se voidaan näin ollen katkaista. Kielijänteen katkaisee lastenlääkäri tai korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri. Lähetteen kirjoittaa lastenneuvola tai imetysvastaanotto.
Näin toimenpide tehdään
Lapsen tulee olla kylläinen, kun toimenpide tehdään. Lapselle annetaan sokeriliuosta pienellä ruiskulla suun kautta ja kielen alus voidellaan puudutusvoiteella. Kieltä nostetaan ylöspäin ja kielijänne katkaistaan nopealla viillolla. Lapsi saattaa itkeä ja viiltokohdasta voi vuotaa hiukan verta.
Yksi vinkki on tarjota lapselle rintaa heti toimenpiteen jälkeen lapsen lohduttamiseksi. Joskus äiti huomaa eron imetyksessä heti toimenpiteen jälkeen, mutta muutos voi myös kestää hetken, joten yritä olla kärsivällinen.
Useimmiten lapsen käytöksessä ei huomaa mitään eroa toimenpiteen jälkeen, mutta joskus lapsi saattaa olla hiukan levoton tai hänellä saattaa olla kipua ensimmäisen vuorokauden aikana. Jos lapsella vaikuttaa olevan kipua toimenpiteen jälkeen, hänelle voi antaa kivunlievitystä lääkärin ohjeiden mukaan.
Kireä huulijänne
Viime aikoina on huomattu, että myös kireä huulijänne voi aiheuttaa samankaltaisia ongelmia, ja sekin voidaan katkaista. Tästä on olemassa kliinistä kokemusta, mutta ei vielä tarpeeksi tieteellisiä tutkimuksia.
Jos epäilet, että lapsellasi on kireä huulijänne
Imetysongelmien taustalla ei monestikaan ole yksinomaan kireä huulijänne, vaan ongelmat voivat johtua monesta syystä, esimerkiksi lapsen asennosta rinnalla. Ota ensin yhteyttä synnytyssairaalaan, lastenneuvolaan tai imetysvastaanotolle. Usein ongelmat pystytään ratkaisemaan ilman kirurgista toimenpidettä.