3 tips amning_122341005

Kolme vinkkiä toimivaan imetykseen

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Kun sinusta on tulossa vanhempi, on luonnollista, että lähestyvä synnytys on ajatuksissa päällimmäisenä. Synnytys ei kuitenkaan ole maaliintulo, vaan pikemminkin lähtölaukaus, mistä itse kisa alkaa. Yksi sekunti lapsen syntymän jälkeen alkaa nimittäin uusi aika lapsen kanssa, ja jos haluat, imetyksen kanssa. Tähän pätevät samat säännöt kuin maratonjuoksuun: mitä paremmin valmistaudut tulevaan imettämiseen, sitä paremmin se sujuu. Jos olet päättänyt, että haluat täys- tai osittaisimettää, ensimmäinen askel on oppia, miten vastasyntynyt vauva käyttäytyy heti synnytyksen jälkeen ja mikä on paras tapa luoda kiintymyssuhde lapseen ja saada imetys käyntiin ja sujumaan hyvin.

Kolme avainta sujuvaan imetykseen

On osoittautunut, että kolme asiaa ovat merkityksellistä imetyksen kannalta pitkällä tähtäimellä. Kun tiedät nämä asiat jo odotusaikana, sinulla on paremmat edellytykset saada imetys sujumaan hyvin:

1) Pidä lasta koko ajan ihokontaktissa (hengitystiet vapaina) Ihokontaktissa lapsi makaa pienen sammakon lailla vatsasi päällä, pelkässä vaipassa. Muista huolehtia siitä, että lapsen hengitystiet ovat vapaina (tilaa nenän edessä). Lapsi tuntee sinun kehosi lämmön, kuulee sinun sydämenlyöntisi (aivan kuten koko raskauden ajan) ja tuntee sinun tuoksusi. Keskeytymätön ihokontakti vastasyntyneen kanssa heti hänen synnyttyään tai heti, kun se on mahdollista, niin kauan kunnes vauva imee tai nukahtaa, on hyväksi imetykselle. Useiden tutkimusten mukaan lapsen pitäminen iholla edesauttaa myös lapsen ja äidin/kanssavanhemman välistä vuorovaikutusta.

2) Stimuloi rintoja, ellei lapsi ime Terve, täysiaikainen lapsi selviää ensimmäisen vuorokauden saamatta rintamaitoa/ensimaitoa. Jotta kuitenkin saat maidontuotannon käyntiin, vaikkei lapsesi juuri nyt halua imeä/syödä, voit aloittaa rintojen stimuloinnin pian synnytyksen jälkeen. Tällä tarkoitetaan sitä, että äiti itse stimuloi rintoja maidontuotannon lisäämiseksi. Tätä kutsutaan stimuloinniksi, koska on tavallista, että ensimmäisillä imetyskerroilla maitoa ei tule ollenkaan tai vain joitakin tippoja. Se on täysin normaalia, ja kun jatkat rintojen stimulointia, maidontuotanto käynnistyy nopeammin ja maidon määrä lisääntyy. Stimulointia kutsutaan myös lypsämiseksi.

3) Lapsen yhdeksän askelta imemisen aloittamiseen Tämä kuvio toistuu monilla terveillä, täysiaikaisilla lapsilla ensimmäisten synnytyksen jälkeisten tuntien aikana, jos lapsi saa maata äitinsä iholla. Sinun on hyvä tuntea seuraavat vaiheet:

(1) Lapsi itkee ensimmäisen itkunsa, (2) rentoutuu ja lepää syntymänsä jälkeen, (3) virkistyy ja katselee, tekee pieniä pään liikkeitä, räpyttelee silmiään ja avaa silmänsä, (4) liikuttelee kieltään ja suutaan, hamuilee ja maiskuttelee, liikuttelee päätään ja tarttuu käsillään. (5) Sitten lapsi pitää taas tauon ja lepää hiukan (6) ja lähestyy rintaa lyhyiden ryömivien tai liukuvien liikkeiden avulla (usein lapsi liikkuu taaksepäin). (7) Lapsi alkaa nyt tutustua rintaan. Hän nuolee nänniä ja hieroo rintaa. Ole kärsivällinen ja anna lapselle aikaa. Hetken kuluttua lapsi alkaa jälleen hakeutua rintaa kohti. Hän ehkä makaa äitiä katsellen ja alkaa sitten (8) imeä rintaa, minkä jälkeen hän (9) nukahtaa.

Lapsen askeleet imetyksen aloittamiseen voivat kestää eripituisen ajan eri lapsilla.