Lindsey Bartell BBH Stock (5)

Kotona sairaan lapsen kanssa

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Tietyt vuodenajat, kuten alkutalven ja alkusyksyn kuukaudet, tuntuvat olevan sairastelun huippuaikaa vuodesta toiseen. Tosiasia on kuitenkin se, että pikkulapset sairastavat kaikkina vuodenaikoina. Alle 4-vuotiaat sairastavat nimittäin keskimäärin 6–20 tulehdussairautta vuodessa. Tilastojen perusteella on siis naiivia toivoa välttävänsä vatsataudit ja influenssat. Ajatus siitä, että lapsi viettää päivänsä päivähoidossa ja vanhemmat työpaikoillaan, ei yksinkertaisesti mene yksi yhteen sen kanssa, miten pikkulasten vastustuskyky toimii.

Tilapäinen hoitovapaa, eli palkallinen tai palkaton vapaa lapsen sairastuessa on pelätty ilmiö vanhempien keskuudessa, kun työpaikalla odottavat aikarajat ja kokoukset. Samalla on ainutlaatuista, että meillä on valtion takaama mahdollisuus hoivata pikku kullannuppujamme heidän ollessaan puolikuntoisia. Sekä miehillä että naisilla on oikeus tilapäiseen hoitovapaaseen. Taustalla on ajatus siitä, että kummallakin sukupuolella tulee olla mahdollisuus yhdistää työelämä ja vanhemmuus. Siitä huolimatta kuumeinen kiilto pienen 20-kuisen jälkikasvusi silmissä voi herättää muitakin tuntemuksia kuin vain myötätuntoa.

Vaikka hoitovapaaoikeus on ollut olemassa jo pitkään ja lähes kuka tahansa ymmärtää pikkulasten vastustuskyvyn haavoittuvuuden, voi tuntua raskaalta ilmoittaa työkavereille, että tässä sitä ollaan taas. Mielikuvissasi selkäsi takana käy kova suhina, ”taasko se on kipeänä”. Ei siis riitä, että sinulla on täysi työ selviytyä työtehtävistäsi, sen lisäksi on helppo tuntea syyllisyyttä siitä, että tilanne kaatuu muidenkin niskaan työpaikalla.

Arjen hallitsemiseksi moni valitsee etätyöskentelyn kotoa käsin lapsen sairastaessa. Joskus se toimiikin erinomaisesti ja onnistut ujuttamaan työnteon niihin hetkiin, kun lapsi nukkuu. Mutta yhtä usein hyöty on yhtä tyhjän kanssa. Lapsi kitisee seurankipeänä, viettää ihan liian pitkiä aikoja ruudun ääressä ja lokoisasta sairastuvasta ei ole tietoakaan. Tai sitten unohdit tyystin, mikä energiapakkaus 20-kuinen pieni ihminen onkaan alkaessaan tervehtyä, kun oletit iloisesti, että toipilaan kanssa työnteko onnistuu mitä parhaiten.

Ero- ja uusperheissä myös etävanhempi tai lapsen kanssa samassa taloudessa asuva uusi puoliso voi ottaa tilapäistä hoitovapaata. Syyllisyyden tunteet ja ehkä jopa itsesyytökset voivat silti olla läsnä. On vaikea päättää, kuka on työpaikallaan enemmän korvaamaton, ja itseä kiusaa ajatus siitä, että miettii työasioita lapsen ollessa sairas.

Suunnitelkaa tilapäiset hoitovapaat

Vanhemmat voivat tuntea syyllisyyttä toinen toisiaan kohtaan, mutta vähintään yhtä tavallista on kiistellä siitä, kenen vuoro on. Jossittelu siitä, kenen työ on tärkeämpi, ei varsinaisesti puhalla rakkaussuhteeseen uutta hehkua, ja lasten edessä se on suorastaan epäasiallista. Yleisesti ottaen naiset ottavat eniten vapaata sairaan lapsen takia. Ellei taustalla ole aidosti molemminpuolinen yhteisymmärrys, vaarana on, että tällainen epäoikeudenmukaisuus synnyttää närää. Siksi ainoa oikea tapa on suunnitella etukäteen, miten hoidatte tilanteen lapsen sairastuessa. Kun käytte kalenterit läpi yhdessä, voitte välttää paitsi sen, että molemmilla on tärkeitä asioita meneillään samanaikaisesti, myös kiivaat keskustelut, kun päiväkodista soitetaan. Suunnitelma voi olla esimerkiksi sellainen, että jaatte viikonpäivät keskenänne. Parhaassa tapauksessa se, joka päivystää sairastumisten varalta maanantaisin ja tiistaisin, voi sopia tapaamisensa muille päiville. Voitte myös korvamerkitä viikkoja, suunnitella aikatauluja kuukausipohjalta tai puolittaa hoitopäivät siten, että vaihdatte vuoroa lounaalla. Myös palkattomien vapaiden miettiminen talouden kannalta voi olla tapa helpottaa suunnittelua.

Sairauden yllättäessä tärkeintä on kuitenkin olla lapsen lähellä, halia ja hoivata lasta ja huolehtia siitä, että lapsella on niin hyvä olla kuin mahdollista. Lapsen kiintymysjärjestelmä on erityisen herkkä lapsen ollessa heikko ja kipeä, ja hoiva vahvistaa kiintymyssuhdetta. Lapsen täytyy tuntea, että olet läsnä ja että sinulla on aikaa hänelle. Lisäksi voi jopa olla, että oma stressisi ja huono omatuntosi helpottaa, kun vain annat periksi sen tosiasian edessä, että lapsesi tarvitsee sinua. Kaikkeen ei voi vaikuttaa. Parhaassa tapauksessa sairaan lapsen hoito voi jopa suojata sinua stressiltä ja loppuun palamiselta. Ainakin se antaa sinulle mahdollisuuden olla pienen lapsesi lähellä.

Lähteet: - Bergström M., (2021) Lyhört föräldraskap. Bonnier Fakta - Bergström M., (2012) Att bli mamma. Tankar och känslor kring att vänta, föda och leva med barn. Bonnier Fakta