Article 7

Kun olet saanut turvaistuimesi

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Kun olet saanut turvaistuimesi, voit ottaa sen heti käyttöön. Olemme koonneet alle kohtia, joita on hyvä miettiä ja varmistaa, että turvaistuinta käytetään oikein ja että se suojaa lastasi mahdollisimman hyvin.

Mistä oikeastaan tiedän, onko istuimeni oikein asennettu?

Tutustu ensin turvaistuimen käyttöoppaaseen huolellisesti ja varmista, että ymmärrät kaikki vaiheet. Useimmilla turvaistuimia valmistavilla yrityksillä on myös nykyään omia opasvideoita, joissa asennus käydään läpi vaihe vaiheelta. Jos olet valinnut turvaistuimen, jonka asentaminen on selkeää ja helppoa, asentamisen ei pitäisi tuottaa ongelmia. Jos se on mielestäsi vaikeaa, suosittelemme sinun ottavan jälleenmyyjään yhteyttä saadaksesi neuvoja.

Miten turvavyö pitäisi kiinnittää?

Se, miten lapsi istuu turvaistuimessa, voi olla ratkaisevan tärkeää turvallisuuden kannalta. Selkä menosuuntaan asennettavassa turvaistuimessa turvavyön tulisi mieluiten kulkea olkapään yli ja suoraan taaksepäin. Turvavyö tulisi kiristää niin tiukalle, että saat aikuisena korkeintaan kaksi sormea vyön ja lapsen väliin. Parhaan mahdollisen turvallisuuden varmistamiseksi muista, ettei turvaistuimessa saa koskaan käyttää paksuja päällysvaatteita. Se aiheuttaa turvallisuusriskin, koska turvavyö tulee liian kauas lapsesta ja pahimmassa tapauksessa lapsi voi irrota tai liukua pois turvaistuimesta.

Position of the belt

Pääntuki

Jotta lapsesi saisi parasta mahdollista suojaa, suosittelemme, että puolet lapsesi korvasta on pääntuen sisällä. Tarkka asento parasta mahdollista turvallisuutta ajatellen voi vaihdella turvaistuimesta riippuen ja siksi on erityisen tärkeää tutustua oman turvaistuimesi käyttöoppaaseen. Markkinoilla on nykyään myös turvaistuimia, joissa on automaattinen pääntuki, joka mukautuu lapsen pituuteen ja kokoon mahdollistaen parhaan turvallisuuden. Alta näet pääntuen oikean korkeuden parhaan mahdollisen turvallisuuden saavuttamiseksi.

Position of headrest

Turvatyyny

Selkä menosuuntaan asennettua turvaistuinta ei saa koskaan asentaa aktivoidun turvatyynyn eteen etuistuimelle. Useimmat autonvalmistajat tarjoavat nykyisellään jonkinlaisen turvallisen turvatyynyn toiminnan eston ja jos sellainen on saatavilla, matkustajan istuimeen voidaan kiinnittää myös selkä menosuuntaan asennettu turvaistuin.

Mitä tulee kasvot menosuuntaan asennettuun turvaistuimeen matkustajan istuimella, pääsääntönä on, että turvatyyny tulee kytkeä pois päältä siihen saakka, kunnes lapsi on 140 cm pitkä. Joissakin uudemmissa autoissa on tosin nykyään turvatyynyjä, joissa kaikki kasvot menosuuntaan matkustavat voivat pituudesta riippumatta istua, vaikka turvatyyny olisi käytössä. Siksi on tärkeää tutustua auton käyttöoppaaseen tai tarkistaa autosi valmistajalta, mikä pätee omaan autoosi. Sivuturvatyynyt eivät kuitenkaan aiheuta lapsille vaaraa riippumatta siitä, matkustavatko lapset kasvot tai selkä menosuuntaan asennetussa turvaistuimessa.

Turvaistuinoppaamme artikkelit- ja työkalut-kohdista voit lukea lisää turvaistuimen valinnasta, selkä menosuuntaan asennetun turvaistuimen tärkeydestä sekä siitä, miten auto vaikuttaa asennusmahdollisuuksiin.