Article 5

Kun on aika löytää turvaistuin

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Kun olet valinnut turvaistuinmallin ja huomioinut törmäystestit, selkä menosuuntaan matkustamisen turvallisuuden ja omiin tarpeisiisi parhaiten sopivan mallin, on aika ostaa turvaistuin. Jos olet edelleen epävarma jostakin, voit lukea lisää turvaistuinoppaastamme.

Kun ostat turvaistuimen, voit ostaa sen joko myymälästä, jälleenmyyjän verkkokaupasta tai suoraan turvaistuimia valmistavalta yritykseltä. Turvallisuussyistä ei suositella ostamaan käytettyjä turvaistuimia.

Myymälä

Myymälästä ostamisen etuna on, että voit saada usein apua myymälän henkilökunnalta. Useimmissa myymälöissä on nykyään henkilökuntaa, joilla on hyvät tiedot turvaistuimista ja lasten turvallisuudesta autossa. Jos sinulla on paljon kysyttävää ja olet epävarma siitä, mikä pätee omaan tilanteeseesi ja autoosi, voit aina saada apua myymälän henkilökunnalta. Myymälässä asioimisessa parasta monien mielestä on suositusten saaminen omien mieltymysten ja tarpeiden perusteella. Etuna on myös se, että voit tunnustella tuotetta, testata sen kiinnittämistä omaan autoosi ja viedä sen usein suoraan kotiin.

Verkkokauppa

Verkkokaupan etuna on, että valikoima on usein suurempi: voit tehdä ostoksia milloin haluat ja saat mahdollisuuden suorittaa tutkimusta sinulle sopivaan tahtiin. Useimmilla verkkokaupoilla on nykyään myös hyvä tuki sekä neuvonnan että avun osalta, mutta myös mahdollisten palautusten tai reklamaatioiden osalta. Jotkin turvaistuinvalmistajat myyvät nykyään myös tuotteitaan itse ja tarjoavat niin kutsuttua ”Car fit Guarantee” -takuuta. Se tarkoittaa sitä, että jos turvaistuin ei sovi autoon, saat palauttaa sen maksutta.

Käytetty

Kuten aiemmin mainittiin, käytetyn turvaistuimen ostaminen ei ole suositeltavaa. Turvaistuimen ostamiseen jälkimarkkinoilta liittyy nimittäin monenlaisia epävarmuustekijöitä. Varsinkin, kun useimmissa tapauksissa sinulla ei ole minkäänlaista käsitystä turvaistuimen historiasta, etkä tunne myyjää. Turvaistuin on saattanut olla kolarissa, ja silloin se on aina hävitettävä. Se voi myös olla vanha ja siinä saattaa olla piileviä vikoja, jotka eivät näy paljaalla silmällä.

Kuten kaikessa muussakin, kehitystä tapahtuu, sekä testejä että turvallisuutta kehitetään ja uusille turvaistuimille asetetaan tiukempia vaatimuksia. Mutta mistä oikeastaan voi tietää, miten vanha turvaistuin on ja milloin se on liian vanha? Yleensä, Turvaistuimen pohjassa on pieniä markkereita leimoja, jotka osoittavat, milloin turvaistuin on valmistettu. Siitä, miten näitä kuuluu tulkita, voit lukea lisää täältä: https://axkid.com/safety/how-old-is-a-car-seat/