Luonnollisista kivunlievitysmenetelmistä ei periaatteessa ole mitään haittaa sen enempää lapselle kuin supistuksille. Niiden huono puoli on se, että kivunlievitystehoa on vaikea ennustaa. Luonnollisten kivunlievitysmenetelmien teho on yleensä parhaimmillaan synnytyksen alkuvaiheessa.
Fyysinen aktiivisuus
Pystyasento ja liikkuminen lisää kehon omien kipua lievittävien hormonien eritystä. Pystyasennossa lapsen voima ja paino suuntautuvat oikeaan suuntaan. Pystyasennossa on myös helpompi hengittää ja pahoinvointi ja oksentelu vähenevät. Monien naisten mielestä hallinnan ja osallisuuden tunne on suurempi.
Suihku ja kylpy
Moni kokee, että suihku ja kylpeminen lievittävät kipua ja ennen kaikkea rauhoittavat. Käsisuihkun voi kohdistaa kipupisteeseen kivun pois johdattamiseksi. Kylpyveden lämpötilan tulee olla korkeintaan 38 astetta. Muutaman tunnin kuluttua on hyvä pitää taukoa, koska kylpeminen voi aiheuttaa kuivumista ja lapsen syke voi nousta.
Kylvyn suhteen on hyvä muistaa seuraavat asiat: – Jos menet ammeeseen synnytyksen aikaisessa vaiheessa, supistukset voivat harventua. Synnytyksen edettyä pidemmälle kylpeminen ei vaikuta supistuksiin. Yleensä se on tehokas rentoutumiskeino ja auttaa sietämään kipua. Tämä tietysti riippuu siitä, pidätkö kylpemisestä.
Hieronta
Hieronta on varmastikin tavallisin lääkkeetön kivunlievitysmenetelmä. Tässä kumppanilla on iso tehtävä, hän voi antaa synnyttäjälle vaikkapa selkähierontaa. Juuri selkähierontaa käytetään luultavasti synnytyksissä eniten. Myös jalkahieronta voi auttaa rentoutumaan. Synnytyksen eri vaiheissa eri asiat tuntuvat hyvältä. Siksi on tärkeää, että synnyttäjä itse ohjaa hierojaa. Paras konsti on kokeilla. Kätilö auttaa ja ohjaa kumppania.
Aquarakkulat
Kipualueelle ruiskutetaan steriiliä vettä sisältäviä rakkuloita ihon alle. Useimmiten pistokset annetaan selkään tai häpyluun yläpuolelle. Teho voimistuu, mitä useampia pistoksia saat. Juuri pistäessä tunnet voimakasta kihelmöivää ja polttavaa kipua, joka kestää 15–30 sekuntia, mutta sen jälkeen alkaa rakkuloiden kipua lievittävä vaikutus, ja se voi kestää 1–2 tuntia pistosten saamisesta. Tarvittaessa voit tämän jälkeen saada uusia pistoksia.
TENS (Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation)
TENS on menetelmä, jossa kipualueelle annetaan pieniä sähköimpulsseja, jotka estävät kivun. Paristoilla toimivan TENS-laitteen kumiset levyt kiinnitetään teipillä hoidettavalle alueelle. Laitteen lähettämällä heikolla sähkövirralla, joka tuntuu sähköiskuilta, on kipua lievittävä vaikutus. Voit itse käyttää laitetta ja säädellä impulssien voimakkuutta sen mukaan, kuinka paljon kivunlievitystä tarvitset. Menetelmää on hyvä harjoitella etukäteen, ja laite on hyvä ottaa käyttöön synnytyksen alkuvaiheessa.
Lämpö ja viileä
Lämpö ja viileä ovat klassisia menetelmiä, joita naiset ovat käyttäneet aikojen alusta asti. Kipualueelle voi laittaa oikein lämpimiä, kuivaksi kierrettyjä froteepyyhkeitä tai lämpötyynyjä. Viilennystä käytetään yleensä lapsen synnyttyä lievittämään repeämien aiheuttamaa kipua.
Akupunktio
Nykyään akupunktion käyttö on tuttua useimmille kätilöille ja hoitomuotoa, jolla on tuhatvuotiset perinteet Kiinassa, käytetään synnytyksissä yhä enemmän. Tiettyihin kohtiin laitetuilla akupunktioneuloilla on kipua lievittävä ja rauhoittava vaikutus. Akupunktiota voidaan myös käyttää supistusten vahvistamiseen ja istukan irtoamisen helpottamiseen lapsen synnyttyä.
Lähteet:
- Abascal, G., & Huss, M. S. (2018). Att föda. Bonnier Fakta.