getty-images-veiAFsB6qtU-unsplash-EDIT

Luulen, että minulla on maitotiehyttukos

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Ensinnäkin on erotettava toisistaan maidon nousu ja maitotiehyttukos, jotka ovat kaksi eri asiaa.

Maidon nousu

Maidontuotanto käynnistyy 3–5 päivää lapsen syntymän jälkeen. Maidon noustessa rintoihin rintarauhanen kasvaa ja rauhassolukko sekä rintojen verenkierto lisääntyy. Tämä aiheuttaa rintojen turvotusta ja rinnat voivat tuntua kovilta ja muhkuraisilta. Voit tuntea maitorauhaset jopa kainaloissa asti maidon noustessa rintoihin. Tämä on hyvä normaaliolotila, jonka aiheuttaa kypsän maidon nousu rintoihin. Kaikki naiset eivät tunne tätä, eikä maidonnousuun välttämättä liity rintojen kivistäminen. Maidon noustessa molemmat rinnat tuntuvat pinkeiltä, kovilta ja aroilta ja ne saattavat punoittaa. Lapsella voi olla vaikeuksia saada koko nänni suuhunsa. Sinulle voi myös nousta kuumetta.

Avuksi Voit käyttää RPS-tekniikkaa auttaaksesi lasta saamaan tarpeeksi ison otteen rinnasta tai lypsää rintoja varovasti painetta helpottaaksesi ennen kuin lapsi aloittaa imemisen.

cottermans grepp EHj

Lievitä vaivoja

  • Kokeile lämpöä tai viileää (vaikkapa suihkussa) ja käytä sitä, mikä on sinusta mukavinta.
  • Lepää, kömmi sänkyyn.
  • Juo runsaasti, mielellään mehuja, kuumia juomia ja ravinteikkaita smoothieja.
  • Ellet ole yliherkkä ibuprofeenille, voit ottaa sitä kipuun. Muussa tapauksessa voit ottaa parasetamolia. Noudata pakkauksen annostusohjeita. Imetä näiden päivien aikana usein. Pidä lasta paljon ihokontaktissa, se nostaa veren oksitosiinitasoa, mikä puolestaan stimuloi herumisrefleksiä (maidon eritystä). Muista pitää lapsen hengitystiet vapaina. Voit lypsää rintoja varovasti lämpimässä suihkussa ollessasi. Maidonnousun aiheuttamaa epämukavuutta ei saa pois pumppaamalla, mutta pumppaaminen voi helpottaa painetta.

Itkuhormonit Maidontuotannon käynnistyessä kehosi hormonitoiminta on täydessä vauhdissa, mikä voi aiheuttaa itkuisuutta ja tunneherkkyyttä. Nyt oksitosiini- ja prolaktiinitasot (imetyshormonit) ovat korkeimmillaan. Lapsi haluaa rintaa usein. Imetä lapsentahtisesti, aina kun lapsi haluaa. Muista, että lapsi imiessään tilaa maitoa ja muutaman päivän kuluessa maidontuotanto lisääntyy. Pidä itsestäsi hyvää huolta näiden päivien aikana ja ota päivä kerrallaan.

Tämä menee ohi Olosi ei ole tällainen koko imetysaikaa, maidonnousun aiheuttama epämukavuus vähenee usein 1–2 vuorokauden kuluttua. Sen jälkeen rinnat ovat jälleen pehmeät. Tämän vaiheen mentyä rinnoissa on vain rintamaitoa.

Sulje pois tulehdukset Erilaiset tulehdukset, kuten virtsatietulehdus ja kohtutulehdus, on suljettava pois. Jos tunnet yleistilasi huonontuneen tai jos tunnet itsesi kipeäksi, soita terveydenhuollon neuvontaan.

Maitotiehyttukos

Maitotiehyttukos voi johtua bakteerin aiheuttamasta rintatulehduksesta tai maidon pakkautumisesta rauhasiin.

Bakteeritulehduksen aiheuttama rintatulehdus voi alkaa nännissä olevasta haavasta ja maitotiehyeen päässeistä bakteereista (ne eivät kuulu sinne). Bakteerit aiheuttavat siis tulehduksen rinnassa.

Maidon pakkautuminen rauhasiin voi aiheuttaa tukoksen yhdessä tai useammassa maitotiehyessä, mikä aiheuttaa turvotusta. Usein tämän voi tuntea muhkurana tai kovana kohtana rinnassa. Joskus tukos ei aiheuta mitään muita oireita ja muhkura katoaa imettämällä.

Joskus tämä vaikuttaa äidin olotilaan kovastikin, koska rinta aristaa, tukkeutuneen maitotiehyen alue punoittaa ja on turvonnut ja imetys tekee kipeää. Äidille voi myös nousta korkea kuume. Yleensä vaivat alkavat yhtäkkiä.

Tässä keskitymme tukokseen, jonka taustalla on maidon pakkautuminen.

Maitotiehyttukoksen taustalla on monia syitä

  • Lapsen imuote rinnasta ei ole tarpeeksi iso.
  • Lapsi ei jostain syystä ole imenyt rintaa yhtä aktiivisesti tai voimakkaasti kuin tavallisesti, ehkäpä koska hän on kipeä tai koska imetysten välissä kuluu pitkä aika.
  • Otat lapsen pois rinnalta, ennen kuin hän on lopettanut syömisen.
  • Tiukasti istuvat rintaliivit tai ihonmyötäiset vaatteet.
  • Imetysten välissä kuluu pitkä aika, koska lapsi nukkuu kauemmin.
  • Stressi, väsymys, kipu ja huolestuneisuus voivat aiheuttaa maitotiehyttukoksen, koska stressihormonit estävät oksitosiinin eritystä ja sen myötä myös herumisrefleksiä.

Avuksi

  • Ensinnäkin sinun täytyy selvittää maitotiehyttukoksen syy voidaksesi tehdä taustalla olevalle ongelmalle jotakin. Usein saat itse hoidettua tilanteen kuntoon, mutta joskus on tarpeen hakeutua hoitoon.
  • Hoidoksi riittää tiheä imetys siitä rinnasta, jossa tukos on. Voi myös auttaa, jos yrität asetella lapsen siten, että hänen leukansa on tukoksen alueella. Voit yrittää varovasti kosketella punoittavaa/kipeää aluetta. Rummuttele kipeää kohtaa sormilla, soita pianoa tai silitä punoittavaa aluetta varovasti sormilla suunnaten liikkeen nänniä kohden, mielellään samaan aikaan, kun lapsi on rinnallasi.
  • Jos imettäminen on liian kivuliasta, lypsäminen tai pumppaaminen on hyvä apu. Sinun on hyvä tietää, että lapsi saa rintaa imemällä ulos enemmän maitoa kuin sinä itse lypsämällä tai pumppaamalla.
  • Älä unohda imettää myös terveestä rinnasta.
  • Jos lämpö tuntuu hyvältä, pidä rinnalla vehnätyynyä tai lämmintä pyyhettä ennen imetystä. Se lievittää kipua.
  • Voit myös lypsää käsin suihkussa ollessasi.
  • Lepää paljon.
  • Juo runsaasti.
  • Yritä olla mahdollisimman rauhassa.
  • Ota särkylääkettä tarpeen mukaan.

Muut tulehdukset ja hoitoon hakeutuminen On tärkeää sulkea pois muut tulehdukset, kuten virtsatietulehdus, kohtutulehdus ja vastaavat. Jos epäilet tulehdusta – hakeudu heti hoitoon. Jos yleistilasi on huono, voit soittaa terveydenhuollon neuvontaan ohjeita saadaksesi.

Jos olet raskaana ja saat maitotiehyttukoksen, joka ei parane kahden päivän kuluessa, soita lastenneuvolaan, imetysvastaanotolle tai terveyskeskukseen. Ota aina yhteyttä terveydenhuoltoon myös, jos saat maitotiehyttukoksen imettämisen lopetettuasi.

Jos pahkura tai kova kyhmy ei häviä kahden kuukauden kuluessa, sinun tulee aina hakeutua uudestaan lääkärin vastaanotolle.