Preg-Life-1

Merkkejä raskaudesta

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Epäiletkö odottavasi lasta? On monia merkkejä, jotka voivat viitata raskauteen. Tässä alla luettelemme joitakin tavallisimpia. Muista, että me olemme kaikki erilaisia. Ei siis ole ollenkaan varmaa, että tunnistat näitä oireita itselläsi. Kuuntele kehoasi ja tarkkaile muutoksia. Jos olet ollut raskaana aikaisemmin, merkit on todennäköisesti helpompi tunnistaa.

Jos epäilet odottavasi lasta, tee raskaustesti. Positiivinen testi on varsin varma merkki raskaudesta. Onneksi olkoon! Varaa aika äitiysneuvolasta. Käynnit ovat maksuttomia, ja vain murto-osa suomalaisista odottavista äideistä jättää palvelun käyttämättä.

Kuukautiset jäävät pois

Yksi varmimmista raskauden merkeistä on kuukautisten poisjäänti. Jos munasolu on hedelmöittynyt, kohdun limakalvo nimittäin kasvaa eikä poistu kehosta kuukautisvuotona. Keho valmistautuu huolehtimaan hedelmöittyneestä munasolusta, jonka on tarkoitus kiinnittyä juuri kohdun limakalvoon. On kuitenkin tärkeä muistaa, että kuukautisten poisjäänti ei aina merkitse sitä, että olet raskaana. Myös stressi ja huolet voivat aiheuttaa kuukautisten poisjäännin tai myöhästymisen. Tee raskaustesti, elleivät kuukautiset tule ajallaan. Raskaustestin voit ostaa apteekista ilman reseptiä.

Rinnat aristavat

Rinnoissa alkaa tapahtua muutoksia heti raskaaksi tulon jälkeen niiden valmistautuessa tulevaan maidontuotantoon. Kiristävät, turvonneet ja aristavat rinnat ovat siksi merkki aluillaan olevasta raskaudesta, ja muutosten syynä on se, että rintarauhaset kasvavat ja rintoihin kertyy vararasvaa. Muutaman kuukauden kuluttua myös nännit ja nännipihat yleensä tummenevat.

Sinua väsyttää

Monet naiset ovat äärimmäisen väsyneitä 8–10 ensimmäisen raskausviikon aikana. Se johtuu hormonaalisista muutoksista ja raskaushormoneiden määrän voimakkaasta lisääntymisestä. Tärkeimpiä raskaushormoneja ovat progesteroni, estrogeeni ja hCG (istukkagonadotropiini). Erityisesti korkea progesteronitaso voi aiheuttaa väsymyksen tunnetta.

Sinulla on pahoinvointia

Kahdella kolmesta odottavasta äidistä on klassista raskauspahoinvointia. Pahoinvointiaallot tulevat useimmiten aamulla, kun veren sokeritaso on alhainen. Joillakin naisilla on vain huonovointisuutta, kun taas toisilla esiintyy myös oksentelua. Pahoinvoinnin aiheuttaa hCG-pitoisuuden voimakas kasvu raskauden alussa. Myös raskaustestin toiminta perustuu tämän hormonin mittaamiseen. Useimmilla pahoinvointi on pahimmillaan viikoilla 7–10, jonka jälkeen se helpottaa, mutta joillakuilla pahoinvointi voi jatkua koko raskauden ajan.

Haju- ja makuaistisi muuttuvat

Onko jokin tietty haju aivan sietämätön? Onko sinulla metallin maku suussa? Voimakkaille hajuille ja tietyille mauille herkistyminen on tavallista raskauden alkuvaiheessa. Se luultavasti johtuu suurista hormonaalisista muutoksista kehossasi.

Koet mielialan muutoksia

Mielialan vaihtelut ovat tavallisia varsinkin raskauden alkuvaiheessa. Raskauden ensimmäisessä vaiheessa sinusta voi tuntua siltä, että kärsit PMS-oireista, koska hormonaaliset muutokset voivat aiheuttaa mielialan heilahtelemista ärsytyksestä alakuloon ja pohjattomaan onneen muutaman minuutin aikana. Jos sinulla on taipumusta PMS-oireisiin, riski on suurempi, että koet mielialan vaihteluja myös raskauden aikana. Syy tähän ovat istukan tuottamat raskaushormonit. Kaikilla näitä oireita ei ole, mikä johtuu siitä, että jotkut ovat herkempiä hormonitasojen vaihtelulle kuin toiset. Äkilliset mielialan muutokset eivät itsessään ole mikään varma raskauden merkki, koska kyse voi yhtä hyvin olla juuri PMS-oireista tai stressistä.

Valkovuoto lisääntyy

Raskaana ollessa emättimen limakalvo kasvaa estrogeenin vaikutuksesta, mikä aiheuttaa runsaampaa valkovuotoa. Emättimessä muodostuva erite toimii suojana tulehduksia vastaan. Runsaampi valkovuoto on siksi tavallinen raskauden merkki. Joitakin naisia lisääntynyt valkovuoto häiritsee, kun taas toiset eivät huomaa juurikaan eroa.

Sinulla on usein pissahätä

Jatkuva vessassa juokseminen kuuluu raskaana olemiseen ja on erityisen tavallista alkuvaiheessa. Se johtuu siitä, että kohtu painaa virtsarakkoa aikaisempaa enemmän ja siitä, että keho tuottaa enemmän virtsaa. Raskauden aikana nimittäin kehon verimäärä kasvaa, minkä takia munuaiset saavat tehdä enemmän töitä kuin muulloin. Onneksi myös virtsarakon tilavuus kasvaa progesteronin vaikutuksesta.

Sinulla on kasvukipuja

Kohdun kasvaessa sitä paikallaan pitävä sidekudos venyy hiukan kuminauhan tavoin. Jotkut tuntevat tämän jomottavaa kuukautiskipua muistuttavana tuntemuksena. Se on normaalia, ja tuntemus voi jatkua koko odotuksen ajan tai tulla aika ajoin. Jos sinulle tulee voimakasta kipua, joka ei mene ohi, on tärkeää, että otat yhteyttä terveydenhuoltoon.

Mielesi tekee tiettyä ruokaa

Tekeekö sinun yhtäkkiä mieli suolakurkkua tai hernekeittoa? Tai jotain ruokaa, mistä et koskaan edes ole pitänyt? Tämä ei ole pelkkä klisee, vaan se voi päinvastoin olla merkki siitä, että joku kasvaa kohdussa.

Sinulla on pientä veristä vuotoa

Sinulla voi esiintyä vähäistä veristä vuotoa hedelmöittyneen munasolun kiinnittyessä kohdun seinämään. Jos sinulla on pientä veristä vuotoa pari päivää viimeisen ovulaation jälkeen, kyseessä voi olla tällainen kiinnittymisvuoto. Se on harvinainen, mutta aivan vaaraton raskauden ensioire.

Källa:

  • Kaplan, A. (red.) (2009). Lärobok för barnmorskor. (3., omarb. uppl.) Lund: Studentlitteratur.
  • Myles, M.F., Marshall, J.E. & Raynor, M.D. (red.) (2014). Myles textbook for midwives. (16th edition). Edinburgh: Elsevier.