Article 1

Minkä tyyppisen turvaistuimen tarvitset?

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Ensimmäisen tai toisen turvaistuimen ostaminen ei ole aina helppoa. Sääntöjen ja törmäystestien huomioimisen lisäksi myös henkilökohtaiset mieltymykset vaihtelevat. Turvaistuimen valitseminen voi tuntua hankalalta, mutta muista, että et käytä turvaistuinta vain, koska on pakko tai koska sitä edellytetään. Turvaistuimet pelastavat ihmishenkiä.

Lapsen kasvuvuosien aikana tarvitaan yhteensä 4 erilaista turvaistuinta:

  1. Turvakaukalo
  2. Selkä menosuuntaan asennettu turvaistuin
  3. Kasvot menosuuntaan asennettu turvaistuin
  4. Turvavyötyyny

Lapsesi turvallisuuden vuoksi on tärkeä ymmärtää kunkin turvaistuimen pituus- ja painorajat.

Turvakaukalo

Turvakaukaloa käytetään syntymästä noin 12 kuukauden ikään asti ja se luokitellaan yleensä ryhmään 40-75cm or 40-87cm. Turvakaukaloa on kätevä käyttää, koska se voidaan useimmiten kiinnittää lastenvaunuihin. Selkä menosuuntaan asennettuun turvaistuimeen voidaan vaihtaa silloin, kun lapsesi oppii istumaan ilman tukea. Tämä tapahtuu yleensä noin 6–9 kuukauden iässä.

Selkä menosuuntaan asennettu turvaistuin

Selkä menosuuntaan asennettu turvaistuin on turvaistuimista se, jota käytetään pisimpään. Turvaistuimen suositeltu pituus- ja painoluokka huomioiden sitä voidaan yleensä käyttää lähes 6 vuoden ikään saakka. Koska lasten pitäisi matkustaa selkä menosuuntaan mahdollisimman kauan, on hyvä käyttää aikaa ja vaivaa oikean valinnan tekemiseen. Auttaaksemme sinua löytämään oikean tuotteen tutustumme perusteellisemmin selkä menosuuntaan asennettaviin turvaistuimiin useissa artikkeleissamme, jotka löydät turvaistuinoppaasta.

Kasvot menosuuntaan asennettu turvaistuin ja turvavyötyyny

Kun lapsesi on noin 6–7-vuotias, on aika käyttää kasvot menosuuntaan asennettua turvaistuinta, ja päättää turvaistuintaival turvavyötyynyllä.

Testit ja säännöt

Kaikki Euroopassa myytävät turvaistuimet on testattava ja hyväksyttävä joko ECE R.44- tai ECE R.129-säännön mukaisesti.

  • ECE R.44 – Tässä säännössä turvaistuimet hyväksytään lapsen painon mukaan ja se sisältää yhteensä viisi etukäteen määriteltyä painoryhmää. Istuin voidaan hyväksyä usean painoryhmän mukaan.

  • ECE R.129 – i-Size on R.129-säännön alainen hyväksyntäluokka. Siinä turvaistuimet hyväksytään lapsen pituuden mukaan, mutta myös ISOFIX-kiinnitysjärjestelmällä asennettavien turvaistuimien ylemmän painorajan mukaan. Tämä hyväksyntä sisältää myös sivutörmäystestauksen.

Turvallinen plustesti

On myös olemassa testejä, jotka takaavat erityisen hyvän törmäyksenkeston lapsellesi. Yksi näistä on ruotsalainen ”plustesti”. Siinä turvaistuinta testataan kovemmassa nopeudessa ja lyhyemmällä jarrutusmatkalla. Testissä käytetään myös erityisiä antureita, jotka mittaavat lapsen niskaan kohdistuvaa voimaa kovassa törmäyksessä, jotta voitaisiin varmistaa, että turvaistuin täyttää törmäyksenkestoon liittyvät tiukat vaatimukset. Kuvassa on plustestin logo, jota voit kuluttajana hakea varmistaaksesi, että istuimen törmäyksenkesto on erityisen hyvä.

Plus Test Logo
Turvaistuinoppaamme artikkelit- ja työkalut-kohdista voit lukea lisää turvaistuimen valinnasta, selkä menosuuntaan asennetun turvaistuimen tärkeydestä sekä siitä, miten auto vaikuttaa asennusmahdollisuuksiin.