AdobeStock 230584988

Mitä synteettinen oksitosiini on ja miten se toimii

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Oksitosiini löydettiin vuonna 1960. Pian sen jälkeen sitä käytettiin lääketieteellisenä apuna synnytyksissä ja synnytysten jälkeen pääasiassa sen kohtua supistavan ja maitotiehyiden toimintaa edesauttavien vaikutustensa vuoksi.

Mitä se on

Synteettinen oksitosiini on lähes identtinen kehomme tuottaman luonnollisen hormonin kanssa. Synteettisen oksitosiinin kipua tuottava vaikutus on vastaava kuin luonnollisenkin oksitosiinin, mutta sen ero löytyy vaihtelevista määristä ja sitä kautta se myös vaikuttaa eri tavalla. On kuitenkin tärkeä tiedostaa, että synteettinen oksitosiini ei läpäise aivo-veriestettä eikä sen vuoksi kykene tuottamaan samaa rauhoittavaa tai kipua lievättävää vaikutusta kuin oma oksitosiinimme.

Miksi ja miten sitä käytetään

Synnytyksen aikana synteettistä oksitosiinia käytetään joskus synnyttäjän apuna tuottamaan tehokkaampia supistuksia, jotta synnytys ei hidastuisi ja jotta sekä synnyttäjän että vauvan voimat säästyisivät. Hormonia annetaan suonensisäisesti tiputuksena, ja synnyttäjä yleensä huomaa supistustensa voimistuvan 15–30 minuutin sisällä. Hoidon tarkoituksena on lisätä kehoon oksitosiinia vastaavanlaisissa pitoisuuksissa kuin mitä synnytyksen aikana normaalistikin vapautuu. Haasteena on luonnollisen oksitosiinin vapautumisen mittaaminen ja toistaminen synteettisellä hormonilla. Joskus tilanne vaatii erilaisia määriä ja joskus synnyttäjän keho ei reagoi oksitosiiniin riittävästi. Hoitoa jatketaan selkeän aikataulun mukaisesti ja se on muunneltavissa yksilöllisesti kunkin synnyttäjän kohdalla, jotta sekä synnyttäjä että vauva pysyisivät hyvissä voimissa koko synnytyksen ajan.

Annostus

Kaikille synnyttäjille tarjotaan pientä annosta synteettistä oksitosiinia joko lihasinjektiona tai suonensisäisesti heti synnytyksen jälkeen edistämään kohdun supistumista. Sen tarkoituksena on ehkäistä normaalista poikkeavaa verenvuotoa. Koska keho vapauttaa luonnostaan suuria määriä oksitosiinia synnytyksen jälkeen, tämä lisäannos on vain rutiinitoimenpide ja terveydenhuollon suositus. Se ei ole missään nimessä pakollista tai välttämätöntä. Jos synnyttäjä on terve ja raskaus ja synnytys sujuivat normaalisti, hoidosta voi mainiosti kieltäytyä.

Imetys

Synteettistä oksitosiinia on saatavilla myös sumutemuodossa ja sitä voi käyttää imetyksen apuna. Sumute annostellaan suoraan rinnoille tai nenän limakalvojen kautta. Tämä hoitomuoto ei ole yleensä rutiinina sairaaloissa, vaan pikemminkin tietyissä tilanteissa käytetty hoito, jota lääkäri voi tarvittaessa suositella.

Lue lisää oksitosiinista Raskaus-kategorian alta kohdasta Artikkelit ja työkalut.

Lähteet:

  • Myles, M.F., Marshall, J.E. & Raynor, M.D. (red.) (2014). Myles textbook for midwives. (16th edition). Edinburgh: Elsevier.