Teetkö työsi kotitoimistolta covid-19-pandemian takia? Onko sinulla pieniä huomionkipeitä lapsia seuranasi? Aina ei ole ihan helppoa riittää joka paikkaan. Miten löydät aikaa itsellesi, kun tavanomaisia lapsenvahteja ei voi tavata? Artikkelista voit lukea psykologin parhaat vinkit lasten aktivoimiseen, jotka samalla antavat sinulle mahdollisuuden ajatella myös itseäsi ja omaa hyvinvointiasi.
Psykologi Liv Svirsky pitää podcastia Barnpsykologerna. Hän työskentelee kaikenikäisten lasten ja aikuisten kanssa ja on muun muassa kirjoittanut kirjan ”Godnatt”, jonka aiheena on lasten nukkuminen.
Nyt kun moni perhe on kotikaranteenissa tai hoitaa lapsia kotona, Liv Svirsky uskoo, että on tärkeää yrittää suunnitella ja jäsentää arkea uudella tavalla.
– Ehkäpä voit istahtaa hetkeksi illalla ja miettiä, mitä aktiviteetteja voitte toteuttaa. Vaikkapa mitä pelejä ja sovelluksia teillä on ja mitä leikkipaikkoja lähiympäristössä on, jos ulkoilu on mahdollista. Kuormittuneena ja stressaantuneena voi olla vaikea keksiä edes yksinkertaista tekemistä, ja silloin voi olla mukavaa, jos apuna on lista ehdotuksia.
Voit myös pyytää uusia ideoita lähipiiristä tai sosiaalisesta mediasta.
– Kysy ystäviltä ja tutuilta heidän parhaat askartelu- ja aktiviteettivinkkinsä!
Löydä aikaa itsellesi
Monet vanhemmat joutuvat nyt pärjäämään ilman tavanomaisia lastenvahtejaan, ja lapsilla on varmasti ikävä isovanhempiaan sosiaalisen eristyksen aikana.
– Minun mielestäni digitaalisia tapaamisia ei pidä aliarvioida. Ehkä isoäiti voi viettää aikaa lapsen kanssa Skypen tai FaceTimen välityksellä, lukea satua tai vain olla mukana ja katsella, kun lapsi leikkii huoneessaan, Liv Svirsky vinkkaa.
Mitä tulee ruutuihin, Liv Svirsky on sitä mieltä, että pienet poikkeamat tavanomaisista säännöistä voivat olla ihan ok.
– Tämä tilanne on poikkeuksellinen. Se menee ohi, mutta vasta ajan kanssa. Silloin täytyy olla vähän pragmaattinen ja ehkä höllätä ruutuaikaa koskevia sääntöjä aavistuksen. Sinun täytyy tietysti edelleen tietää, mitä lapsi katsoo, mutta salli vähän pidempiä tuokioita. On tärkeää, että saat itsekin hengähdystauon, varsinkin jos olet kipeä.
Liv Svirsky painottaa, että lapsia ei tarvitse viihdyttää jatkuvasti. Täytyy myös uskaltaa olla ihan rauhassa.
– Tämänhetkinen tilanne on monen mielestä rankka, mikä on tärkeää sanoa ääneen. On täysin hyväksyttävää tuntea näin!