Article 3

Miten autoni vaikuttaa turvaistuimen valintaan?

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Artikkelimme Minkä tyyppisen turvaistuimen tarvitset? ja Miksi selkä menosuuntaan asennettu turvaistuin on turvallisempi? ovat toivottavasti antaneet sinulle selvyyttä siitä, miksi laatutestit kuten plustesti ovat tärkeitä, samoin kuin selkä menosuuntaan asennettu istuin. Kun tämä ymmärretään, on aika siirtyä eteenpäin prosessissa. Ennen kuin ostat turvaistuimen, voi olla hyvä kysyä itseltään esimerkiksi: mikä turvaistuin sopii autooni ja mitä erilaisia asennusmahdollisuuksia on olemassa?

Kiinnitysvaihtoehdot

Kiinnitysvaihtoehtoja on kaksi: ISOFIX-kiinnitysjärjestelmä ja turvavyökiinnitys.

ISOfix installation

ISOFIX on kansainvälisten standardien mukainen turvaistuimien kiinnitysjärjestelmä, joka on lähes kaikissa vuoden 2006 jälkeen valmistetuissa autoissa. Turvavyökiinnitys sen sijaan tarkoittaa istuimen kiinnittämistä auton oman kolmipistevyön avulla. Oman auton kiinnitysvaihtoehdot on hyvä tarkistaa.

Turvallisuuden kannalta ei ole eroa siinä, onko turvaistuimesi asennettu ISOFIX-kiinnitysjärjestelmällä tai turvavyökiinnityksellä. ISOFIX-kiinnitys on kuitenkin yleensä helpompi ja se vähentää inhimillistä virheellisen asennuksen riskiä. Joissakin turvavöihin kiinnitettävissä turvaistuimissa on nykyään älykkäitä toimintoja, jotka helpottavat asennusta: muun muassa itsestään kiristyvät kiinnityshihnat. Yli 50 % kaikista turvaistuimista on jossain määrin asennettu väärin, joten muista valita helposti asennettava turvaistuin.

Mistä tiedän, sopiiko turvaistuin autooni?

Jos et ole varma siitä, sopiiko turvaistuin omaan autoosi, monilla turvaistuinvalmistajilla on niin kutsuttuja autoluetteloita, joiden ansiosta he kykenevät opastamaan sinua oston yhteydessä.

On myös hyvä muistaa, että autossa voi olla erityyppisten turvaistuimien kiinnitysmahdollisuuksia. Autossa voi olla esimerkiksi sekä ISOFIX- että turvavyökiinnitysmahdollisuus, eri paikoissa. Silloin monilapsisen perheen autossa voidaan hyvin käyttää samanaikaisesti sekä turvavöihin kiinnitettäviä turvaistuimia että ISOFIX-turvaistuimia.

Turvaistuinoppaamme artikkelit- ja työkalut-kohdista voit lukea lisää turvaistuimen valinnasta ja selkä menosuuntaan asennetun turvaistuimen tärkeydestä.