Hyvä neuvo sinulle, joka haluat imettää, on valmistautua imettämiseen jo ennen lapsen tuloa. Valmistautuminen antaa sinulle paremmat edellytykset saada hyvä aloitus imetykselle.
Tässä on vinkkejä valmistautumiseen sekä ajatusten tasolla että käytännössä.
Rinnat Rintojen ja nännipihojen kasvu, nännipihojen mahdollinen tummeneminen sekä rintojen aristaminen ja mahdollinen pinkeys ovat merkkejä siitä, että rinnat valmistautuvat imettämiseen.
Joillakuilla rinnoista saattaa vuotaa hieman kellertävää nestettä, ensimaitoa. Joillakuilla ensimaitoa voi tihkua jo viikolla 16, toisilla raskauden loppuvaiheessa, kun taas osalla äideistä ensimaitoa tulee vasta lapsen synnyttyä. Tällä ei ole mitään merkitystä imetyksen sujumisen kannalta.
Voit kokeilla lypsämistä jo raskaana ollessasi, raskausviikolta 38 alkaen, tunnustellaksesi miltä se tuntuu ja harjoitellaksesi. Jos rinnoista tulee ensimaitoa, voit pakastaa nämä muutamat tipat ja ottaa ne mukaan sairaalaan synnytyksen koittaessa.
On tärkeää, että suojaat rintojasi imetysaikana. Rintaliivit eivät saa olla liian tiukat tai painaa rintoja. Jos lämpö tuntuu sinusta mukavalta, huolehdi siitä, että rinnat pysyvät lämpiminä.
Uni Alkuaikoina lapsi syö pieniä määriä mutta usein. Vuorokauteen voi mahtua 10–12 imetyskertaa – tai jopa useampia. Lapsen on saatava ruokaa öisinkin ja ensimmäisten viikkojen aikana unen määrä jää luultavasti (kaikki lapset ovat erilaisia) vähäiseksi. Tällöin on tärkeää, että lepäät päiväsaikaan ja nukut itsekin lapsen nukkuessa.
Kotityöt ja muut hommat voivat odottaa, tai mahdollinen kumppani voi huolehtia niistä. Aseta lepo ja uni etusijalle, se on hyväksi sekä imetykselle että sinun, lapsen ja koko perheen hyvinvoinnille.
Imetyspelko Jos tuleva imetys pelottaa tai jännittää sinua, esimerkiksi koska sinulla on aikaisempi, hankala imetyskokemus tai koska imetys vaikuttaa epämukavalta, voit jutella terveydenhoitajan kanssa. Ruotsissa järjestävät imetysvalmennusta odotusaikana. Tavoitteena ei aina ole täysimetys. Tavoitteena voi myös olla osittaisimetys tai imetyksen aloituksen suunnitteleminen, niin että siitä ja synnytyksen jälkeisestä ajasta tulee myönteinen kokemus sekä sinulle että vastasyntyneelle lapsellesi. Sinä päätät, minkä tavoitteen haluat asettaa itsellesi.
Jos olet imettänyt aikaisemmin Siitä riippumatta, miten imetys sujui aikaisemmalla tai aikaisemmilla kerroilla, on hyvin tärkeää muistaa, että jokainen imetys on oma kokemuksensa. Lapsi, jota odotat tällä kertaa, on eri lapsi kuin esikoisesi tai aikaisemmat lapsesi, ja hänellä on erilainen persoonallisuus ja erilaiset edellytykset. Ei siis ole mitään syytä vertailla imetyskokemuksia eri lasten kanssa. Jos sinulla on aikaisempi, myönteinen imetyskokemus sujuvasta imetyksestä, tämä auttaa sinua luottamaan siihen, että imetys sujuu hyvin tälläkin kertaa. Jos aikaisempi imetyskokemuksesi oli huono, voit jo raskauden aikana jutella neuvolan terveydenhoitajan kanssa tai varata ajan imetysvastaanotolta valmistautuaksesi imetykseen henkisesti. Tämä imetys on joka tapauksessa aivan oma imetyskokemuksensa eikä ole mitään syytä, etteikö imetys sujuisi hyvin.
Pidä näitä kotona – Huomaat pian, että imettäminen janottaa. Kotona on hyvä olla mieluisia juomia, esimerkiksi mehuja, smoothieja, marjakeittoja ja vastaavia. Tulet tarvitsemaan kaloripitoisia juomia (imettäminen kuluttaa paljon kaloreita), pelkän veden juominen ei riitä. – Sinun ei tarvitse ostaa imetystyynyjä ja erikoistuoleja. Tavallinen tukeva tyyny antaa yleensä tarpeeksi tukea käsivarren alla. Aloita jossakin nojatuolissa, tuolissa, sohvassa tai sängyssä, joka sinulla jo on, ja kokeile eri asentoja löytääksesi itsellesi ja lapsellesi sopivimman. Jos sinusta alkuvaiheen jälkeen tuntuu, että tarvitset jotakin muuta, voit aina ostaa uusia tarvikkeita hiukan myöhemmin. – Jotkut käyttävät mielellään rintasuojia rintaliiveissä. Nämä paperiset tai villasta valmistetut suojat keräävät rinnoista ennen imetystä tai sen jälkeen mahdollisesti vuotavan maidon.
Synnytyksen jälkeen Sinun on hyvä tietää hiukan vastasyntyneen lapsen käyttäytymisestä, lapsen kyvystä ja tarpeista, oman kehosi toiminnasta ja siitä, miten parhaiten saat imetyksen käyntiin.