RebeccaAnnWalshAppPix-20

Näin voit valmistautua

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Hyvä neuvo sinulle, joka haluat imettää, on valmistautua imettämiseen jo ennen lapsen tuloa. Valmistautuminen antaa sinulle paremmat edellytykset saada hyvä aloitus imetykselle.

Tässä on vinkkejä valmistautumiseen sekä ajatusten tasolla että käytännössä.

Rinnat Se, että rinnat suurentuvat, nännipiha on isompi ja/tai tummempi ja että ne voivat tuntua arilta ja kireiltä, osoittaa, että rinnat valmistautuvat imetykseen.

Jotkut saattavat alkaa vuotaa rinnoista hieman kellertävää ainetta, ternimaitoa. Tämä voi tapahtua toisilla jo viikolla 16, toisilla se voi tapahtua raskauden loppupuolella, kun taas toisille ternimaitoa ei välttämättä ilmesty ennen lapsen syntymää ollenkaan.

Voit kokeilla ternimaitoa käsin raskauden aikana, viikosta 37+ alkaen, harjoitellaksesi ja tunteaksesi sensaation. Kokeile seuraavasti:

  • Pese kätesi saippualla ja vedellä.
  • Silitä kevyesti rinnan yli rinnasta nänniä kohti. Tämä voi auttaa sinua rentoutumaan. Muotoile sormesi "C"-kirjaimeksi aivan nännipihan ulkoreunan ulkopuolelle.
  • Käytä "C"-kahvaa, liikuta sormia rintaa kohti, paina ne sitten yhteen ja siirrä niitä nänniä kohti. Liikuta sormiasi areolan ympäri stimuloidaksesi koko rintaa.
  • Ole hellä; sen ei pitäisi tehdä kipeää.
  • Voit stimuloida kutakin rintaa 6–10 minuuttia kahdesti päivässä.

*Huomaa: Jos lypsät maitoa, ternimaidon määrä tai ajankohta ei vaikuta maidontuotantoon ja imetykseen lapsen syntymän jälkeen.*

Jos keräät rintamaitoa, voit pakastaa ne kannellisessa lääkekupissa tai 1 millilitran ruiskussa, johon merkitään nimesi, henkilötunnus ja päivämäärä. Laita lääkekuppi/ruisku pieneen pakastepussiin ja aseta se pakastimeen. Kun on aika mennä synnytyssaliin synnyttämään, tuo lääkekuppi/ruisku ternimaidon kanssa kylmälaukussa, jossa on jääpakkaus (joka säilyy 24 tuntia) ja ilmoita synnytyssalissa kätilöllesi, että sinulla on ternimaitoa kanssasi.

Synnytyksen jälkeen pidä iho ihoa vasten kosketus vauvan kanssa ja varmista avoimet hengitystiet kahden ensimmäisen tunnin ajan. Anna vauvan löytää tie rintaan ja imetä ennen lisäruokintaa tänä aikana. Tarjoa ensin rinnat. Jos vauva tarvitsee lisäravinteita, anna ensin tuoretta ternimaitoa ja sitten sulatettua ternimaitoa. Anna vauvalle ternimaitoa teelusikalla tai lääkekupilla.

Rintojen hoitamisesta tulee entistäkin tärkeämpää imetyksen aikana. Älä käytä tiukkoja tai puristavia rintaliivejä ja pidä rinnat lämpiminä, jos se tuntuu mukavalta.

Uni Alkuaikoina lapsi syö pieniä määriä mutta usein. Vuorokauteen voi mahtua 10–12 imetyskertaa – tai jopa useampia. Lapsen on saatava ruokaa öisinkin ja ensimmäisten viikkojen aikana unen määrä jää luultavasti (kaikki lapset ovat erilaisia) vähäiseksi. Tällöin on tärkeää, että lepäät päiväsaikaan ja nukut itsekin lapsen nukkuessa.

Kotityöt ja muut hommat voivat odottaa, tai mahdollinen kumppani voi huolehtia niistä. Aseta lepo ja uni etusijalle, se on hyväksi sekä imetykselle että sinun, lapsen ja koko perheen hyvinvoinnille.

Imetyspelko Jos tuleva imetys pelottaa tai jännittää sinua, esimerkiksi koska sinulla on aikaisempi, hankala imetyskokemus tai koska imetys vaikuttaa epämukavalta, voit jutella terveydenhoitajan kanssa. Ruotsissa järjestävät imetysvalmennusta odotusaikana. Tavoitteena ei aina ole täysimetys. Tavoitteena voi myös olla osittaisimetys tai imetyksen aloituksen suunnitteleminen, niin että siitä ja synnytyksen jälkeisestä ajasta tulee myönteinen kokemus sekä sinulle että vastasyntyneelle lapsellesi. Sinä päätät, minkä tavoitteen haluat asettaa itsellesi.

Jos olet imettänyt aikaisemmin Siitä riippumatta, miten imetys sujui aikaisemmalla tai aikaisemmilla kerroilla, on hyvin tärkeää muistaa, että jokainen imetys on oma kokemuksensa. Lapsi, jota odotat tällä kertaa, on eri lapsi kuin esikoisesi tai aikaisemmat lapsesi, ja hänellä on erilainen persoonallisuus ja erilaiset edellytykset. Ei siis ole mitään syytä vertailla imetyskokemuksia eri lasten kanssa. Jos sinulla on aikaisempi, myönteinen imetyskokemus sujuvasta imetyksestä, tämä auttaa sinua luottamaan siihen, että imetys sujuu hyvin tälläkin kertaa. Jos aikaisempi imetyskokemuksesi oli huono, voit jo raskauden aikana jutella neuvolan terveydenhoitajan kanssa tai varata ajan imetysvastaanotolta valmistautuaksesi imetykseen henkisesti. Tämä imetys on joka tapauksessa aivan oma imetyskokemuksensa eikä ole mitään syytä, etteikö imetys sujuisi hyvin.

Pidä näitä kotona – Huomaat pian, että imettäminen janottaa. Kotona on hyvä olla mieluisia juomia, esimerkiksi mehuja, smoothieja, marjakeittoja ja vastaavia. Tulet tarvitsemaan kaloripitoisia juomia (imettäminen kuluttaa paljon kaloreita), pelkän veden juominen ei riitä. – Sinun ei tarvitse ostaa imetystyynyjä ja erikoistuoleja. Tavallinen tukeva tyyny antaa yleensä tarpeeksi tukea käsivarren alla. Aloita jossakin nojatuolissa, tuolissa, sohvassa tai sängyssä, joka sinulla jo on, ja kokeile eri asentoja löytääksesi itsellesi ja lapsellesi sopivimman. Jos sinusta alkuvaiheen jälkeen tuntuu, että tarvitset jotakin muuta, voit aina ostaa uusia tarvikkeita hiukan myöhemmin. – Jotkut käyttävät mielellään rintasuojia rintaliiveissä. Nämä paperiset tai villasta valmistetut suojat keräävät rinnoista ennen imetystä tai sen jälkeen mahdollisesti vuotavan maidon.

Synnytyksen jälkeen Sinun on hyvä tietää hiukan vastasyntyneen lapsen käyttäytymisestä, lapsen kyvystä ja tarpeista, oman kehosi toiminnasta ja siitä, miten parhaiten saat imetyksen käyntiin.