kuddar_i_massor_edit

Nukkumisasento raskauden aikana

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Ensinnäkin, voiko raskauden loppuvaiheessa ylipäänsä nukkua mukavasti? Voiko istuvillaan nukkua? Montako tyynyä oikeastaan tarvitsee?

Keskustelua käydään siitä, pitäisikö odottaville naisille suositella jotakin tiettyä nukkumisasentoa. Raskauden aikana kehon verenvirtaus muuttuu ja veren määrä kehossa lisääntyy. Kohdun ja lapsen kasvaessa myös verisuoniin kohdistuva paine kasvaa. Selinmakuulla se voi tuntua hyvinkin selvästi selässä olevan onttolaskimon (lat. vena cava) jäädessä paineen alle. Se saattaa aiheuttaa huimausta, pahoinvointia ja huomattavan verenpaineen laskun. Pahimmassa tapauksessa voit pyörtyä. Se voi myös vaikuttaa kohtuun ja lapselle virtaavaan verenkiertoon. Ilmiö menee ohi, kun vaihdat asentoa ja suoneen kohdistuva paine hellittää. On tiedossa, että kohdun, lapsen ja odottavan äidin verenvirtauksen kannalta paras asento makuulla on kylkiasento vasemmalla kyljellä.

Emme makaa nukkuessamme paikoillamme, vaan vaihdamme unessa ollessa asentoa useasti. Useimmiten keho hoitaa tämän itsekseen. Jos selinmakuulla nukkuminen tuntuu sinusta hyvältä, voit hyvin maata selälläsi. Raskauden edetessä se ei luultavasti kuitenkaan enää tunnu hyvältä.

Muutamissa tutkimuksissa on tarkasteltu naisten nukkumisasentoa ja sen mahdollista vaikutusta kohdussa olevaan lapseen. Selällään makaaminen saattaa olla haitallista kohdussa olevalle lapselle. On kuitenkin muistettava, että tämän niin sanotun supiinioireyhtymän riski on hyvin pieni, ja riski siitä, että se vaikuttaisi lapseen on vielä pienempi. Jonkinlainen yhteys kuitenkin vaikuttaa olevan. On myös todettu, että asiasta tarvitaan enemmän tutkimustietoa, ennen kuin suosituksia tai suuntaviivoja lähdetään muuttamaan. Joissakin maissa, kuten Isossa-Britanniassa ja Uudessa-Seelannissa, suosituksia on muutettu siten, että naisia neuvotaan raskauden viimeisen kolmanneksen aikana nukahtamaan vasemmalla kyljellään, kääntymään vasemmalle kyljelle, jos herää selinmakuulta, ja viettämään myös lepohetket päiväsaikaan vasemmalla kyljellä maaten.

Asiaa voi olla hyvä miettiä. Odotuksen loppuvaiheessa raskaus vaikuttaa nukkumiseen jo muutenkin ja mukavaa nukkumisasentoa voi olla hankala löytää. Lepo ja uni voivat olla ratkaisevan tärkeitä. Yleisesti ottaen paras neuvoni sinulle on tämä: yritä löytää mukava asento ja käytä tyynyjä apuna. Monien mielestä paras makuuasento on vasemmalla kyljellä. Tyyny oikean kyljen alla selkäpuolella auttaa sinua olemaan kierähtämättä selällesi. Sinun ei tarvitse maata täysin kyljelläsi – ja jos heräät selinmakuulta hyvin nukutun yön jälkeen, ei ole mitään syytä huoleen.