Oksitosiinin vaikutukset ovat hyväksi kaikille, mutta aivan erityisesti raskauden ja synnytyksen aikana. Raskauden aikana oksitosiinitasot odottajan kehossa nousevat jatkuvasti, ja ne ovat huipussaan aivan raskauden loppupuolella. Kyseessä on todennäköisesti luonnollinen prosessi, jonka tarkoituksena on valmistella odottajan kehoa ja mieltä lähestyvään synnytykseen.
Valmistautuminen synnytykseen
Oksitosiinin vaikutukset hyvinvointiin ja mieleen tarjoavat monenlaisia hyötyjä niin ennen synnytystä kuin sen aikanakin. Se auttaa odottajaa tuntemaan, että hän ei ole yksin, rakentamaan pesää kotona ja olemaan sosiaalisesti avoimempi ympärillään olevia ihmisiä kohtaan. Nämä valmistautumistoimet ovat epäsuoria seurauksia hormonin aiheuttamasta hyvänolontunteesta. Tutkimukset osoittavat, että hieronta raskauden aikana vaikuttaa positiivisesti terveyteen lisääntyneen oksitosiinin vapautumisen ansiosta.
Yöllä, kun keho on tottunut nukkumaan ja rentoutumaan, herkkyytemme oksitosiiniin kasvaa automaattisesti. Todennäköisesti juuri sen vuoksi moni tuntee ensimmäiset supistuksensa nimenomaan yöllä tai aikaisin aamulla kehon ollessa kaikkein rennoimmillaan ja vastaanottavaisimmillaan kehon omalle supistuksia aikaansaavalle hormonille.
Äidin ja vauvan yhteys
Useat eri tekijät vaikuttavat oksitosiinitasojen nousuun synnytyksen jälkeen niin äidissä kuin vauvassakin. Vauvan pään haisteleminen heti, kun vauva on päässyt rinnalle, on mainio esimerkki hetkestä, mikä voi vapauttaa valtavia määriä oksitosiinia äidissä. Sen vuoksi on hyvä välttää päähineen käyttöä vauvalla ainakin ensimmäisten tuntien ajan synnytyksen jälkeen ellei päähineelle ole jotakin erityisen painavaa lääketieteellistä syytä. Esimerkiksi pienipainoisuus tai ennenaikaisuus voivat olla sellaisia syitä. Joissakin sairaaloissa myös sektiolla tai käynnistettyinä syntyneille vauvoilla voidaan tarjota päähinettä heti syntymän jälkeen.
Synteettinen oksitosiini
Synnyttäjille yleensä tarjotaan pientä annosta synteettistä oksitosiinia pian vauvan syntymän jälkeen (joko lihasinjektiona tai suonensisäisesti) edistämään kohdun supistumista ja vähentämään suuren verenvuodon riskiä. Kun istukka on irronnut, kohtuun jää haava, joka voi vuotaa paljonkin, jos kohtu ei jostain syystä supistu kunnolla. Syntymän jälkeisiä supistuksia kutsutaan jälkisupistuksiksi, ja ne voivat olla sitä kivuliaampia, mitä useampia synnytyksiä on takana. Tätäkin kaikkea ohjaa oksitosiinihormoni.
Lue lisää oksitosiinista Raskaus-kategoriasta, jonka löydät Artikkeleista ja työkaluista.
Lähteet:
- Myles, M.F., Marshall, J.E. & Raynor, M.D. (red.) (2014). Myles textbook for midwives. (16th edition). Edinburgh: Elsevier.