Pahoinvointi on hyvin yleinen vaiva. Se alkaa yleensä joskus neljännen raskausviikon jälkeen, kun raskaushormonien taso on huipussaan. Oireet ovat useimmiten pahimmillaan viikoilla 7–10 ja helpottavat viikoilla 12–14. Osalla on kevyttä pahoinvointia ennen kaikkea aamuisin, kun taas toisilla pahoinvointi on todella voimakasta. Heillä saattaa myös olla vaihe, jonka aikana he oksentavat useita kertoja päivässä. Joillakuilla harvoilla pahoinvointi ja oksentelu jatkuu koko raskauden ajan. Tilaa kutsutaan nimellä hyperemesis gravidarum, raskaudenaikainen vakava pahoinvointi. Jos kärsii raskaudenaikaisesta vakavasta pahoinvoinnista ja oksentaa paljon, voi joutua turvautumaan sairaalahoitoon ja tiputukseen. Juttele kätilön tai lääkärin kanssa, jos oireesi ovat voimakkaita.
On hyvä tietää, että keho aina huolehtii siitä, että lapsi saa tarvitsemansa ravinnon kehittyäkseen. Sinun ei siis tarvitse huolestua siitä, että oksentaminen vaikuttaa lapseen.
Pahoinvointiin ei ole mitään takuuvarmaa parannuskeinoa. On kuitenkin kotikonsteja, joita kannattaa kokeilla, koska on osoittautunut, että ne helpottavat monien naisten oloa:
- Jos pahoinvointisi on pahimmillaan aamuisin, voi auttaa, jos syöt jotakin ennen sängystä nousemista
- Syö pieniä annoksia usein
- Vältä voimakkaita hajuja, koska ne voivat pahentaa pahoinvointia
- Voit kokeilla akupunktiota. Se on vaihtoehto, joka auttaa osaa naisista.
Jos oksennat, sinun on tärkeää huolehtia riittävästä juomisesta, ettei kehosi kuivu. Ota rauhallisesti ja yritä välttää stressiä. Kysy aina lääkäriltä tai kätilöltä neuvoa, ennen kuin otat raskauspahoinvointiin lääkettä.
Lähteet:
- Lärobok för barnmorskor. Faxelid, E. Course literature 2001.
- Myles Textbook for Midwives. Fraser, D. och Cooper, M. Churchill Livingstone 2003.