sergiu-valena-wSyuyeBMzDo-unsplash (1)

Pahoinvointi - mitä voin tehdä asialle?

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Pahoinvointia tai oksentelua esiintyy lähes kaikilla lasta odottavilla. Jopa 80 % ilmoittaa tuntevansa olonsa huonoksi tai oksentaneensa jossain vaiheessa raskautta. Useimmissa tapauksissa, se johtuu hormonitason noususta ja vaihtelusta, mutta pahoinvointi voi johtua myös muista oireista. Esimerkiksi se voi pahentua, jos nukut huonosti tai et saa tarpeeksi nestettä. Valitettavasti pahoinvointiin ei ole taatusti helpottavaa lääkettä, mutta jotkut asiat voivat helpottaa sitä.

Yleiset suositukset pahoinvoinnin hoitoon ovat:

  • Syö vähemmän ja usein
  • Pidä huoli nesteytyksestä, koska nestehukka voi pahentaa pahoinvointia
  • Vältä mausteisia ruokia
  • Kylmä tai keitetty ruoka voi olla parempi kuin paistettu
  • Raikas ilma
  • Lepo

B6-vitamiini voi auttaa

Joissakin tapauksissa mikään yllä olevista ei kuitenkaan auta, ja silloin tilanne voi tuntua toivottomalta. Näitä hetkiä varten on paljon neuvoja, mutta nekään eivät takaa toimivuutta. Tutkimuksissa on kuitenkin osoitettu ja b6-vitamiinilla on jotain vaikutusta pahoinvointiin ja jotkut ovat päässeet sen avulla pahoinvoinnista eroon kokonaan. Varmaa tieteellistä näyttöä sen tehosta ei kuitenkaan ole. Inkiväärin käytöstä raskauden aikana keskustellaan, koska suurten inkivääriannosten uskotaan aiheuttavan keskenmenon. Suomessa suositus on että raskaana oleva ei käyttää inkiväärivalmisteet (inkivääri tiivisteenä tai uutteena), inkivääritee tai inkivääriä sisältävät ravintolisät. Pieniä määriä inkivääriä tuoreena tai kuivattuna mausteena ei ole haitaksi.

Siitä huolimatta säännöllinen b6-vitamiinin saanti on osoittanut jonkin verran tehoa pahoinvointia vastaan ja onkin suositeltavaa ottaa 40mg 2-3 kertaa päivässä. Apteekista saa b6-vitamiinia ilman reseptiä ja sitä on täysin turvallista kokeilla. Jos mikään ei auta, voit joko kokeilla muita lääkkeitä tai jäädä sairaslomalle, mutta silloin sinun on otettava yhteyttä neuvolaan tai lääkäriin.

Lähteet: