BBHM-Hospital-Two-65

Ponnistusvaihe

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Kohdunsuu on nyt täysin auki, ja lapsen pää on kiertynyt ja laskeutunut synnytyskanavaan. Ponnistustarve kasvaa koko ajan. Kun lapsen pää on laskeutunut lantionpohjaan, on aika. Ponnistamisen tarve auttaa tunnistamaan oikean hetken. Peräsuoleen kohdistuvan paineen takia ”ei voi olla ponnistamatta”. Kätilö on kanssasi ja ohjaa sinua koko ajan.

Ensisynnyttäjillä menee tavallisesti kaksi tuntia siitä, kun kohdunsuu on täysin auki, siihen että lapsen pää on lantionpohjassa. Sen jälkeen ponnistaminen kestää normaalisti tunnin. Uudelleensynnyttäjillä ponnistusvaihe etenee paljon nopeammin. Ensimmäinen lapsi on niin sanotusti avannut polkua sisaruksilleen.

Tässä vaiheessa tarvitset apua taukoihin keskittymiseen ja lepäämiseen, vaikka tauot ehkä ovat vain minuutin tai parin minuutin mittaisia. Tässä vaiheessa moni nainen tuntee, että ”tämä ei onnistu, haluan kotiin”. Nyt sinun on uskottava siihen, että lapsi on jo tuloillaan. Ponnistussupistusten voimistuessa ja peräsuoleen kohdistuvan paineen ollessa suurimmillaan, moni nainen on vakuuttunut siitä, että hän sekä ulostaa että repeää. Moni pelkää jo alusta alkaen saavansa ison repeämän emättimeen, mikä on täysin ymmärrettävää. Voi olla hyvä tietää, että kätilön tehtävä on tehdä kaikkensa, jotta repeämät jäävät niin vähäisiksi kuin mahdollista.

Nyt kun lapsi on synnytettävä, sinun ja kätilön välinen kommunikaatio ja luottamus ovat tärkeitä. Kätilö ohjaa sinua lasta synnyttäessäsi, sinun ei tarvitse miettiä tätä etukäteen. Tässä vaiheessa kumppanisi saattaa tuntea olonsa ulkopuoliseksi, mutta tunnetasolla kumppanisi läsnäolo on tärkeää sinun turvallisuudentunteellesi.

Lähteet:

  • Abascal, G., & Huss, M. S. (2018). Att föda. Bonnier Fakta.