Detroit-birth-photography-HannahS (224)

Pulloruokinta

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Ruokailuhetki ei ole vain ravintoa, se on myös ainutlaatuinen tilaisuus läheisyyteen, lämpöön, ihokontaktiin, katsekontaktiin, rakkauteen ja vuorovaikutukseen vanhempien ja lapsen välillä. Nämä asiat ovat yhtä tärkeitä, siitä riippumatta, imettääkö vai syöttääkö lasta tuttipullosta.

Jos lapsi saa ruoan tuttipullosta, on hyvä, jos syöttäjä on hänen vanhempansa, koska se edistää teidän vuorovaikutustanne. Turvallinen ihokontakti alkuaikoina edesauttaa myös kiintymyssuhdetta, ja siitä on lapselle monia etuja: lapsi rauhoittuu, hänen verensokerinsa pysyy tasaisena ja lapsi pysyy sopivan lämpöisenä. Kun lapsi makaa lähellä, hän tuntee myös ruokaa antavan henkilön tuoksun.

Tee näin

Kun syötät lasta, istu mukavasti, pidä tarvitsemasi tavarat ulottuvillasi ja yritä luoda rauhallinen ympäristö. Kosketus syötön aikana aktivoi lapsen mielihyvähormoni oksitosiinin erityksen. Hänen imiessään tuttipulloa alkaa erittyä myös ruoansulatushormoneja, jotka nekin rauhoittavat lasta.

Näin sekoitat äidinmaidonkorvikkeen jauheesta Valmistaessasi korviketta on tärkeää, että noudatat pakkauksen kyljessä annettuja määrää, valmistustapaa ja tuotteen säilyvyyttä koskevia ohjeita. Suositeltu korvikemäärä aterialla ja vuorokaudessa vaihtelee lapsen iän, painon ja ruokahalun mukaan.

Voit tarvittaessa saada henkilökohtaisia neuvoja neuvolan terveydenhoitajalta. Neuvolasta saat myös apua sopivan tuotteen valinnassa, jos perheessä esimerkiksi on allergiaa.

Istu näin Kun syötät lasta pullosta, on hyvä pitää lasta puoli-istuvassa asennossa sylissäsi ja tukea lapsen päätä ja niskaa käsivarrellasi. Näin saat katsekontaktin lapseesi syötön aikana.

Lapsen nälkäviestit On tärkeää sopeuttaa syöttäminen lapsen nälkään. Pienet vastasyntyneet käyttävät usein nälkäviestejä. Pään kääntely, maiskuttelu ja se, että lapsi vie kädet suuhun ja hetken kuluttua itkee tyytymättömänä ovat merkkejä siitä, että lapsi on nälkäinen.

Muista nämä lasta syöttäessäsi Yritä pitää pullo paikallaan lasta syöttäessäsi äläkä tyrkytä, jos lapsi haluaa pitää pienen tauon syömisessä. Sinun ei aina tarvitse ottaa pulloa pois tauon ajaksi, vaan voit laskea sen vaakasuoraan, antaa lapsen pitää taukoa ja nostaa pulloa uudestaan, kun lapsi alkaa jälleen imeä.

Jotkut lapset on röyhtäytettävä muutamaan kertaan syötön aikana, mutta tämä vaihtelee paljon. Joskus lapsi tarvitsee syötyään vielä pienen hetken syliä ja läheisyyttä.

Tutti ja pullo

Jos lapselle annetaan pumpattua rintamaitoa, maito pitää säilyttää jääkaapissa pumppaamisen ja syöttämisen välissä. Kun lapsi sitten saa pumpatun rintamaidon tai korviketta, sen tulee olla huoneen- tai ruumiinlämpöistä.

Mallin valinta Tutin ja pullon valinta on pääasiassa makuasia. Joillakin lapsilla on omia mieltymyksiä tutin suhteen. On kuitenkin tärkeää, että pullotutissa on pieni reikä, niin että syöttäminen sujuu sopivassa tahdissa.

Pesu ja hoito Pese tutti ja pullo jokaisen syötön jälkeen. Peseminen onnistuu parhaiten, kun huuhtelet ne ensin kylmällä vedellä ja tiskaat ne sitten lämpimällä vedellä ja astianpesuaineella. Muista huuhdella sekä tutti että pullo huolellisesti lopuksi. Keitä pulloa ja tuttia viitisen minuuttia kerran päivässä.

Ympäristön tuki Moni nauttii pienen lapsen syöttämisestä. Jos mahdollista, lapsen tulee saada ruoka omalta vanhemmaltaan. Muut voivat auttaa tekemällä muita asioita, vaikkapa sekoittamalla korvikemaidon, tiskaamalla tuttipullon, laittamalla vanhemmille ruokaa ja siivoamalla.

Ellei äiti halua tai pysty syöttämään lasta, tähän on aina suhtauduttava kunnioittavasti. Jos sinua surettaa, ettet voi imettää, voit aina jutella neuvolan terveydenhoitajan kanssa saadaksesi tukea ja neuvoja.

Syöttöhetkien aikana sinä vanhempana ja lapsesi kehitätte läheisen ja ainutlaatuisen vuorovaikutuksen, joka on tärkeä lapsen tunne-elämän kehitykselle.