Pregnancy diabetes

Raskausdiabetes

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Verensokeriarvosi mitataan äitiysneuvolaan ilmoittautumisen yhteydessä ja tämän jälkeen useilla neuvolakäynneillä. Raskausdiabeteksen määritelmä on kohonnut verensokeriarvo. Useimmiten et itse huomaa arvon nousseen, vaan se havaitaan rutiinikäynnillä. Saatat saada seuraavia oireita:

  • Olet normaalia janoisempi.
  • Sinun tarvitsee pissata tavallista useammin ja pissaat lisäksi enemmän kuin normaalisti.
  • Tunnet aikaisempaa suurempaa väsymystä (enemmän kuin normaali raskauden aikainen väsymys).

Jos epäilet raskausdiabetesta tai verensokerisi (glukoosi) on koholla, saat tehdä niin kutsutun sokerirasituskokeen äitiysneuvolassa diagnoosin varmistamiseksi.

Sokerirasituskokeessa juot sokeriliuosta tyhjään vatsaan. Sinulta otetaan kolme verikoetta sormenpäästä: yksi ennen sokeriliuoksen juomista, toinen tunti juomisen jälkeen ja kolmas kaksi tuntia juomisen jälkeen.

Jos jokin mitatuista arvoista on koholla, saat diagnoosin raskausdiabetes, ja tällöin saat apua ja tukea sen hoitamisessa. Usein pelkkä ruokavaliohoito riittää, mutta joissakin tapauksissa tarvitaan tabletteja tai insuliinipistoksia, jotka otetaan vatsan alueelle. Sinun täytyy tarkastuttaa verensokerisi säännöllisesti koko loppuraskauden ajan. Sinulle tehdään myös ylimääräinen ultraäänitutkimus, jossa mitataan lapsen kasvu, koska raskausdiabeteksen myötä lapsi saattaa kasvaa nopeasti.

Useimmilla raskausdiabetes menee ohi synnytyksen jälkeen, ellei se kehity tyypin 1 diabetekseksi, joka on loppuelämän sairaus. Muista liikkua, syödä hyvin ja säännöllisesti sekä välttää ylipainoa lapsen synnyttyä. Näin sinulla on pienempi riski sairastua tyypin 2 diabetekseen myöhemmin elämässä.

Raskausdiabetesta voidaan useimmissa tapauksissa ehkäistä terveellisellä ravinnolla ja liikunnalla. Jos asia mietityttää sinua tai sinulla on kysymyksiä aiheesta taikka jos epäilet kuuluvasi riskiryhmään, me suosittelemme lämpimästi, että juttelet terveydenhoitajan tai lääkärin kanssa.

Raskausdiabetesta voidaan useimmissa tapauksissa ehkäistä oikealla ravinnolla ja liikunnalla. Jos asia mietityttää sinua tai sinulla on kysymyksiä aiheesta taikka jos epäilet kuuluvasi riskiryhmään, me suosittelemme lämpimästi, että juttelet terveydenhoitajan tai lääkärin kanssa.

Virtsatientulehdus Raskauden aikana virtsantuotanto lisääntyy ja kohtu painaa virtsarakkoa kasvaessaan. Tämä aiheuttaa pissahädän tunnetta ja käyt vessassa tavallista tiheämmin.

Virtsatientulehduksen riski on hiukan suurempi lasta odottaessasi kuin muulloin. Hoitamatta jätetty virtsatientulehdus voi aiheuttaa supistuksia ja pahimmassa tapauksessa sen, että synnytys käynnistyy ennen aikojaan. Siksi on tärkeää, että saat oikeanlaista hoitoa mahdolliseen tulehdukseen. Ota yhteyttä terveydenhoitajaan tai lääkäriin, jos joudut käymään pissalla usein tai jos sinulla on kirvelyä pissatessa tai jos saat kivuliaita supistuksia ennen raskausviikkoa 37+0.

Lähteet: