Iron food_112781062

Rautaa ja muita vitamiineja sekä kivennäisaineita

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Kuuden kuukauden ikäisten lasten raudanpuute on yksi yleisimmistä puutossairauksista maailmassa. Useat tutkimukset ovat osoittaneet selkeän yhteyden raudanpuutteen ja heikentyneen neurologisen kehityksen välillä. Samalla liiallinen rauta on vaarallista, koska se voi vahingoittaa kehon soluja ja entsyymejä. Pohjoismaissa katsotaan, että nykyisten ravitsemussuositusten mukainen hyvä ja ravitseva ruokavalio riittää estämään terveiden lasten raudanpuutoksen.

Luonnollinen rauta on parasta

Pienen lasten vanhempana saa usein sen vaikutelman, että lapselle on annettava ruokaa, johon on lisätty keinotekoisesti tuotettua rautaa, jotta lapselle ei tule raudanpuutosta. On kuitenkin jo hyvin dokumentoitu, että vain alle 10 % keinotekoisesti lisätystä raudasta imeytyy elimistöön.

Keinotekoisesti lisättyyn raudan sijaan, jota kehon on vaikea imeä, voit antaa lapsellesi luonnostaan runsaasti rautaa sisältävää ruokaa. Samalla vauhditat lapsen ruoansulatuskanavassa olevan flooran kasvua, sillä monet vihannekset, hedelmät ja marjat ovat hyvien ravintokuitujen lähteitä. Esimerkkejä hyvistä raudanlähteistä ovat liha, verituotteet kuten verileipä (jota voidaan esimerkiksi murskata tai liottaa puuroon), linssit, pavut, kikherneet, parsakaali, mustaherukat, rusinat, kuivatut luumut ja kuivatut (rikittämättömät, eli ruskeat) aprikoosit. Yksinkertainen vinkki on sekoittaa aprikoosit soseeksi, mahdollisesti mustaherukoiden kanssa silloin kun lapsi pitää tästä mausta. Sosetta voi säilyttää jääkaapissa viikosta kahteen ja tarjota esimerkiksi puuron kanssa.

Näin voit edesauttaa raudan imeytymistä

Erityisesti raudan osalta on tärkeää tietää, että rautaa on kahta eri tyyppiä: hemirautaa, jota on eläinproteiineissa, kuten lihassa, ja ei-hemirautaa, jota on kasviraaka-aineista. Hemirauta imeytyy elimistöön helpommin kuin ei-hemirauta. Jos tarjoat C-vitamiinia sisältäviä ruokia yhdessä rautapitoisten ruokien kanssa, luonnollisen raudan imeytyminen elimistöön paranee. Tämä yhdistelmä löytyy tietysti myös suoraan luonnosta, esimerkiksi ruusunmarjoista, jotka ovat todellisia supermarjoja ja joissa on runsaasti sekä rautaa että C-vitamiinia. Kuivattuja ruusunmarjoja voi ostaa pelkkänä jauheena, joka on riittoisaa ja riittää pitkään. Kokeile sekoittaa ruusunmarjajauhetta lapsesi ruokaan tai velliin, ja tee siitä vielä erityisen maukasta maustamalla se ceyloninkanelilla!

Vitamiini- ja mineraalilisät

Suurin osa lapsista saa riittävästi vitamiineja ja mineraaleja ruoasta, joten vitamiini- ja mineraalilisille ei yleensä ole tarvetta. Kuitenkin alle kaksivuotiaat lapset ja kaikki lapset, jotka eivät syö kalaa, tarvitsevat D-vitamiinilisiä (suositeltu määrä 10 mg/vrk). D-vitamiinia on luonnostaan myös rasvaisessa kalassa, kananmunissa ja lihassa. Vain kasvisperäistä ruokaa syövien lapsien osalta on erittäin tärkeää korvata kasvisvaihtoehdoilla sellaiset ruoat, joita he eivät saa eläinperäisistä ravinnosta. Myös lapset voivat syödä täysin vegetaarista/vegaanista ruokaa edellyttäen, että vegetaarinen ruokavalio on hyvin koostettu, sisältää kalsiumia, riboflaviinia, B12-vitamiinia, D-vitamiinia ja sinkkiä sekä riittävästi energiaa.

Lähteet: