Eden Photography00007

Saako lapsi tarpeeksi ruokaa?

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Ensimmäisten vuorokausien aikana lapsen vatsalaukku on suurin piirtein hasselpähkinän/kirsikan kokoinen (noin 5–7 ml). Se merkitsee sitä, että lapsi tuntee itsensä kylläiseksi tiheiden ja lyhyiden imetystuokioiden jälkeen.

Muutaman päivän kuluttua vatsalaukku on kasvanut saksanpähkinän kokoiseksi (noin 22–27 ml), ja noin yhden viikon iässä vatsalaukku on pingispallon kokoinen (noin 45–60 ml).

Koska vatsalaukku on niin pieni kuin se on, lapsen tarvitsee syödä usein ja yhteen vuorokauteen mahtuu monta imetysrupeamaa.

Lapsi tarvitsee ruokaa yölläkin

Ensimmäisen viikon aikana lapsi ei saisi nukkua liian pitkiä aikoja kerrallaan. Lapsen tulee imeä voimakkaasti vähintään 8–12 kertaa vuorokaudessa. Jos heräät ja tunnet, että on aika imettää, herätä lapsi ottamalla hänet ihokontaktiin ja tarjoa hänelle rintaa. Ellei lapsi halua herätä, herätä hänet vaihtamalla vaippa. Maitohormoni prolaktiinin tasot ovat korkeimmillaan öisin, ja koska kysyntä ohjaa maidon eritystä, yöimetys edesauttaa maidontuotantoa.

Alussa lapsen paino laskee

Vastasyntyneen vauvan paino laskee yleensä hiukan ensimmäisten päivien aikana (jopa 10 % syntymäpainosta), mikä on täysin normaalia. Päivän 4–5 tienoilla painon olisi kuitenkin käännyttävä taas nousuun.

Merkkejä siitä, että lapsi on kylläinen

Muun muassa seuraavat asiat ovat merkkejä siitä, että lapsesi on kylläinen:

  • Lapsi on tyytyväinen imetyksen päätteeksi.
  • Lapsi pissaa – vaihdat vähintään 6–8 pissavaippaa vuorokaudessa.
  • Lapsi kakkaa – ensimmäisten vuorokausien aikana kakka muuttuu mustasta ja tahmeasta (ennen maidon nousua) ensin rusehtavan vihreäksi ja hiukan löysemmäksi ja sitten keltaiseksi ja rakeiseksi maitokakaksi. Tämä on täysin normaalia.
  • Lapsi on virkeä ja aktiivinen imetysten välissä.