Article 2

Selkä menosuuntaan päin on turvallisempaa. Miksi?

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Tiesitkö, että selkä menosuuntaan asennettu turvaistuin on jopa viisi kertaa turvallisempi kuin kasvot menosuuntaan asennettu? Siksi suositellaan, että kaikki lapset matkustavat selkä menosuuntaan mahdollisimman kauan. Nykyisellään ei tarpeeksi ole olemassa tätä säänteleviä lakeja, mutta on suositeltavaa, että lapsesi matkustaa selkä menosuuntaan vähintään 4-vuotiaaksi saakka. Mielellään vieläkin kauemmin lapsesi turvallisuuden vuoksi. Kunkin turvaistuimen suositellut pituus- ja painorajat huomioiden lapsi voi matkustaa selkä menosuuntaan yleensä lähes 6-7 vuotiaaksi.

Miksi se on niin paljon turvallisempi?

Suurin syy siihen, että selkä menosuuntaan asennettu turvaistuin on turvallisempi, on se tuki, jota se tarjoaa lapsen päälle ja niskalle törmäystilanteessa. Lapsen pää on suuri ja raskas suhteessa kehoon ja se kattaa jopa 25 % lapsen kokonaispainosta. Paremman käsityksen saamiseksi voimme verrata aikuiseen henkilöön, jonka pää kattaa vain 6 % ruumiin kokonaispainosta. Kun lapsi laitetaan aikuisen viereen, voidaan myös nähdä, miten paljon suuremman osan pää kattaa lapsen kokonaispainosta verrattuna aikuisen kokonaispainoon.

Koska lapsen pää painaa niin paljon enemmän, se tarvitsee myös huomattavasti enemmän tukea. Samalla lapsen niska on erityisen haavoittuvainen, koska se ei ole vielä täysin kehittynyt. Herkkä niska ja painava pää yhdessä aiheuttavat sen, että on erityisen tärkeää suojata ja tukea lapsen niskaa mahdollisimman kauan.

Children's head scale

Törmäystestit - selkä menosuuntaan tai kasvot menosuuntaan

Etutörmäystesteissä on osoitettu, että niskaan kohdistuvat voimat ovat jopa 5 kertaa suuremmat silloin, kun lapsi istuu kasvot menosuuntaan verrattuna selkä menosuuntaan asennettuun turvaistuimeen. Edestä tapahtuvassa törmäyksessä kasvot menosuuntaan asennetussa istuimessa lapsen keho sinkoutuu turvaistuimesta ja vain turvavyö pitää ylävartaloa paikallaan samalla, kun pää liikkuu eteenpäin. Tämä johtaa siihen, että törmäysvoimat siirtyvät lapsen niskaan, mikä luo valtavaa jännitystä niskaan. Alla olevassa kaaviossa näkyy valtava ero niskavoimissa, joihin lapsi altistuu etutörmäyksessä selkä menosuuntaan asennetussa turvaistuimessa (vihreä viiva) ja törmäyksessä eteenpäin suunnatussa istuimessa (punainen viiva).

Graph of neck forces

Selkä menosuuntaan asennetun turvaistuimen merkittävin etu on, että se tukee lapsen selkää, niskaa ja päätä. Tällöin törmäysvoimat jakautuvat laajemmalle alueelle, jolloin herkkä niska ei altistu yhtä kovalle voimalle. Siksi selkä menosuuntaan asennettu turvaistuin tarjoaa parempaa suojaa lapsellesi ja vähentää loukkaantumisriskiä kolarin yhteydessä.

Turvaistuinoppaamme artikkelit- ja työkalut-kohdista voit lukea lisää turvaistuimen valinnasta ja siitä, miten auto vaikuttaa asennusmahdollisuuksiin.