Colette-Hoekstra-13

Selkäpuudutukset (epiduraali- ja spinaali + yhdistelmät)

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Selkäpuudutuksiin kuuluu kolme erilaista puudutusmenetelmää, jotka eroavat sen suhteen, miten puudutus annetaan. Niillä on kutakuinkin sama vaikutus. Epiduraalipuudutusta käytetään yleensä synnytyksen aikana, spinaalipuudutusta keisarileikkauksen yhteydessä. Epiduraali- ja spinaalipuudutuksen yhdistelmä nykyisin ei ole kovinkaan yleinen.

Epiduraalipuudutuksessa kahden selkänikaman välissä sijaitsevaan epiduraalitilaan ruiskutetaan paikallispuudutusainetta ja vahvaa kipulääkettä ohuen katetrin kautta. Puudutusaine puuduttaa kipuhermot. Tämän jälkeen puudutusainetta voidaan antaa pumpulla tai annostelulaitteen avulla jatkuvana annosteluna koko synnytyksen ajan. Puudutusaine puuduttaa ne hermot, jotka lähettävät kohdusta kipuviestejä aivoihin.

Spinaalipuudutuksessa puudutusainetta pistetään suoraan selkäydinkanavaan.

Nykyisin ollaan sitä mieltä, että selkäpuudutukset ovat tehokkain kivunlievitysmuoto synnytyksessä. Näiden puudutusten yhteydessä naista, lasta ja supistelua on valvottava taukoamatta valvontalaitteen avulla. Naiselle laitetaan kanyyli käteen tai käsivarteen, jonka kautta hän voi saada suolaliuosta verenpaineen laskun ehkäisemiseksi.

Tekniikka

Puudutuksen laittaa anestesialääkäri, ja toimenpide tehdään näin:

– Jotta selkänikamien väli saadaan niin suureksi kuin mahdollista, nainen makaa tai istuu leuka rintaan painettuna ja polvet ylös vatsaan vedettyinä. – Pistoskohta sterilisoidaan ja puudutetaan paikallispuudutuksella. – Lääkäri pistää puudutuskohtaan neulan. Tämä ei yleensä tuota kipua, mutta se voi tuntua epämukavalta. – Jos kyseessä on epiduraalipuudutus, katetri, joka on ohut letku, viedään paikalleen neulan avulla. – Neula otetaan pois ja katetri teipataan paikoilleen. – Katetrin oikea sijainti testataan testiannoksella ja viiden minuutin kuluttua annetaan itse puudutusannos.

Selkäpuudutuksen täyden tehon saavuttamiseen menee 15–20 minuuttia ja vaikutus kestää noin kaksi tuntia. Jos epiduraaliletkuun on kytketty pumppu, nainen saa puudutusainetta ja kipulääkettä jatkuvalla annostuksella. Myös kätilö voi annostella lisää lääkettä tarvittaessa.

Selkäpuudutuksen edut:

– Tehokas kivunlievitys ja pitkä vaikutusaika – Ei vaikuta henkiseen olotilaan

Selkäpuudutuksen haitat:

– Annetut lääkeaineet voivat heikentää alaraajojen liikkuvuutta sekä aiheuttaa tärinää ja kutinaa. – Vaarana on, että supistukset heikkenevät ja että synnyttäjälle on annettava supistuksia voimistavaa ainetta. – Selkäpuudutuksen saaneiden synnyttäjien synnytyksessä tarvitaan useammin imukuppia kuin muilla synnyttäjillä. – Naisella voi esiintyä virtsaamisvaikeuksia. Jälkikäteen pistosalueella voi esiintyä selkäkipua ja joillakuilla esiintyy myös kovaa päänsärkyä.

Lähteet:

  • Abascal, G., & Huss, M. S. (2018). Att föda. Bonnier Fakta.