Stock-Image68

Strategia kivun kohtaamiseen

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Synnytyksen eri vaiheissa sinulla voi olla eri strategioita kivun kohtaamiseen. Hiukan yleistäen voit ajatella näin:

– Latenssivaiheen aikana voit olla välittämättä kivusta. – Kivun voimistuessa sinun voi olla tarpeen kääntää huomiosi pois kivusta. – Kun se ei enää toimi, voi tuntua hyvältä hyväksyä kipu synnytyksen apuvälineenä. – Avautumis- ja ponnistusvaiheen loppupuolella sinun täytyy uskaltaa kohdata kipu.

Kivun voimistuessa moni synnyttäjä kääntyy sisäänpäin keskittääkseen kaiken energiansa kivun hallintaan. Kun kivun syyn ymmärtää, se on hallittavissa ja se voi mahdollisesti jopa tuntua mielekkäältä. Saatat olla tavallista tunteikkaampi. Tämäkin voi tulla ilmi monella tavalla, saatat käyttäytyä tavoilla, joita kumppanisi ei ole aikaisemmin nähnyt eikä tunnista. Monilla myös aistit, kuten tunto-, kuulo-, näkö- ja hajuaisti, voimistuvat. Myös aikakäsitys voi muuttua.

Jotkut reagoivat liian voimakkaaseen kipuun lannistumalla, varsinkin avautumisvaiheen loppua kohden. Tunteet ottavat ylivallan, ja voit kokea turhautumista ja väsymystä sekä tuntea ”en pysty tähän”. Nyt on tärkeää, että tunnet, että sinuun suhtaudutaan kunnioittavasti ja että ihmiset ympärilläsi antavat sinulle kaiken tukensa. Tarvitset, että sinut otetaan vakavasti, ja tunnustusta ja rohkaisua kaikilta huoneessa olijoilta. Miten sitten reagoitkin, on tärkeää, että ihmiset ympärilläsi kunnioittavat tapaasi ilmaista tunteitasi ja näyttävät, että he luottavat kykyysi synnyttää lapsesi.

Tarvitset energiaa ja nestettä pystyäksesi hallitsemaan kipua paremmin ja keskittymään. Myös kohtu tarvitsee energiaa selviytyäkseen siitä isosta työstä, joka on tehtävä, jotta lapsi syntyy. Muista, että paras lisäenergia on sellaista, jonka keho voi hyödyntää helposti, ja että tarvitset sekä suolaa että sokeria.

Lähteet:

  • Abascal, G., & Huss, M. S. (2018). Att föda. Bonnier Fakta.