Historiallisesti ja naisten synnyttäessä kotona lapset ovat syntyneet jonkinlaisessa pystyasennossa. Kun synnytykset sitten siirtyivät sairaalaan, makuuasennosta tuli yleisin synnytysasento. Usein asento on samankaltainen kuin gynekologin tuolissa. Synnytyssalit myös varustettiin samalla lailla kuin leikkaussalit.
Nykyisin tiedämme tutkimusten ansiosta, että naiset haluavat synnyttää ympäristössä, joka on kodinomainen mutta lääketieteelliseltä kannalta turvallinen. Synnytyksen aktiivisessa vaiheessa useimmat ovat mieluiten pystyasennossa. Naiset itse sanovat, että pystyasennossa heillä on suurempi hallinnan ja osallisuuden tunne.
Myös Maailman terveysjärjestö suosittelee pystyasentoa synnytyksessä. Vapaasti suomennettuna: ”Naisia ei tule kannustaa olemaan selinmakuulla synnytyksen aikana. Heitä tulee kannustaa ja auttaa olemaan pystyasennossa ja liikkeellä synnytyksen aktiivisen vaiheen aikana”.
Ruotsin sosiaalihallituksen suositus on tämä:
– Naista tulee neuvoa välttämään selinmakuuta. – Äitiysneuvolassa tulee kertoa naiselle erilaisista synnytysasennoista, ja synnytyksen aikana kätilön tulee auttaa naista liikkumisessa ja synnytysasennon valinnassa. – Naista tulee kannustaa synnyttämään siinä asennossa, joka hänestä itsestään on mukavin, selinmakuu pois lukien.
Kätilöiden kokemukset ovat osoittaneet, että ani harva nainen valitsee aktiivisesti gynekologiasennon synnyttäessään. Tässä asennossa nainen kokee olevansa emotionaalisesti haavoittuvampi, vähemmän osallinen ja vähemmän tilanteen hallinnassa.
Mieti, minkälaisten asentojen uskot auttavan sinua synnyttäessäsi. Etukäteen voi olla vaikeaa tietää, mitä haluaa, mutta on kuitenkin hyvä miettiä, mikä voisi tuntua hyvältä. Itse tilanteessa voit aina muuttaa mielesi, ja voit myös luottaa siihen, että henkilökunta auttaa sinua löytämään erilaisia asentoja synnytyksen aikana. He ovat siinä asiantuntijoita.
On myös hyvä, jos sinä ja kumppanisi olette keskenänne jutelleet siitä, mitä sinä ajattelet eri synnytysasennoista. Näin myös kumppanisi tuntee olevansa valmistautunut. Sinun on myös muistettava vaihtaa asentoa tasaisin väliajoin synnytyksen aikana. Synnyttäjä saattaa helposti jäädä yhteen ja samaan asentoon, vaikka se pikkuhiljaa alkaakin tuntua epämukavalta. Henkilökunnalla ja kumppanillasi on tärkeä tehtävä auttaa sinua tässä. Mikään synnytysasento ei ole mukava ikuisesti, ja asennon vaihto 20–30 minuutin välein on hyvä mittapuu. On tärkeää, että kuuntelet kehoasi.
Pystyasennossa synnyttämisessä on monia hyviä puolia
– Synnytys etenee nopeammin, koska kohtu työskentelee tehokkaammin, painovoima tekee oman osuutensa ja kohdunsuuhun kohdistuva paine kasvaa. (Jos synnytyksesi etenee vauhdilla, ja haluat ”jarrutella”, makaaminen toimii hyvin.) – Pystyasennossa sinun ja lapsen hapensaanti paranevat, koska hengität tehokkaammin kuin makuulla ollessa. Ajattele laulajia – kukaan laulaja ei koskaan laulaisi makuulla, koska siinä ei voi hengittää optimaalisesti. – Pahoinvoinnin ja verenpaineen laskun riski on pienempi. – Löydät helpommin oikean ponnistustekniikan. – Tutkimukset ovat osoittaneet, että naisten synnytyskokemus on parempi lapsen syntyessä pystyasennossa.
Lähteet:
- Abascal, G., & Huss, M. S. (2018). Att föda. Bonnier Fakta.