BBHJ-Homebirth2 (14)

Tavallisia vaivoja raskauden aikana

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Lasta odottaessasi kehosi muuttuu ja hormonit vaikuttavat siihen eri tavoin. Muutos on välttämätön, jotta lapsi voi kasvaa ja kehittyä kohdussasi. Muuttunut hormonitasapaino voi kuitenkin tuottaa epämukavuutta ja vaikuttaa sinuun tulevana äitinä monin eri tavoin.

Osalla naisista ei ole mitään vaivoja, kun taas toisilla niitä tulee ja menee. Osalla naisista on vaivoja koko raskauden ajan. Tässä käymme läpi yleisimmät oireet, joita useimmat naiset kokevat jossakin kohtaa raskauden aikana.

Pahoinvointi

Pahoinvointi on hyvin yleinen vaiva. Se alkaa yleensä joskus neljännen raskausviikon jälkeen, kun raskaushormonien taso on huipussaan. Oireet ovat useimmiten pahimmillaan viikoilla 7–10 ja helpottavat viikoilla 12–14. Osalla on kevyttä pahoinvointia ennen kaikkea aamuisin, kun taas toisilla pahoinvointi on todella voimakasta. Heillä saattaa myös olla vaihe, jonka aikana he oksentavat useita kertoja päivässä. Joillakuilla harvoilla pahoinvointi ja oksentelu jatkuu koko raskauden ajan. Tilaa kutsutaan nimellä hyperemesis gravidarum, raskaudenaikainen vakava pahoinvointi. Jos kärsii raskaudenaikaisesta vakavasta pahoinvoinnista ja oksentaa paljon, voi joutua turvautumaan sairaalahoitoon ja tiputukseen. Juttele kätilön tai lääkärin kanssa, jos oireesi ovat voimakkaita.

On hyvä tietää, että keho aina huolehtii siitä, että lapsi saa tarvitsemansa ravinnon kehittyäkseen. Sinun ei siis tarvitse huolestua siitä, että oksentaminen vaikuttaa lapseen.

Pahoinvointiin ei ole mitään takuuvarmaa parannuskeinoa. On kuitenkin kotikonsteja, joita kannattaa kokeilla, koska on osoittautunut, että ne helpottavat monien naisten oloa:

  • Jos pahoinvointisi on pahimmillaan aamuisin, voi auttaa, jos syöt jotakin ennen sängystä nousemista
  • Syö pieniä annoksia usein
  • Vältä voimakkaita hajuja, koska ne voivat pahentaa pahoinvointia
  • Voit kokeilla akupunktiota. Se on vaihtoehto, joka auttaa osaa naisista.

Jos oksennat, sinun on tärkeää huolehtia riittävästä juomisesta, ettei kehosi kuivu. Ota rauhallisesti ja yritä välttää stressiä. Kysy aina lääkäriltä tai kätilöltä neuvoa, ennen kuin otat raskauspahoinvointiin lääkettä.

Väsymys

Monet odottavat naiset tuntevat väsymystä, jolla ei ole mitään tekemistä unenpuutteen kanssa. Usein väsymys on pahimmillaan raskauden alussa, kun hormonaalinen muutos on suurimmillaan. Jaksaaksesi arjessa ja työssä tänä aikana sinun tarvitsee ehkä aikatauluttaa itsellesi lepotaukoja päivän aikana.

Joillekuille naisille on hyvin hankalaa selviytyä väsymyksen ja pahoinvoinnin yhdistelmästä. Sinua ehkä lohduttaa tieto siitä, että pahinta väsymystä yleensä seuraa pirteämpi vaihe raskauden toisen kolmanneksen aikana. Raskauden loppuvaiheessa väsymyksen syynä on ennemminkin kohdun lisääntynyt paino ja se, että saatat heräillä öisin. Vatsan kasvaessa voi nimittäin olla haastavaa löytää mukava nukkumisasento.

Raudan puute voi olla toinen väsymyksen syy. Siihen voit ottaa lisärautaa.

Ummetus

Kova vatsa ja ummetus ovat yleisiä raskauden aikaisia vaivoja. Niiden taustalla on raskaushormoni progesteroni, jonka takia suoli laajenee ja työskentelee hitaammin. Myös raskauden aikana ottamasi lisärauta voi aiheuttaa vatsan kovuutta. Runsaskuituinen ravinto, johon kuuluu paljon kasviksia ja täysjyvätuotteita, voi auttaa, mutta muista myös juoda paljon vettä. Liikunta kävelylenkkien, vesijumpan, joogan tai tanssin muodossa voi edesauttaa suoliston toimintaa.

Närästys

Moni odottava nainen kärsii happamista röyhtäyksistä ja närästyksestä. Närästys johtuu siitä, että tahdosta riippumattomat lihakset menettävät tavanomaisen kimmoisuutensa raskauden aikana. Mahansuu on yksi näistä lihaksista. Sen tehtävänä on estää happaman vatsan sisällön nousemista ruokatorveen. Närästyksen lievittämiseksi tai sen estämiseksi voit kokeilla rasvaisen, voimakkaasti maustetun tai savustetun ruoan välttämistä. Vähennä myös mahdollista kahvinjuontiasi ja kokeile syödä pienempiä annoksia useammin. Vältä makuulla olemista ja kehon eteenpäin taivuttamista heti aterian jälkeen. On myös olemassa käsikauppalääkkeitä, joista saattaa olla apua. Juttele kätilön kanssa happamuutta vähentävistä lääkkeistä, joita voit ottaa raskaana ollessasi.

Selkäsärky

Kohdun painon lisääntyessä lihaksiin, niveliin ja nivelsiteisiin kohdistuva kuormitus kasvaa ennen kaikkea selän ja lantion alueella. Monella odottavalla äidillä myös selän notko voimistuu, mikä lisää alaselän lihasten kuormitusta entisestään. Huomaat sen selkäsärkynä, joka pahenee raskauden loppua kohden.

Jos sinulla on selkävaivoja, lyhyet lepotauot voivat auttaa jaksamaan päivät; kylkimakuu polvet koukussa on yleensä mukava asento, joka keventää kuormitusta. Pidä mieluusti tyynyä jalkojen ja polvien välissä. Liikunta ja sopivat kuntoilumuodot voivat ennaltaehkäistä selkäsärkyä, koska vahvat lihakset jaksavat aikaisempaa suuremman kuormituksen paremmin.

Virtsatieoireet

Pissahätä ja tarve juosta jatkuvasti vessassa eivät välttämättä ole oire mistään varsinaisesta vaivasta. Raskauden aikana virtsantuotanto lisääntyy, ja kohtu painaa kasvaessaan virtsarakkoa.

Lasta odottaessasi virtsatietulehduksen riski on hiukan suurempi kuin muulloin. Hoitamatta jätetty tulehdus voi aiheuttaa ennenaikaisia supistuksia ja pahimmassa tapauksessa synnytyksen käynnistymisen liian aikaisin. Siksi on tärkeää, että saat oikeanlaista hoitoa mahdolliseen tulehdukseen. Ota yhteyttä kätilöön tai lääkäriin, jos joudut käymään pissalla usein tai jos sinulla on kirvelyä tai kipua alavatsassa.

Hammasongelmat

Raskauden aikana suun limakalvot turpoavat ja syljen ominaisuudet muuttuvat. Myös vastustuskyky bakteerihyökkäyksiä vastaan heikkenee, minkä takia voit herkästi saada ientulehduksen ja reikiä hampaisiin. Kasvanut makeanhimo ja se, että syöt useammin (mikä usein lievittää pahoinvointia), kasvattavat myös kariesriskiä entisestään. Yritä siksi olla entistäkin huolellisempi suuhygienian kanssa lasta odottaessasi. Käytä fluoria sisältävää hammastahnaa, huuhtele mielellään suu fluorilla äläkä unohda hammaslankaa. Raskauden aikana ikenet voivat vuotaa verta hampaita harjatessasi. Jos sinulla on tätä vaivaa, yritä harjata hiukan varovaisemmin.

Turvonneet limakalvot

Raskauden aikana kehon verimäärä kasvaa, minkä takia limakalvot turpoavat, paksuuntuvat ja vuotavat herkemmin verta. Raskaus vaikuttaa nenän, suun ja alapään limakalvoihin.

Saatat ehkä herkemmin tuntea nenän tukkoisuutta tai kärsiä nenäverenvuodosta. Jos nenäsi on tukkoinen, on olemassa pelkkää keittosuolaliuosta sisältävää nenäsuihketta, mikä on parempi vaihtoehto turvotusta alentaville käsikaupassa myytäville nenätipoille. Nämä voivat nimittäin pahentaa ongelmaa, jos käytät niitä yli viikon ajan. Monilla raskaana olevilla tukkoisuus jatkuu useita kuukausia, ja siksi on parempi käyttää keittosuolaliuosta (toiset tipat ovat hyviä esimerkiksi lyhyehkön vilustumisen yhteydessä).

Usein nenän turvotus pahenee makuulla ollessa, ja on tavallista kuorsata normaalia enemmän raskaana ollessaan. Käytä mielellään lisätyynyjä, jos kuorsaamisesta muodostuu ongelma.

Säärien ja jalkojen turvotus

Sääret, jalat ja kädet saattavat turvota normaalia herkemmin, mikä johtuu siitä, että lasta odottaessasi kehoon kertyy enemmän nestettä. Ylijäämä kerääntyy käsivarsien ja säärten uloimpiin osiin. Mitä isompi vatsa, sen vaikeampaa voi olla saada kengät jalkaan tai sormus sormeen. Vaiva on yleensä pahempi pitkän työpäivän jälkeen ja kesällä, kun ulkona on kuuma. Turvotus laskee, jos käytät tukisukkia tai lepäät jalat ylös nostettuina. Jos käytät tukisukkia, ne on hyvä vetää jalkaan aikaisin aamulla, ennen kuin neste on ehtinyt kerääntyä sääriin.

Valkovuoto

Runsas valkovuoto on yleistä raskauden aikana. Se johtuu siitä, että emättimen kudoksessa on normaalia enemmän verta, ja se erittää nestettä normaalia herkemmin. Valkovuoto on väriltään valkoista eikä haise miltään erityiseltä. Kutina, kirvely tai pahanhajuinen valkovuoto voi sen sijaan olla merkki tulehduksesta. Jos sinulla on tämänkaltaisia oireita, sinun tulee ottaa yhteyttä kätilöön tai lääkäriin.

Uniongelmat

Vatsan kasvaessa usein myös yöuni muuttuu, ja monet naiset heräilevät öisin ja kokevat sen väsyttäväksi. On tavallista herätä vessassa käyntiä varten useita kertoja yössä, ja jomottava selkä tai lantion alue saattaa pakottaa sinua vaihtamaan nukkumisasentoa muutamia kertoja yössä. Kyljellä nukkuminen toimii monilla parhaiten. Käytä mielellään useaa tyynyä ja huolehdi siitä, että makuuhuoneessa on tarpeeksi viileää. Jos yöunesi häiriintyvät pahasti, sinun ehkä tarvitsee aikatauluttaa itsellesi lepotauko päivällä jaksaaksesi.

Verinen vuoto

Verinen vuoto alapäästä raskauden aikaisessa vaiheessa voi herättää huolta. Pienehkö vuoto ei kuitenkaan välttämättä ole oire mistään pahemmasta.

Raskauden aikaisen vuodon voi aiheuttaa moni asia, esimerkiksi turvonneet limakalvot, herkästi verta vuotava kohdunnapukka, istukan sijainti alhaalla kohdussa (etinen istukka), emättimen tulehdukset tai keskenmeno. Useimmat keskenmenot tapahtuvat ennen viikkoa 12, ja jotkut eivät edes ole ehtineet huomata odottavansa lasta, vaan pitävät vuotoa tavallisena kuukautisvuotona.

Sen sijaan sinun tulee aina hakea apua, jos tunnet kipua verisen vuodon yhteydessä tai jos vuoto on runsasta. Sinun tulee myös hakeutua hoitoon heti, jos sinulla on veristä vuotoa emättimestä raskauden toisella puoliskolla.

Suonikohjut

Raskaus aiheuttaa lisäkuormitusta laskimoille, eli niille verisuonille, jotka kuljettavat veren takaisin sydämeen. Verisuonten lihakset nimittäin rentoutuvat raskauden aikana, mikä aiheuttaa verisuonten laajenemista, samalla kun laskimoihin kohdistuva paine kasvaa. Erityisen laajentunutta laskimoa kutsutaan suonikohjuksi. Suonikohjuja esiintyy eniten säärissä ja pohkeissa, mutta niitä voi olla myös sukupuolielimissä.

Tukisukat voivat lievittää oireita, koska ne edesauttavat kehon verenkiertoa. Turvotusta ehkäisee myös se, että nostat säännöllisesti jalat ylös tuolin päälle tai sohvalla tyynyn päälle, ja sen avulla jalat myös tuntuvat vähemmän painavilta. Jotkut suonikohjut häviävät kokonaan raskauden jälkeen.

Peräpukamat

Peräpukamat ovat yleinen vaiva. Ne voivat olla työläitä mutta useimmiten vaiva on vaaraton. Peräpukamien oireita voivat olla verinen vuoto, kirvely tai peräaukon alueen kutina. Raskauden aikainen ummetus usein pahentaa oireita. Pese vedellä vessassa käynnin jälkeen ja kuivaa varovasti. Hankaliin vaivoihin on olemassa lääkkeitä, jotka saattavat lievittää kipua ja helpottaa kutinaa, mutta kysy aina lääkäriltä neuvoa, ennen kuin käytät lääkkeitä.

Huimaus

Huimaus on yleistä, varsinkin raskauden alkuvaiheessa, koska verenpaine on silloin usein alhainen. Se johtuu osin veren ohenemisesta ja osin siitä, että progesteronihormoni saa verisuonten seinämät rentoutumaan. Jos verenpaineesi on hyvin alhainen, voit tuntea huimausta. Useimmiten huimaus tulee, kun nouset nopeasti ylös tai seisot pitkän aikaa. Myös selvä raudan puute voi aiheuttaa huimausta. Siihen voi auttaa lisärauta. Voit myös tuntea huimausta tai pyörrytystä selinmakuulla, koska painava kohtu kuormittaa ja painaa vena cava -nimistä isoa verisuonta. Tätä kutsutaan vena cava -oireyhtymäksi. Voit ehkäistä sen välttämällä selinmakuulla olemista.

Raskausmyrkytys

Raskauden toisella puoliskolla verenpaine jälleen nousee. Jos se nousee liikaa, se voi olla merkki raskausmyrkytyksestä. Se ei ole mikään yleinen raskauden aikainen vaiva, mutta on tärkeää tietää, mikä se on. Raskausmyrkytys voi aiheuttaa seuraavia oireita:

  • päänsärky
  • näkömuutokset
  • kipu oikean kylkikaaren alla
  • pahoinvointi ja oksentelu
  • äkillinen turvotus käsissä, jaloissa tai kasvoissa
  • yleinen huonovointisuus.

Raskausmyrkytystä kutsutaan myös nimellä pre-eklampsia, ja se merkitsee sitä, että herkistyt lapsesta ja istukasta peräisin oleville hiukkasille. Yleensä se havaitaan verenpaineen rutiinimittauksessa. Useimmilla naisilla, jotka sairastuvat raskausmyrkytykseen, tila on lievä ja hoidettavissa. Osa tarvitsee kuitenkin välitöntä hoitoa sairaalassa. Hakeudu siksi päivystyksen, jos sinulla on yksi tai useampi yllä mainituista oireista.

Ihomuutokset

Raskaushormonit vaikuttavat elastiseen ihokudokseen, ja monilla ihoon ilmaantuu vaaleanpunaisia, punaisia tai sinisiä juovia sen venyessä. Nämä raskausarvet (lat. striae) ilmaantuvat useimmiten vatsaan, rintoihin ja reisiin. Juovat vaalenevat synnytyksen jälkeen ja muuttuvat hopeanhohtoisiksi, mutta ne eivät yleensä häviä kokonaan. Myös ihon pigmentti saattaa lisääntyä raskauden aikana, ja kasvoihin tai kehoon voi ilmestyä ruskeita läikkiä. Runsas auringonotto lisää ruskeiden läikkien riskiä, joten ole varovainen auringossa ja vältä ennen kaikkia ihon palamista.

Lähteet:

  • Myles Textbook for Midwives 16th edition Jayne Marshall Maureen Raynor