Chinelle-Rojas-001

Valmistautukaa yhdessä synnyttämään

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Synnyttävän naisen henkinen valmistautuminen alkaa useimmiten aikaisemmin kuin kumppanilla, ja hän saa täten etumatkaa, Sen tähden moni voi tuntea olevansa hiukan epätahdissa kumppaninsa kanssa. Siksi voi olla hyvä idea ilmoittautua synnytysvalmennuskurssille jo raskauden alkuvaiheessa. Silloin olette varanneet aikaa usein täpötäydestä kalenterista asialle, joka koskee vain teitä itseänne ja joka antaa teille mahdollisuuden päästä samalle viivalle ajatustenne ja tietojenne kanssa.

Synnytyskokemuksesta tulee usein onnistunut, kun olette yhteen hitsautunut tiimi ja tunnette toinen toistenne tarpeet. Kaikki synnytykset ovat erilaisia. Valmistautuminen on tärkeää, oli kyse sitten ensimmäisen, toisen tai kolmannen lapsen syntymästä.

Aloittakaa suhteestanne

Osaatteko käsitellä tärkeitä asioita suhteessanne? Hyvä ja luottamuksellinen suhde on tässä kohtaa tärkeä. Jos koette, että välillänne on jotakin, mikä kaipaa työstämistä, voi olla hyvä idea aloittaa siitä.

Visualisoikaa tavoitekuvia

Visualisoikaa mielellään tavoitekuvia ennen synnytystä ja kertokaa niistä toinen toisillenne. Tavoitekuva voi olla ”kun vastasyntynyt lapseni makaa rinnallani” tai ”kun tulemme kotiin vauva sylissä”. Käyttäkää näitä tavoitekuvia synnyttämisen aikana ja muistuttakaa itseänne niistä, kun jaksaminen ja voimat ovat vähissä.

Olkaa kotona mahdollisimman pitkään

Synnytys alkaa useimmiten supistuksilla. Tätä ensimmäistä vaihetta kutsutaan avautumisvaiheen passiiviseksi vaiheeksi tai latenssivaiheeksi. Latenssivaiheen aikana on hyvä, jos voitte olla kotona mahdollisimman kauan. Silloin on tärkeää olla juoksentelematta stressaantuneena ympäriinsä etsimässä sairaalaan mukaan otettavia tavaroita. Kun huolehdit siitä, että olet pakannut laukun hyvissä ajoin ennen h-hetkeä, vältät tämän stressitekijän.

Supistelut ovat riippuvaisia hormonista nimeltä oksitosiini, jota elimistö erittää naisen tuntiessa olonsa turvalliseksi ja levolliseksi. Stressi ja häiriöt vaikuttavat oksitosiinin erittymiseen. Sytytä kynttilä, pysy tyynenä, yritä rentoutua ja lepää niin paljon kuin pystyt supistusten välissä.

Aika lähteä osastolle

Kun supistukset tulevat tiheämmin, kestävät kauemmin ja ovat kivuliaampia, saattaa olla aika lähteä osastolle. Tätä toista vaihetta kutsutaan avautumisvaiheen aktiiviseksi vaiheeksi tai siirtymävaiheeksi, ja se on yleensä intensiivinen ja vaativa osa synnytystä. Nyt tarvitsette niitä kivunlievityskeinoja sekä hengitys- ja rentoutumistekniikoita, joita olette harjoitelleet raskauden aikana.

Lisävoimia

Avautumisvaiheen loppupuolella on tavallista, että te molemmat olette melkoisen uupuneita ja voitte tarvita lisäenergiaa jaksaaksenne. Pakkaa siksi laukkuun mukaan vähän mehua, limua tai hedelmäsokeria. Synnytyksen viimeistä vaihetta kutsutaan ponnistusvaiheeksi, ja sen aikana synnyttäjä ponnistaa lapsen ulos. Ponnistusvaiheessa synnyttäjä voi usein tuntea saavansa uusia voimia.

Anna tukea kumppanillesi

Sinun rakastava tukesi kumppanina synnytyksen aikana on korvaamatonta. Olet tärkeä! Muista se – vaikka ehkä tunnet itsesi pelokkaaksi, osaamattomaksi ja epävarmaksi. Pelkkä olemassaolosi ja se, että kuuntelet kumppaniasi ja olet läsnä riittää pitkälle – sekä raskauden että synnytyksen aikana. Kysy, mitä kumppanisi tarvitsee ja miten voit olla hänen tukenaan.

Tule tietoiseksi tarpeistasi

Voidaksesi tukea kumppaniasi parhaalla mahdollisella tavalla sinun täytyy tiedostaa omatkin tarpeesi. Jos sinua esimerkiksi hirvittää nähdä, kun kumppaniisi sattuu, tai jos kammoat verta ja sairaaloita, voi olla hyvä miettiä, miten käsittelet tilanteen. Hyvin valmistautunut, levännyt ja kylläinen kumppani on paras tuki synnytyksen aikana.

Hankkikaa tietoa synnytyksestä

Vaikkei sinulla kumppanina koskaan ole lääketieteellistä vastuuta, ei haittaa, jos hankit tietoa synnytyksestä. Jos tutustut synnytyksen eri vaiheisiin, siihen miten synnytys käynnistyy ja eri kivunlievitystapoihin, sinun voi olla helpompi tuntea olosi turvalliseksi ja siten välittää turvallisuuden tunnetta myös kumppanillesi.

Anna hierontaa ja ole lähellä

Voit auttaa synnyttävää kumppaniasi hieromalla häntä supistelun aikana. Kosketus voi edistää synnyttäjän oksitosiinin erittymistä. Muista, että supistelun aikana annettavan hieronnan tulee olla pehmeää ja rytmistä. Hidas ja pehmeä, mutta samalla varmaotteinen hieronta toimii usein hyvin sekä supistusten aikana että niiden välissä.

Synnytyksen aikana voit auttaa olemalla kumppanisi lähellä, pyyhkimällä hänen otsaansa kostealla pyyhkeellä ja muistuttamalla häntä siitä, että lapsi on kohta luonanne.