Mikä aiheuttaa varhaisen keskenmenon?
Yleisin syy on se, että sikiössä oli jotain vikaa, mikä johti kehon karkottamaan raskauden aloittaakseen uudelleen. Keskenmeno voi johtua myös infektiosta tai taustalla olevasta sairaudesta, joka lisää keskenmenon riskiä. Suurin osa elimistöstä onnistuu karkottamaan koko raskauden itse, mutta joskus toimenpide nimeltä kaavinta voi olla tarpeen, jotta voidaan varmistaa, että kohtu on täysin tyhjä.
Keskenmenon jälkeisen verenvuodon pitäisi vähitellen vähentyä ja sitten hävitä kokonaan. Jos sinulle nousee kuumetta, verenvuoto tai ruskehtava vuoto alkaa haista pahalta tai lisääntyy, tai jos sinulla on kipua vatsan alaosassa, se voi olla merkki kohdun tulehduksesta. Tässä tapauksessa hakeudu ensiapuun. Infektiota hoidetaan antibiooteilla.
Miltä varhainen keskenmeno näyttää?
Ensimmäinen merkki on yleensä kuukautisten kaltainen verenvuoto. Raskauden alkuvaiheessa verenvuoto on kuitenkin yleistä ilman, että se viittaa ongelmaan. Keskenmenon aikana verenvuoto jatkuu, kunnes kohtu on poistanut koko raskauden. Valitettavasti keskenmenoa ei voida estää. Jopa 15–20 % kaikista raskauksista johtaa keskenmenoon.
Verenvuoto on usein runsaampaa kuin säännölliset kuukautiset, ja verihyytymiä, eli niin kutsuttuja "hyytymiä", saattaa esiintyä. Joskus voidaan nähdä myös kudosjäänteitä. Monet naiset kokevat myös vaikeita kuukautiskipuja. Päivystys ei ole välttämätöntä, vaan voit odottaa ja ottaa yhteyttä kätilöön/äitiyshoitoon neuvoja varten. Jos keskenmeno tapahtuu tai on jo alkanut raskauden alkuvaiheessa, ei sen pysäyttämiseksi tai estämiseksi voida valitettavasti tehdä mitään. Suurimman osan ajasta elimistö hoitaa sen itse ilman lääkärin apua.
Milloin minun pitäisi hakeutua lääkärin hoitoon?
Jos sinulla on verenvuodon lisäksi voimakasta vatsakipua vatsan alaosassa tai vatsan toisella puolella tai jos vuodot ja tunnet yleiskuntosi pahenevan, hakeudu ensiapuun. Verenvuoto yhdistettynä kipuun vatsan toisella puolella voi olla merkki kohdunulkoisesta raskaudesta (muna ei ole istuttunut kohtuun, vaan sen ulkopuolelle, yleensä munanjohtimeen). Tästä voi nopeasti tulla hengenvaarallinen tila, jos sitä ei hoideta nopeasti, koska munanjohdin voi repeytyä aiheuttaen merkittävää verenvuotoa vatsan sisällä.
Tuki varhaisen keskenmenon jälkeen
Useimmille naisille keskenmenoon liittyy erilaisia tunteita, ja kaikki tunteet ovat päteviä. Jos tunnet surua, anna itsesi surra. Keho voi myös surra fyysisesti keskenmenon jälkeen. Jos sinä tai kumppanisi tarvitset neuvontatukea, kätilön/äitiyshoidon kanssa on usein yhteydessä ohjaaja. Älä epäröi hakea apua tarvittaessa. Jos sinulla on toistuvia keskenmenoja, tehdään yleensä tutkimus, jossa yritetään selvittää, onko keskenmenolle mitään syytä ja jos on, voidaanko siihen puuttua. Jos sinulla on ollut yksi tai useampi keskenmeno ennen tätä raskautta, lisääntynyt ahdistus ei ole harvinaista ja voi jatkua vauvan syntymään asti, jolloin näet omin silmin, että kaikki on hyvin.
Milloin voin yrittää tulla uudelleen raskaaksi varhaisen keskenmenon jälkeen?
Voi olla mahdollista tulla raskaaksi uudelleen vain muutaman viikon kuluttua keskenmenosta; kroppa on viisas ja sopeutuu nopeasti. Sinulle kyse on siitä, mikä tuntuu parhaalta. Ehkä tarvitset aikaa surra, tai ehkä yrität tulla raskaaksi uudelleen mahdollisimman pian, mikä vain tuntuu oikealta. Olemme kaikki erilaisia.
Jos sinulla on ollut tulehdus tai muita keskenmenoon liittyviä komplikaatioita, suosittelemme keskustelemaan lääkärisi kanssa, mikä sopii sinulle parhaiten.
Lähteet
- Ajne, G., Blomberg, M. & Carlsson Y. (2021). Obstetrik. Studentlitteratur.
- 1177.se