BBHM-BirthCenter-8

Viikko 37 – H-hetki on pian käsillä

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Raskaus voi tuntua ikuisuudelta, mutta yhtäkkiä maagiset 37 viikkoa kuitenkin ovat kuluneet ja lapsi on valmis tulemaan maailmaan hetkenä minä hyvänsä!

Ensimmäistä lastaan odottavat ovat varmasti saaneet kuulla lukemattomia kertoja, että synnytys varmasti menee yli lasketun ajan, kaikilla kuulemma menee – mutta se ei ihan pidä paikkaansa. On yleisempää, että ensikertalaisilla raskaus jatkuu useita päiviä lasketun ajan yli ennen kuin vauva vihdoin tulee, mutta kaikille näin ei käy. Odottaminen on kurjaa, mutta lisäajan saamisella on myös joukko hyviä puolia.

Kumppanina sinusta voi nyt olla iso apu. On tavallista, että raskauden loppuvaiheessa nainen on väsynyt, epätoivoinen ja ehkä hiukan huolissaan synnytyksen alla. Sinun roolisi on nyt puhua hänen kanssaan pian koittavasta synnytyksestä ja uskaltaa kysyä asioista, jotka kenties tuntuvat hieman tyhmiltä tai liian intiimeiltä. Olette piakkoin tilanteessa, jossa te molemmat voitte tuntea olonne hiukan avuttomaksi. Silloin on erityisen tärkeää, että olette puhuneet siitä, mikä teille molemmille on tärkeää.

Sinun roolisi synnytyksen aikana on olla kumppanisi tukena ja uskoa hänen kykyynsä selviytyä siitä valtavasta suorituksesta, mikä synnytys on. Jos sinä tiedät, mikä häntä pelottaa, pystyt paremmin olemaan hänen apunaan, kun tilanne on käsillä.

Voit tietysti tehdä koko joukon käytännön asioita sekä ennen synnytystä että sen aikana. Viimeisinä synnytystä edeltävinä viikkoina ja päivinä naiseltasi saattaa loppua uskoa siihen, että lapsi ikinä tulee ulos, hän ehkä nukkuu huonosti ja on turvoksissa ja fyysisesti väsynyt. Tarjoa hänelle kodin paras paikka, asettele hänet istumaan oikein mukavasti puolipystyyn asentoon jalat ja sääret ylös kohotettuina turvotuksen vähentämiseksi. Hemmottele hänet piloille huomaavaisuudella. Yritä kehottaa häntä lepäämään päivisin, ellei hän nuku niin hyvin öisin. On normaalia nukkua huonosti raskauden loppuvaiheessa. Monilla naisilla on hankaluuksia löytää mukava asento, lapsi vie tilaa ja usein joutuu nousemaan pissalle myös yöaikaan.

Sinulle, tulevalle äidille, pitkä raskaus vihdoin lähestyy loppuaan. Moni on toiveikas ja valmis synnyttämään, kun taas joku toinen tarvitsee vielä hiukan lisää aikaa, ennen kuin kaipuu tavata lapsi selättää synnytykseen liittyvän hermostuneisuuden. Ellet vielä ole jäänyt töistä pois, nyt voi olla sen aika, jotta sinulle jää hiukan aikaa levätä ja ehkä valmistella kotia lasta varten?

On muutamia asioita, jotka sinun on hyvä muistaa ollaksesi mahdollisimman hyvin valmistautunut. Lepää, jos olet väsynyt. Ota tavaksi mennä pitkäksesi myös hetkeksi keskellä päivää. Kehosi voi hyvin siitä. Pidä keho käynnissä kävelylenkkien, joogan tai jonkun muun hyvältä tuntuvan liikunnan avulla.

Mieti rauhassa, miten käsittelet kipua ja väsymystä synnytyksen aikana. Synnytyksestä tulee työläs, se on yksi elämäsi suurimmista fyysisistä suorituksista. Selviydyt siitä sisäisen vahvuutesi, kumppanisi tuen sekä synnytysosaston henkilökunnan avulla.

Kun synnytys käynnistyy

Kumppanina voit nyt auttaa konkreettisissa asioissa, esimerkiksi antamalla selkä- tai jalkahierontaa, mikä usein tuntuu hyvältä, tuomalla lämpötyynyn vatsan alle tai laittamalla lämpimän kylvyn, joka usein toimii kivunlievittäjänä. Yritä auttaa naistasi löytämään mukavia asentoja, niin että voitte molemmat levätä, kunnes on aika lähteä sairaalaan.

On hyvä syödä, mielellään jotakin hiilihydraattipitoista, eikä pelkästään makeaa vaan myös vähän jotakin suolaista. Se on erityisen tärkeää, kun ulkona on lämmin. Juo muutama lasillinen nestettä tunnissa, se riittää, ellei ole hyvin kuuma etkä makaa kuumassa kylvyssä kauan aikaa. Älä unohda soittaa synnytyssairaalaan ilmoittaaksesi, että kohta teidän vauvanne on aika syntyä!

Tavaroita, jotka tarvitsette mukaanne sairaalaan lähtiessänne:

  • Tieto veriryhmästä ja mahdollisesti äitiysneuvolan kortti (monissa äitiysneuvoloissa on sähköiset potilasasiakirjat, mutta ei kaikissa, joten saatat joutua ottamaan paperisi mukaan sairaalaan). Kysy äitiysneuvolan kätilöltä, jos olet epävarma.
  • Henkilöllisyystodistus.
  • Mahdollisesti käteistä pysäköintimaksua ja kumppanin kahvittelua varten.

Tavaroita, jotka on hyvä olla mukana:

  • Hedelmiä, ehkä karkkia tai jotakin hyvää juotavaa, kuten Coca-Colaa tai urheilujuomaa.
  • Vaatteita lapselle, älä unohda pientä pipoa.
  • Imetysliivit.
  • Aamutakki ja tohvelit.
  • Kamera.
  • Turvakaukalo.

Kumppanina sinun on muistettava huolehtia siitä, että saatte mukaanne laukun, jossa on synnytyksen aikana ja sen jälkeen tarvittavat tavarat. Naisellesi voi olla mukavaa tuntea, että olet hänen tukenaan sataprosenttisesti, ja siksi voi olla hyvä idea ajaa sairaalaan taksilla tai pyytää joltakulta muulta kyyti sinne.

Suunnittele myös hiukan itseäsi varten, niin että sinulla on vaatteita, mukavat kengät ja hygieniatarvikkeita mukanasi. On hyvä tarkistaa etukäteen, voitko ostaa itsellesi ruokaa, miten pysäköinti toimii ja muuta vastaavaa. Useimmilla sairaaloilla on verkkosivut, mistä löytää kaikki tällaiset tiedot.