BBHM-BirthCenter-22-25

Neuvoja kumppanille ennen synnytystä

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Monet vanhemmat sanovat, että lapsen syntymä on ollut heidän elämänsä suurin kokemus.

Ennen synnytystä, synnytyksen aikana ja sen jälkeen sinä kumppanina voit auttaa synnyttävää naista monin tavoin. Synnyttävälle naiselle fyysinen, sosiaalinen ja tunnetason tuki on edellytys sille, että hän voi tuntea olonsa turvalliseksi ja uskaltaa käydä läpi synnytyksen ja kaiken, mitä siihen liittyy. Synnytyksessä mukanaolo synnyttäjän tukena on iso, eikä aina ihan helppo tehtävä.

Jos kyseessä on ensimmäinen kerta, olet todellakin tuntemattomalla maaperällä. Minun paras neuvoni on tämä: Pidä kiinni, pidä hyvänä ja pidä pintasi (jaksa & rakasta). Voi olla hyvin turhauttavaa nähdä rakkaansa suojattomana, tilanteessa, joka aiheuttaa kipua ja koettelee kärsivällisyyttä. Ei ole epätavallista, että kumppani ensi sijassa miettii naisen jaksamista ja vasta toissijaisesti sitä, miten lapsi selviää kaikesta siitä, mitä synnytykseen kuuluu. On täysin luonnollista, että tunnet olosi avuttomaksi ja mietit, mitä voit tehdä auttaaksesi.

Lapsen synnyttyä useimmat naiset voivat yhtyä tähän: ”Kaikista tärkeintä oli ehdottomasti se, että olit läsnä ja vierelläni. Se mitä teit, ei ollut ratkaisevaa.” Useimmista tuntuu luonnollisesti hyvältä olla tarvittu ja voida tehdä jotakin konkreettista auttaakseen, mutta kuten sanoimme: tärkeintä on, että olet paikalla.

Näistä asioista sinä kumppanina voit huolehtia synnytyksen aikana:

  • Ota hyvissä ajoin selvää, mitä tukea nainen haluaa synnytyksen aikana, mitä juuri sinä voit tehdä tukeaksesi häntä ja mitkä sanat voivat rauhoittaa häntä ja antaa hänelle voimia.
  • Ole koko ajan hänen käytettävissään. Kuuntele hänen pienintäkin tarvettaan, vala itseluottamusta, kannattele ja kannusta häntä synnytyksen edetessä.
  • Auta häntä rentoutumaan mahdollisimman hyvin sekä fyysisesti että henkisesti. Ehdota vaikkapa hierontaa, kylpemistä, suihkua tai lämpöisiä vehnätyynyjä. Sano asioita, jotka saavat hänet rentoutumaan ja tuntemaan olonsa turvalliseksi.
  • Auta häntä löytämään hyvä hengitysrytmi. Sisäänhengitys nenän kautta ja uloshengitys suun kautta luovat yleensä hyvän rytmin. Huolehdi siitä, ettei hän pidätä hengitystä tai hyperventiloi (voi tuntua pistelynä suun ympärillä ja sormissa).
  • Ehdota hänelle erilaisia synnytysasentoja synnytyksen aikana, ja auta hänet eri asentoihin.
  • Kerro hänelle, mitä tapahtuu. Auta häntä olemaan läsnä hetkessä ja lujita häntä, niin ettei hän tunne pelkoa. Vahvista hänen itseluottamustaan. Sano asioita, joita hän mielellään kuulee.
  • Kokeile eri hierontatekniikoita synnytyksen eri vaiheissa.
  • Auta häntä löytämään supistusten rytmi ja seuraamaan supistuksia. Älä anna supistuksen tulla yllätyksenä.
  • Jos hän hikoilee, virkistä häntä auttamalla hampaiden harjaamisessa, suihkussa, kylvyssä tai kylmien pyyhkeiden avulla. Vilunväristyksiin sen sijaan voi auttaa lämmin suihku tai juotava tai se, että hän on liikkeellä. Huolehdi, että hän saa riittävästi nestettä ja energiaa, ja muistuta häntä tyhjentämään virtsarakkonsa joka toinen tunti.
  • Jos ja kun hän hengittää ilokaasua, auta häntä löytämään oikea hetki supistuksen alkaessa ja oikea tekniikka.
  • Ellei henkilökunnan ja teidän yhteispelinne toimi, sinun vastuullasi on hoitaa tilanne kuntoon. Pyydä, että saatte jonkun toisen sen henkilön tilalle, jonka kanssa yhteispeli ei toimi. Paikalla on aina joku muu, joka voi astua tilalle.
  • Voit koko ajan pitää kätilön ajan tasalla siitä, mitä olette puhuneet synnytyksen suhteen. Sinä tunnet hänet parhaiten.

Lähteet:

  • Abascal, G., & Huss, M. S. (2018). Att föda. Bonnier Fakta.