Usein vesisynnytystä ei ole suunniteltu etukäteen, vaan se tapahtuu yksinkertaisesti siksi, että synnyttäjä saa apua lämmöstä/vedestä ja haluaa sitten jäädä, kun ponnistusvaihe alkaa. Niin kauan kun vauva voi kohdussa hyvin eikä äidillä tai lapsella ole riskitekijöitä, vesisynnytys on sallittua monissa sairaaloissa.
Onko vesisynnytyksestä haittaa vauvalle?
Vauvalle, joka on ollut lapsivedessä koko raskauden ajan, vesisynnytys on lempeä siirtyminen kohdunulkoinen elämään ensin veteen ja vasta sitten ilmaan. Veteen synnyttäminen tehdään yleensä äidin vuoksi, koska se lievittää kipua eikä se välttämättä ole lapsen kannalta positiivisempaa.
Jos vauva syntyy veteen, on tärkeää, että vauva ottaa automaattisesti ensimmäisen hengityksensä hengitysteiden kautta ollessaan ensimmäistä kertaa kosketuksissa ilman kanssa. Ensimmäisen hengenvedon jälkeen lasta ei saa upottaa uudelleen pinnan alle. Tämä johtuu siitä, että kaikkien keuhkorakkuloiden on ensin täytyttävä ilmalla. Kaikki vesisynnytyksessä avustavat kätilöt ovat tietoisia asiasta ja huolehtivat tästä.
Vesi toimii kipulääkkeenä
Veden lämpö voi lievittää synnytyskipuja ja vedessä tunnettava painottomuuden tunne yleensä helpottaa liikkumista ja asennon vaihtamista . Monet naiset myös kokevat, että synnytysamme antaa turvallisuuden tunnetta, aivan kuin se syleilisi sinua. Näin voit tuntea olosi myös fyysisesti välitetyksi.
Oleminen vedessä on tunnettu ei-lääketieteellisenä kivunlievitysmenetelmänä synnytyksen aikana ja useimmissa sairaaloissa on käytössä jonkinlainen synnytysamme. Siitä huolimatta eri puolilla maata on kuitenkin erilaisia tapoja, joten voi olla hyvä idea neuvotella jo neuvolassa voisitko saada kivunlievitystä vedellä tai synnyttää vedessä.
Pitääkö minun olla alasti?
Se on täysin sinun päätettävissä, haluatko uida alasti vai jonkinlaiset vaatteet päälle. Kaikki riippuu siitä mikä saa sinut tuntemaan olosi turvalliseksi.
Lähteet:
- Carlsson T, Ulfsdottir H. Waterbirth in low-risk pregnancy: An exploration of women's experiences. J Adv Nurs. 2020 May;76(5):1221-1231. doi: 10.1111/jan.14336. Epub 2020 Mar 11. PMID: 32090362.
- Ulfsdottir H, Saltvedt S, Georgsson S. Waterbirth in Sweden - a comparative study. Acta Obstet Gynecol Scand. 2018 Mar;97(3):341-348. doi: 10.1111/aogs.13286. Epub 2018 Jan 17. PMID: 29288489.