Raskauskolmannes 1

Jokainen raskaus on jaettu 4 kolmannekseen, joista 3 tapahtuu raskauden aikana vauvan ollessa mahassa ja joista neljäs tapahtuu raskauden jälkeen lapsen synnyttyä. Lue lisää tästä ja opi lisää raskaudesta ja raskauden jälkeisestä ajasta.

(Raskausviikot 0-13+6)

Ensimmäinen raskauskolmannes alkaa viimeisimpien kuukautisten ensimmäisenä päivänä (tai siitä, kun saat positiivisen tuloksen raskaustestistä) - ja jatkuu aina raskausviikon 13 loppuun saakka.

Ensimmäisen kolmanneksen aikana solujen jakautuminen tapahtuu nopealla tahdilla, kun vauvasi ensimmäiset rakenteet ja elimet alkavat kehittyä ja sydän alkaa lyödä. Raskausviikolta 10 alkaen alkiosta tulee sikiö ja ensimmäisen raskauskolmanneksen loppuun mennessä kaikki elimet ovat muodostuneet. Tästä eteenpäin elimet sekä kehittyvät lisää että kasvavat. On henkeäsalpaavaa tietää, että vauvasi kaikki rakenteet ovat jo tässä vaiheessa paikoillaan.

Kehosi tulee käymään läpi monia muutoksia ja sopeutumaan raskauteen. Uutta verta muodostuu, verenkierto nopeutuu, rintasi turpoavat ja hormonitasot vaihtelevat. On normaalia, että nämä muutokset tuntuvat niin sanottuina raskausoireina. Tyypillisiä merkkejä siitä, että odotat lasta ensimmäisellä kolmanneksella voivat olla esimerkiksi arat rinnat, väsymys, pahoinvointi ja mielialan vaihtelu. Kun kehosi on tottunut muutoksiin, myös raskausoireet voivat kadota kokonaan tai palata aina aika ajoin.

Ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana ilmoittaudut äitiysneuvolaan ja tapaat terveydenhoitajan, joka opastaa sinut läpi raskauden. Te yhdessä rakennatte ja käytte läpi suunnitelman, joka pitää sisällään kaikki tapaamiset sekä hoitajan että lääkärin kanssa sekä sovitte kaikista kokeista ja sikiötutkimuksista, jotka raskautesi aikana tullaan tekemään.