Lapsi

Lapsi

Alkio on nyt viiden viikon ikäinen ja noin 1 cm:n mittainen päästä peppuun. Silmät, korvat ja sieraimet ovat muodostuneet. Useimmat sisäelimet, kuten sydän, aivot, keuhkot ja munuaiset, ovat saavuttaneet lopullisen muotonsa. Lisäksi sydämen suorituskyky kasvaa.

Raajojen luut kovettuvat ja kasvavat huomattavasti pituutta. Nivelet alkavat muodostua. Ulkoiset sukuelimet kehittyvät kahdeksi ihopoimuksi, jotka tässä vaiheessa ovat samanlaiset pojilla ja tytöillä.

Pregnancy Week 8 baby Beige
Äiti

Äiti

Kohdussasi oleva sikiö kasvaa päivä päivältä. Nyt lapsen sydämenlyönnit näkyvät ultraäänitutkimuksessa. Sydän lyö tiheään, noin 140–160 lyöntiä minuutissa. Vatsasi voi tuntua hiukan turvonneelta – kiristääkö housunvyötärö jo vähän? Ehkä pahoinvointi on tässä vaiheessa jo todella voimakasta?

Tässä vaiheessa raskautta maitomainen valkovuoto on yleistä, ja se on täysin normaalia, kunhan sinulla ei ole voimakasta kutinaa eikä valkovuoto haise voimakkaasti. Nämä voivat olla merkkejä bakteerivaginoosista. Bakteerivaginoosi on emättimen bakteeritasapainon häiriö, jossa normaalit maitohappobakteerit korvaantuvat muilla bakteereilla. Se aiheuttaa usein kutinaa, kirvelyä ja oikein pahanhajuista valkovuotoa. Haju on luonteenomainen, ja usein sitä kuvaillaan mädän kalan hajuksi. Hajua on mahdotonta olla huomaamatta. Bakteerivaginoosi paranee useimmiten itsestään, mutta joskus se on hoidettava emätinpuikolla tai -voiteella tai antibiooteilla. Tulehdus ei siirry kohdussa olevaan lapseen.

Äitiysneuvolaan ilmoittaudutaan ja ensimmäinen neuvolakäynti tehdään usein viikkojen 6–16 aikana. Saat tavata kätilön/terveydenhoitajan, joka seuraa raskauttasi. Saat tietoa siitä, mitä raskauden aikana tapahtuu, ja sen lisäksi otetaan raskauden aikaiset HIV:n, kupan ja keltataudin seulontakokeet. Myös veriryhmäsi tarkastetaan. Virtsasta tutkitaan sokeri ja valkuaisaineet sen varmistamiseksi, ettei sinulle ole kehittymässä raskausdiabetesta tai raskausmyrkytystä. Jos sinulla on ollut jokin näistä edellisten raskauksiesi aikana, sinua seurataan vielä hiukan tarkemmin tämän raskauden aikana. Saat lisäksi tietoa sikiödiagnostiikasta, ohjeita ruokavalioon, alkoholiin, nikotiiniin ja liikuntaan liittyen ja tietoa siitä, mitä synnytysvalmennuskursseja on olemassa. Jos olet täysin terve, neuvolakäyntejä on usein vähemmän ensimmäiseen raskauteen verrattuna. Neuvolakäynnit ovat maksuttomia.

Jos sinulla on aikaisempia huonoja kokemuksia raskaana olemisesta ja synnytyksestä, meneillään oleva raskautesi saattaa herättää huolen ja pelon tunteita. Juttele terveydenhoitajan tai lääkärin kanssa ja tee hyvissä ajoin suunnitelma, niin että voit tuntea olosi rauhalliseksi ja turvalliseksi.

Pregnancy week 8 Mother beige
Kumppani

Kumppani

Olet ehkä huomannut, että raskaana oleva kumppanisi tuntee vastenmielisyyttä tiettyjä ruokia tai juomia kohtaan. Se on elimistön nerokas keino suojata kasvavaa vauvaa. Sinä voit luonnollisesti syödä ja juoda samoin kuin ennen, mutta on hyvä ymmärtää tulevan äidin mieltymysten muutoksia.

Lue lisää muista raskauskolmanneksista