Lapsi

Lapsi

Hedelmöittynyt munasolu on nyt saapunut kohtuun ja kiinnittynyt kohdun limakalvoon. Solua kutsutaan nyt blastokystiksi. Kiinnittyessään kohdun limakalvoon hedelmöittynyt munasolu voi aiheuttaa pientä verenvuotoa – niin sanottua kiinnittymisvuotoa. Jos niin käy, vuotoa esiintyy noin viikkoa ennen kuukautisten odotettua alkamispäivää. Kiinnittymisvuoto on vaaratonta.

Tässä vaiheessa alkion ympärille alkaa muodostua istukka. Alkio saa kaiken tarvitsemansa ravinnon ruskuaispussista.

Näin varhaisessa vaiheessa alkio on vielä hyvin pieni. Useimmilla naisilla ei ole vielä minkäänlaisia oireita raskaudesta, mutta osa saattaa jo tuntea pahoinvointia, rintojen turvotusta tai nännien arkuutta.

Inside the uterus fertilisation
Äiti

Äiti

Jos kuukautisesi ovat myöhässä, alat ehkä tämän viikon loppupuolella epäillä olevasi raskaana. Osa naisista ”tuntee” olevansa raskaana pian hedelmöittymisen jälkeen, mutta useimmat eivät tunne yhtään mitään, vaan raskausepäily herää vasta kuukautisten jäädessä pois.

Heti hedelmöittymishetkellä elimistö alkaa erittämään erästä raskauden aikana muodostuvaa hormonia, jota kutsutaan nimellä hCG-hormoni (istukkahormoni, koriongonadotropiini, eng. human chorionic gonadotropin). Juuri tätä hormonia raskaustestit mittaavat virtsasta.

Suunnilleen silloin, kun kuukautisten olisi pitänyt alkaa, raskausviikkojen 4–6 tienoilla, hCG-hormonin määrä kehossa on niin suuri, että se näkyy raskaustestissä, jos hedelmöittyminen on tapahtunut. Jos teet testin liian aikaisin, hCG-hormonia ei ehkä vielä ole niin paljon, että se näkyisi raskaustestissä. Jos teit testin hiukan liian aikaisin, joudut ehkä tekemään uuden testin pari päivää myöhemmin, jotta hCG-hormonipitoisuus on tarpeeksi korkea positiivisen tuloksen saamiseksi.

Saat ilmaisen raskaustestin äitiysneuvolasta tai voit ostaa raskaustestin apteekista, isoista ruokakaupoista tai internetistä. Kaikki myynnissä olevat testit ovat hyvin luotettavia.

Raskauden ollessa näin alussa sikiö on hyvin pieni, ja vain harvoilla naisilla esiintyy raskausoireita. Raskauden ensioireisiin kuuluvat pahoinvointi, pinkeät tai aristavat rinnat, herkät nännit sekä haju- ja makuaistin muuttuminen. Kaikki odottavat äidit ovat kuitenkin erilaisia, joten osa huomaa varhaisia oireita jo nyt tai tuntee, että kehossa on jokin muuttunut.

Raskaus on tapana jakaa kolmeen vaiheeseen, raskauskolmanneksiin.

  1. kolmannes: raskausviikko 1 (0+0) – 14 (13+6)
  2. kolmannes: raskausviikko 15 (14+0) – 28 (27+6)
  3. kolmannes: raskausviikko 29 (28+0) – synnytys

Meidän laskentatapamme perustuu kirjaan ”Obstetrik”, jota käytetään muun muassa kätilökoulutuksessa Ruotsissa. Meidän laskentamme alkaa kuukautisten ensimmäisestä päivästä eli raskausviikosta 1 (0+0).

Eri lähteissä raskausviikkojen jako raskauskolmanneksiin voi olla erilainen. Joissakin toisissa lähteissä raskausviikkojen laskeminen aloitetaan vasta hedelmöittymisestä, raskausviikosta 3 (2+0), mikä helposti tekee tästä hiukan sekavaa.

Pregnancy week 4 Mother beige
Kumppani

Kumppani

Raskaana olevan naisen vatsassa kasvaa nyt pieni ihmisen alku, jonka kaikki elimet alkavat kehittyä. Olette ehkä jo tehneet raskaustestin ja tiedätte asiasta, mutta saatatte olla vielä tietämättömiä.

Tieto tulevasta lapsesta on mullistava asia. Myös negatiivinen testi voi aiheuttaa vaikeita tunteita, esimerkiksi jos raskautta on yritetty jo jonkin aikaa. Puhukaa yhdessä tunteistanne ja ajatuksistanne – ilosta, surusta, innostuksesta ja ahdistuksesta.

Lue lisää muista raskauskolmanneksista