Lapsi

Lapsi

Sikiö on noin 4 cm:n mittainen päästä peppuun. Se näyttää yhä enemmän pieneltä ihmiseltä: pää pyöristyy, luusto kovettuu ja sormet ja varpaat ovat jakautuneet. Sikiö liikkuu yhä enemmän kohdussa, ja se osaa hymyillä, kurtistaa otsaansa ja imeä peukaloaan.

Vauva nielee lapsivettä.

Ruoansulatusjärjestelmä osaa hyödyntää sokeria (glukoosia) ja napanuora kuljettaa ravintoa ja kuona-aineita istukan ja sikiön välillä. Kaikki mitä äiti syö ja juo kulkeutuu lapseen istukan kautta.

Pregnancy Week 12 baby Beige
Äiti

Äiti

Nyt pahoinvointisi ehkä jo alkaa hellittää, tai sitten se jatkuu vielä muutamia viikkoja. Jos pahoinvointi on helpottanut, voi tuntua siltä, kuin saisit elämäsi takaisin. Tämä on yksi pieni juhlan arvoinen virstanpylväs matkalla kohti uuden vauvan tapaamista.

Tavallisesti paino on tähän mennessä noussut 1–5 kg, mutta jos pahoinvointi ja oksentelu on ollut voimakasta, painosi on jopa saattanut laskea. Tästä ei yleensä tarvitse huolestua – punnituta itsesi neuvolakäynnillä ja juttele asiasta terveydenhoitajan kanssa. Painonnousu raskaana ollessa on yksilöllistä, ja sen taustalla ovat muun muassa nämä syyt: kohdussa kasvava lapsi, kasvava istukka, rintakudoksen lisääntyminen, kehon verimäärän lisääntyminen ja koko kehon rasvakudoksen lisääntyminen.

Näillä viikoilla sinulle tarjotaan mahdollisuutta käydä ensimmäisessä ultraäänitutkimuksessa. Kaikille raskaana oleville tarjotaan yleistä, maksutonta ultraäänitutkimusta, joka yleensä tehdään viikoilla 10+0–13+6. Sinulle tarjotaan myös mahdollisuutta yhteisseulontaan. Osallistuitko seulontaan edellisten raskauksiesi aikana? Kerrataanpa termejä hiukan. Yhteisseulonnassa odottavalle äidille tehdään ultraäänitutkimus ja verikoe ensimmäisen raskauskolmanneksen lopussa. Yhteisseulonta on riskilaskentamenetelmä – siinä lasketaan, miten suurella tai pienellä todennäköisyydellä sikiöllä on jokin kromosomipoikkeavuus. Yhteisseulonta ei toisin sanoen kerro, onko lapsella kromosomipoikkeavuus vai ei. Yhteisseulonta on vaaraton sekä äidille että sikiölle ja täysin vapaaehtoinen. Jos seulonnan tulos viittaa kohonneeseen riskiin, voidaan tehdä lisäselvityksiä lapsivesitutkimuksen, istukkatutkimuksen ja NIPT-tutkimuksen avulla.

NIPT-tutkimus on toinen ei-invasiivinen sikiödiagnostiikan menetelmä. Tämä tarkoittaa sitä, että tutkimus ei lisää keskenmenoriskiä (lapsivesitutkimuksen ja istukkatutkimuksen yhteydessä keskenmenoriski kasvaa). NIPT-tutkimus tehdään tavallisesta verikokeesta, ja verikoe voidaan ottaa raskausviikolta 10+0 alkaen. Yleensä tutkimus tehdään viikolla 12+0 (tämä on suosituksen mukainen ajankohta). Myös tässä tutkimuksessa etsitään sikiön kromosomipoikkeavuuksia. Vastauksen paikkansapitävyys on korkea, joten jos tutkimus osoittaa, ettei poikkeavuuksia ole, voit luottaa tulokseen.

Jos tutkimus sen sijaan osoittaa, että jokin poikkeavuus on olemassa, tulos ei ole yhtä varma, ja se on varmistettava muilla diagnostisilla tutkimuksilla. Vastaus ei siis välttämättä merkitse sitä, että jokin on vialla.

Sikiödiagnostiikka on aina vapaaehtoista, ja on hyvä, jos olet hankkinut tarpeeksi tietoa siitä, mitä mahdollinen kohonneeseen riskiin viittaava tulos merkitsee ja miettinyt suhtautumistasi vastaukseen. Ellei sinulla ole tarpeeksi tietoa, kohonneeseen riskiin viittaava tulos voi aiheuttaa paljon lisähuolta, ahdistusta ja pohdintaa.

Pregnancy week 12 Mother Beige
Kumppani

Kumppani

Raskaus merkitsee muutoksia: luonnollisesti fyysistä, mutta myös henkistä muutosta. Tunteet ja ajatukset muuttuvat, ja niin käy luultavasti myös tulevien vanhempien arkirutiineille ja keskinäiselle suhteelle. Sinä ja raskaana oleva kumppanisi tunnistatte ehkä seuraavat vaiheet:

Viikot 4–6: Ymmärrys siitä, että kuukautiset ovat jääneet pois ja te odotatte lasta, vahvistuu pikkuhiljaa.

Viikot 6–12: Tuleva äiti voi usein huonosti ja kärsii aroista rinnoista.

Viikot 13–28: Keskiraskaus on usein ihanaa aikaa.

Viikot 29–40: Viimeisillä viikoilla vatsa on jo suuri. Ensitapaaminen vauvan kanssa on jo lähellä, ja herättää paljon tunteita ja odotuksia.

Ehkä haluatte pitää päiväkirjaa raskausajasta ja kokemuksistanne. Myöhemmin niitä on mukava muistella. Voit tehdä sen suoraan sovelluksessa napsauttamalla Päiväkirja/kuvia.

Tässä vaiheessa tehdään yleensä ensimmäinen ultraäänitutkimus. Saatte nyt tilaisuuden nähdä lapsenne ensimmäistä kertaa, mikä on varmasti jännittävä kokemus. Myös laskettu aika määritetään (+2 viikkoa). Jos laskettu aika muutuu, uudet tiedot voi päivittää sovelluksen kohdassa Asetukset -> Raskauteni > Laskettu aika.

Lue lisää muista raskauskolmanneksista