Raskauskolmannes 2

Jokainen raskaus on jaettu 4 kolmannekseen, joista 3 tapahtuu raskauden aikana vauvan ollessa mahassa ja joista neljäs tapahtuu raskauden jälkeen lapsen synnyttyä. Lue lisää tästä ja opi lisää raskaudesta ja raskauden jälkeisestä ajasta.

(Raskausviikot 14-27+6)

Toinen raskauskolmannes alkaa raskausviikon 14 ensimmäisestä päivästä ja kestää raskausviikon 27 loppuun.

Viikosta 14 alkaen erittyy relaksiinihormonia, joka vaikuttaa lantion niveliin tehden niistä liikkuvammat. Tämä voi olla joillekin naisille hyvinkin kivuliasta. Viikosta 16 alkaen voit tuntea kohdun supistuksia ja jännitystä. Näitä tuntemuksia kutsutaan Braxton Hicks - supistuksiksi ja näiden supistuksien avulla kohtu valmistautuu ja harjoittelee synnytystä varten.

Viikon 20 aikoihin monet tuntevat ensimmäiset sikiön liikkeet, ja tämä on tietenkin suuri virstanpylväs monille. Joillakin väsymys ja pahoinvointi jatkuu, joka on myös täysin normaalia. Muita toisen raskauskolmanneksen oireita voivat olla selkäkipu, jalkakrampit ja Braxton Hicks -supistukset.

Toisen kolmanneksen aikana sikiö käy läpi kasvuvaiheen. Tässä vaiheessa sikiö kasvaa pituudeltaan ja alkaa olla samassa mittasuhteessa kuin vastasyntynyt. Toisen raskauskolmanneksen loppupuolella sikiö kerää enemmän ihonalaista rasvaa ja viikosta 22 alkaen sikiö katsotaan olevan lapsi.

Monet naiset, mutta eivät suinkaan kaikki, kokevat toisen raskauskolmanneksen mukavimpana aikana - ensimmäiset ja voimakkaimmat oireet (kuten pahoinvointi ja väsymys) ovat saattaneet laantua ja voit taas paljon paremmin. Tässä vaiheessa raskautta on tehty ultraääni, jossa näet ensimmäistä kertaa, että mahassasi todella kasvaa elämää. Näillä viikoilla saatat sisäistää sen, että vauva on muodostunut ja sinusta on tulossa vanhempi.