Lapsi
Tästä lähin sikiön pituutta ei määritetä enää päästä peppuun -mitalla (CRL), vaan päästä kantapäähän. Tämän viikon alussa vauva on keskimäärin 14 sentin pituinen (päästä jalkoihin). Kädet ja jalat ovat valmiit ja kaikki nivelet toimivat.
Vauva osaa jo osittain hallita liikkeitään, koska hermosto toimii ja lihakset vastaavat aivojen signaaleihin.
Kohtu on täynnä liikettä: sikiö pyörii ympäri, potkii, tekee kuperkeikkoja, rypistää otsaansa, availee suutaan ja imee peukaloaan. Tässä vaiheessa liikkeiden tunteminen voi kuitenkin olla vaikeaa, koska lapsivesi vaimentaa niitä.
Vauvan iho on ohut, punertava ja ryppyinen. Iholla on ohutta, nukkaista lanugokarvaa. Syntymän hetkellä lanugo on useimmiten kadonnut lähes kokonaan, mutta sitä voi olla vielä hieman selässä ja olkapäillä.
Lapselle alkaa kertyä ihonalaista, niin kutsuttua ruskeaa rasvaa, joka auttaa häntä pysymään lämpimänä syntymän jälkeen. Myös kynnet kasvavat.
Äiti
Jo synnyttäneet naiset huomaavat lapsen liikkeet usein jo varhaisessa vaiheessa. Ehkä olet jo tuntenut ensimmäiset pienet, aivan erityislaatuiset ”sipaisut”? Jos istukka (lääketieteellinen nimitys placenta) on kohdun etuosassa (navan takana), voi mennä vielä hetken aikaa, ennen kuin tunnet lapsen liikkeet hänen kasvettuaan vielä hiukan. Viikolla 18–20 tehtävässä ultraäänitutkimuksessa tarkastetaan muun muassa istukan sijainti.
Kohtusi saattaa jo harjoitella synnytystä varten, ja saatat aika ajoin tuntea sen jännittyvän ja vetäytyvän kokoon. Näitä ennakoivia supistuksia tai harjoitussupistuksia kutsutaan myös Braxton Hicks -supistuksiksi. Kunhan supistukset eivät ole kivuliaita, ne ovat täysin vaarattomia. Jos supistukset sattuvat, juttele terveydenhoitajan tai lääkärin kanssa. Joskus lisääntyvä supistelu voi olla ensimmäinen merkki virtsatientulehduksesta, joka on hoidettava antibiooteilla. Tulehdusarvot tarkistetaan yksinkertaisella verikokeella.
Rinnat voivat jo nyt muodostaa ensimaitoa, kolostrumia. Rinnoista puristaessa valuva kirkas neste on juuri ensimaitoa. Ensimaito on lapsesi ensimmäistä ruokaa ensimmäisten vuorokausien aikana, ennen kuin rinnat alkavat tuottaa kypsää maitoa 3–4 päivää synnytyksen jälkeen. Rinnat tuottavat ensimaitoa raskaana ollessasi, joten maidon tihkuminen ennen synnytystä ei merkitse sitä, että se loppuisi. Ensimaidossa on runsaasti ravinteita, kuten proteiinia, ja myös erilaisia vasta-aineita. Nämä vasta-aineet voivat suojata lasta tietyiltä tartunnoilta. Kyseessä on siis todellinen superruoka!
Jos imetys on ollut hankalaa aikaisemmin, voi olla hyvä harkita imetyskurssia, jolla voit valmistautua imetykseen. Tutkimukset ovat osoittaneet, että äidillä on paremmat edellytykset saada imetys hyvin käyntiin hänen tuntiessaan imetysmekanismit. Lue alla olevista artikkeleista, miten voit valmistautua imetykseen jo raskauden aikana.
Jos tiedät jo tässä vaiheessa, ettet halua imettää, on hyvä muistaa ottaa synnytykseen mukaan oikein tukevat urheiluliivit ja olla stimuloimatta rintoja. Pyydä kätilöltä tai lääkäriltä lisää tietoa aiheesta.
Kumppani
Vielä on jonkin aikaa jäljellä ennen lapsen saapumista, mutta jo nyt on hyvä aika miettiä, mitä odotatte elämältä synnytyksen jälkeen. Keskustelkaa asiasta keskenänne. Vanhemmuuteen liittyy paljon iloa, mutta myös paineita. Parisuhteessa voi syntyä konflikteja esimerkiksi siitä, kuinka lasta kasvatetaan tai miten kotityöt jaetaan.
Jotta saisitte keskustelun käyntiin ja pystyisitte määrittämään yhteisiä tavoitteita, voitte kumpikin laatia kaavion siitä, miltä vuorokausi elämässänne näyttää tällä hetkellä. Jakakaa vuorokausi tunnin osioihin. Kuvitelkaa sitten, millaista elämä on lapsen syntymän jälkeen. Kirjatkaa kaavioon tunnin väliajoin, miltä uskotte tyypillisen vuorokauden näyttävän vauvan kanssa. Verratkaa kaavioitanne ja keskustelkaa siitä, mitä yhteistä ja erilaista niissä on.