Lapsi

Lapsi

Sikiö on nyt noin 8 cm:n mittainen päästä peppuun. Lasta ympäröivä vesi johtaa ääntä, joten ajan mittaan vauva alkaa tunnistaa äitinsä äänen ja sykkeen.

Sekä hiukset että kulmakarvat tuuhenevat ja jos lapsesta tulee tumma, karvatuppien pigmenttisolut alkavat tuottaa mustaa pigmenttiä. Kylkiluut, verisuonet ja verkkokalvot näkyvät selvästi paperinohuen ihon läpi. Lanugokarvoitus alkaa peittää ihoa. Se on hienonhienoa nukkaa, joka auttaa vauvaa säätelemään kehonsa lämpötilaa. Karvoitus noudattaa ihon pintakuviota ja muodostaa sormenjälkiä muistuttavia kuvioita koko keholle.

Pregnancy Week 15 Baby Beige
Äiti

Äiti

Raskautesi toinen kolmannes on nyt alkanut. Useimmilla raskauspahoinvointi on tässä vaiheessa hellittänyt. Vointisi on ehkä jopa oikein hyvä – mukavaa, jos näin on!

Monien mielestä toinen raskauskolmannes on koko raskauden mukavin vaihe, seesteisen hyvinvoinnin vaihe. Jos kärsit edelleen pahoinvoinnista tai jos sinulla on muita vaivoja, et ehkä tunne oloasi mitenkään seesteiseksi. Raskaana oleminen ei ole laisinkaan oikeudenmukaista: jollekulle se on ihanaa, jollekulle toiselle kamalaa, ja jokainen raskaus on omanlaisensa.

Koska olet ollut raskaana aikaisemmin, saatat tuntea itsesi ”todella raskaaksi” jo nyt. Monen mielestä jokainen uusi raskaus on hiukan edellistä raskaampi ja rankempi. Lapsiperheessä on myös vaikeampaa löytää tilaisuuksia levätä ja kerätä voimia. Ehkä perheesi tai ystävät voivat auttaa, niin että saat hiukan levähtää?

Kehossa tapahtuu valtavasti asioita, ja sydämesi kapasiteetti on kasvanut 20 % siitä, mitä se on, kun et ole raskaana – sen täytyy jaksaa pumpata happea sekä sinulle että lapsellesi. Myös sydämen syke on tavallista nopeampi. Ennen raskautta se oli noin 70–75 lyöntiä minuutissa ja loppuraskauden aikana se on noin 85–90 lyöntiä minuutissa. Kehon verimäärä kasvaa koko raskauden ajan. Se voi aiheuttaa, että tunnet itsesi normaalia hengästyneemmäksi.

Moni kokee lasta odottaessaan hengästyvänsä ja huohottavansa aivan kuten heidän kuntonsa olisi aivan surkea. Raskauden aikana kaikkiin elimiin kohdistuu suurempi kuormitus kuin muutoin – kehosihan luo uutta pientä ihmistä! Raskauden aikana kehossa on ainakin litra enemmän verta kuin muuten, ja sydämen on työskenneltävä nopeammin pumpatakseen verta kehon ympäri. Sen vuoksi pulssi kiihtyy. Pulssin ollessa nopeampi sinun on hengitettävä hiukan kiivaammin.

Toinen syy hengästymiselle on se, että kohdussa oleva lapsi tarvitsee happea. Happi kulkee sinun verenkierrostasi istukkaan (placenta), ja istukka tuo kohtuun happipitoista verta, joka menee napanuoran kautta lapselle. Tämä on äärimmäisen fiksu systeemi.

Jos sinusta tuntuu, että hengästyt aivan liian paljon, sinun pitää jutella terveydenhoitajan tai lääkärin kanssa. Hän voi arvioida, tarvitseeko sinun tulla vastaanotolle, jotta voidaan tutkia, ettei hengästyneisyyden taustalla ole jotakin muuta syytä.

Lisääntyneen verimäärän takia myös virtsantuotanto lisääntyy, mikä pakottaa sinut usein vessaan.

Keho tarvitsee enemmän energiaa jaksaakseen huolehtia kaikista toiminnoista. Jos olet normaalipainoinen, sinun ei kuitenkaan välttämättä tarvitse lisätä energiansaantia ennen viimeistä raskauskolmannesta. Jos olet alipainoinen tai teini-ikäinen, saatat tarvita lisäenergiaa jo nyt. Siinä tapauksessa voit syödä ylimääräisen välipalan päivittäin, johon kuuluu esimerkiksi voileipä, hedelmä ja lasi maitoa tai makeuttamatonta, vitaminoitua kaura- tai soijajuomaa.

Pregnancy week 15 Mother beige
Kumppani

Kumppani

Oletteko jo miettineet nimeä lapsellenne? Ulkoiset sukupuolielimet ovat nyt valmiit, ja ultraäänitutkimuksessa voidaan nähdä, onko kyseessä poika vai tyttö. Vaikka ensikohtaamiseen on vielä aikaa, nimeä on jo mukava miettiä. Internetissä on nimilistoja, joista voi etsiä ideoita. Aiheesta on olemassa myös runsaasti kirjoja. Omasta tai kumppanisi suvusta voi myös löytyä kauniita perintönimiä.

Lue lisää muista raskauskolmanneksista