Lapsi
Sikiö on nyt noin 20 sentin mittainen päästä jalkoihin ja painaa viikon alussa noin 170 ja viikon lopussa noin 220 grammaa.
Maitohampaat ovat valmiina, mutta vielä piilossa. Pysyvien hampaiden alut alkavat myös muodostua.
Äiti
Kehon kiihtynyt aineenvaihdunta ja kehon verimäärän lisääntyminen saattavat tehdä hyvää hiuksillesi ja kynsillesi. Ne voivat vaikuttaa myös kasvojen ihoon – jos olet vaaleaihoinen, kasvoillesi saattaa ilmaantua tummia läiskiä ja jos olet tummaihoinen, kasvoillesi saattaa ilmaantua vaaleita läiskiä. Kyseessä on klosma ja läiskät pahenevat auringossa, joten muista suojata herkkä ihosi aurinkovoiteella tai aurinkohatun avulla auringossa ollessasi. (Useimmilla läiskät häipyvät raskauden jälkeen hormonitasojen laskiessa.)
Onko sinulle ilmaantunut tumma viiva, joka kulkee häpyluulta napaa kohti? Tätä viivaa kutsutaan nimellä linea nigra, ja useimmiten se vaalenee ja häviää raskauden jälkeen.
Närästys ei ole epätavallista – se tuntuu polttavana tunteena rintalastan takana ja saattaa aiheuttaa happamia röyhtäisyjä. Ehkä tämä epätoivottu vaiva on sinulle tuttu jo edellisistä raskauksistasi tai sitten nykyinen raskautesi tuo sinulle aivan uuden kokemuksen. Tämä johtuu osittain siitä, että ruokatorven alaosan sulkijalihas on väljä ja kasvava kohtu painaa ruoansulatuselimiä ylöspäin.
Joillakuilla närästys äityy niin pahaksi, että se haittaa yöunia. Moni nukkumisongelmista kärsinyt on sanonut, että nukkuminen on helpompaa, kun kasaa selän taakse paljon tyynyjä, jolloin mahanesteiden takaisinvirtaus vähenee. Voi myös kokeilla vasemmalla kyljellä nukkumista. Närästykseen on saatavilla reseptittömiä lääkkeitä – kysy terveydenhoitajaltasi, lääkäriltä tai apteekin farmaseutilta.
Pikkuhiljaa on toisen ultraäänitutkimuksen (”rakenneultran”) aika. Se tehdään viikoilla 18+0–21+6, ja tarkoituksena on todeta sikiön mahdolliset vaikeat rakennepoikkeavuudet. Useimmat odottajat haluavat tietää, onko sikiöllä jokin vamma tai rakennepoikkeavuus, mutta tutkimus on vapaaehtoinen. Jos jokin poikkeavuus havaitaan, odottajalle tarjotaan lisätutkimuksia. Jos havaitaan jokin vaikea poikkeavuus, odottaja saattaa joutua päättämään raskauden keskeytyksestä. Jos raskaus jatkuu, sen seuranta, synnytys ja vastasyntyneen hoito voidaan suunnitella paremmin.
Kumppani
”Mitä jos pyörryn synnytyksen aikana?” Tämä on melko yleinen huoli kumppanien keskuudessa. Se on kuitenkin äärimmäisen harvinaista. Jotkut pelkäävät sitä, että synnytykseen liittyy suuri määrä verta. Useimmiten näin ei ole, mutta lapsivettä senkin edestä. Toinen tavallinen miete koskee sitä, onko tuoreen isän tai toisen äidin leikattava napanuora. (Ei ole pakko. Myös kätilö voi tehdä sen.) ”Missä seison, kun lapsi putkahtaa maailmaan, voinko katsoa suoraan jalkojen väliin?” Puhu asiasta kumppanisi kanssa. Olkaa rehellisiä toisillenne!
On myös hyvä tietää, että synnytyksen lähestyminen aiheuttaa usein sekalaisia tunteita. Osa kumppaneista suhtautuu synnytykseen jännittävänä kokemuksena, mutta toisia pelottaa. Jotkut eivät halua mukaan ollenkaan. Silloin voisi ehkä kääntyä doulan puoleen.
Myös kumppanin on hyvä valmistautua synnytykseen. Voit käydä kurssilla tai lukea asiaa käsitteleviä kirjoja. Juttele myös sellaisten kaveriesi kanssa, joilla on lapsia. Kuinka he kokivat synnytyksen, mikä siinä oli vaikeaa ja mitä he olisivat voineet tehdä toisin? Älä kuitenkaan kuuntele kauhutarinoita!