Lapsi
Sikiö on nyt noin 24 sentin mittainen päästä jalkoihin ja painaa viikon alussa noin 290 ja viikon lopussa noin 360 grammaa. Vauva liikkuu vapaasti lapsivedessä. Saatat tuntea potkuja yhtä hyvin ylhäällä palleassa kuin alhaalla häpyluussa. Sikiön suolistossa alkaa muodostua ensimmäinen uloste, eli mekonium tai lapsenpihka. Aistielimet kehittyvät nopeassa tahdissa ja kielen makuhermot ovat valmiit. Vauva alkaa reagoida kipuun.
Noin raskauden puoliväliin saakka useimmat vauvat kasvavat samaan tahtiin, mutta tässä vaiheessa alkavat yksilölliset erot nostaa päätään. Toisista vauvoista tulee pitkiä ja hoikkia, toisista lyhyitä ja pulleita. Vauvan syntymäpainoon vaikuttaa myös se mitä äiti syö, joten panosta monipuoliseen ja laadukkaaseen ruokaan.
Äiti
Olet nyt tämän raskauden puolivälissä! Nyt voit tuntea kohdunpohjan navan korkeudella. Sinusta ehkä tuntuu, että olet ollut raskaana jo pienen ikuisuuden tai sitten siltä, että plussa ilmestyi testitikkuun aivan vastikään. Monen mielestä jokainen raskaus etenee edellisiä nopeammin – ensimmäiseen raskauteesi verrattuna huomiostasi kilpailee monta muuta asiaa – mutta tämäkin on luonnollisesti hyvin yksilöllistä.
Selkääsi kohdistuu paljon rasitusta – pidä siitä hyvää huolta! Yritä kiinnittää huomiota siihen, miten istut ja makaat ja myös siihen, miten kannat vanhempia lapsiasi, jos he ovat vielä niin pieniä, että he viihtyvät paljon sylissä. Koukista polvia nostaessasi. Hyvä muistisääntö on se, että sinun tulisi yrittää kantaa kohdussasi pikkusiskoa tai -veljeä lähellä selkää, niin että alaselän kuormitus vähenee. Voit ikään kuin kuvitella vetäväsi vatsaa sisään navasta selkärankaa kohti ja samalla ylöspäin. Näin ryhtisi paranee automaattisesti ja alaselän kuormitus vähenee. Tämä vahvistaa myös keskivartalon lihaksia. Sinun ei tarvitse tehdä tätä jatkuvasti, mutta on hyvä, jos muistat ajatella asiaa tietoisesti muutaman kerran päivässä.
Muistat varmaankin edellisten raskauksiesi ajoilta saarnat lantionpohjan lihasten harjoittamisesta, mutta kerrataan tämä asia vielä. Näiden lihasten hellä huolenpito on tärkeää, nyt kun jälleen odotat lasta! Jokainen raskaus nimittäin rasittaa näitä lihaksia paljon. Lantionpohjan lihasten treenin tarkoituksena on vähentää synnytyksen jälkeistä virtsankarkailun riskiä ponnistaessa, ja se auttaa myös pitämään selän vahvana ja terveenä. Lantionpohjan lihasten harjoittaminen vaikuttaa hyvinvointiin kokonaisvaltaisesti, koska nämä lihakset tukevat monia elimiä – siksi me muistutamme sinua tästä jatkossakin! Videolta saat ohjeet lantionpohjan lihasten harjoittamiseen.
Raskaushormonit, varsinkin relaksiini-niminen hormoni, lisäävät lantion liikkuvuutta. Tämä on tarpeen, jotta lantiossa on tarpeeksi tilaa lapsen päälle sitten, kun tämän vauvan synnytyksen aika koittaa.
Jos sinulla on lantiokipuja, voit ostaa tukivyön, joka tukee lantiota seistessä ja kävellessä. Kysy neuvolasta, mistä voit hankkia tukivyön. Voi myös olla hyvä idea tavata fysioterapeutti, joka voi antaa vinkkejä ja ohjeita hyvistä harjoituksista lantiovaivojen helpottamiseksi. Kuntoillessasi on tärkeää, että kiinnität huomiota siihen, ettet tee liikkeitä äärimmilleen. Se voi lisätä loukkaantumisen ja lihasten vääränlaisen kuormittumisen riskiä. Tämä pätee myös lähes koko imetysaikana.
Nyt on aika sopeuttaa kuntoilua raskaana oloon.