Lapsi

Lapsi

Alkio on nyt noin 4–8 millimetrin pituinen ja sillä on pieni häntä. Tässä vaiheessa alkion koosta puhuttaessa käytetään mittaa päästä peppuun, koska jalat (jotka eivät tällä viikolla ole vielä edes näkyvissä) ovat usein kippuralla ja niitä on vaikea mitata. Päästä peppuun -mitasta käytetään lyhennettä CRL, joka tulee englannin kielen sanoista crown-rump length.

Tässä vaiheessa alkion sormet ja varpaat alkavat työntyä esiin kuin pienet räpylät. Sydämessä on nyt oikea ja vasen kammio, ja se lyö noin 110–160 lyöntiä minuutissa – noin kaksi kertaa nopeammin kuin aikuisen sydän. Ultraäänikuvassa voi nähdä tikittävän sydämen. Alkio saattaa tehdä refleksinomaisia liikkeitä, esimerkiksi heilutella käsivarsiaan ja pyöriä ympäri.

Keuhkot, suolisto, munuaiset, maksa ja sisäiset sukuelimet ovat jo lähes täysin kehittyneet. Sisäelinten kehittyessä alkio on erityisen herkässä vaiheessa. Siksi on tärkeää, että tuleva äiti pysyy erossa sellaisista asioista, jotka voivat vaikuttaa haitallisesti lapsen kehitykseen, esimerkiksi alkoholista, nikotiinista ja huumeista, sekä tietyistä lääkkeistä. On hyvä ajatus ottaa yhteyttä lääkäriin tai neuvolaan aina ennen lääkkeiden käyttöä raskauden aikana.

Inside the uterus week 7
Äiti

Äiti

Tunnetko itsesi väsynyttäkin väsyneemmäksi? Et ole yksin. Moni lasta odottava kertoo kulkeneensa ensimmäiset raskausviikot ympäriinsä jatkuvasti haukotellen ja seuraavasta nukkumismahdollisuudesta haaveillen. Tunne on sinulle ehkä tuttu aikaisemmista raskauksistasi. Väsymys voi olla vieläkin kouriintuntuvampi, jos vanhemmat lapsesi nukkuvat huonosti ja olet nyt jo miinuksella unen suhteen. Onko lähipiirissäsi ketään, jolta voit pyytää apua niin, että saat levätä? Korkeiden raskaushormonitasojen myötä kehossasi tapahtuu juuri nyt valtavasti asioita – se tekee jälleen uutta elämää.

Jotkut tuntevat alkuraskauden aikana huimausta ja jotkut harvat jopa pyörtyvät. Se liittyy verenpaineeseen, joka laskee raskauden alkuvaiheessa – tämä kuuluu asiaan ja on vaaratonta, mutta voi tietysti tuntua epämiellyttävältä. Hyviä tapoja ehkäistä huimausta ja pyörtymistä ovat säännölliset ateriat, jotka pitävät verensokerin tasaisena, riittävä juominen ja tukisukat. Muista myös nousta seisomaan rauhallisesti ja välttää pitkään seisomista.

Nännisi voivat erottua aikaisempaa paremmin ja nännipihat, eli nännejä ympäröivä iho, muuttuvat usein tummemmiksi. Pigmentin lisääntyminen liittyy siihen, että kehosi valmistautuu imetykseen. Lapsesi synnyttyä iho usein taas vaalenee pikkuhiljaa.

Ravinto

Yritä olla syömättä ”kahden edestä”. Ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana kehon lisääntynyt energiantarve vastaa noin yhtä omenaa. Toisen ja viimeisen raskauskolmanneksen aikana energiantarve kasvaa suunnilleen vastaamaan yhtä ylimääräistä välipalaa päivässä. Välipala voi olla esimerkiksi voileipä, hedelmä ja lasi maitoa tai makeuttamatonta, vitaminoitua kaura- tai soijajuomaa. Vältä karkkeja ja täydennä ruokavaliotasi mieluusti monivitamiinitabletilla, joka sisältää myös foolihappoa.

Noudata monipuolista ruokavaliota ja syö runsaasti vihreitä kasviksia sekä rautapitoisia ruokia, kuten lihaa, verilettuja ja täysjyvätuotteita. Myös linssit, herneet, pavut, vihreät lehtikasvikset ja pähkinät sisältävät rautaa.

Jos olet ylipainoinen raskauden alkaessa, on hyvä jutella neuvolan terveydenhoitajan tai laillistetun ravitsemusterapeutin kanssa. Häneltä saat ruokavalio-ohjeita, suosituksia ja tukea. Suosituksen mukaan on hyvä pitää raskaudenaikainen painonnousu mahdollisimman maltillisena, jos odottavalla äidillä on ylipainoa raskauden alkaessa. Tämä perustuu siihen, että ylipainoon liittyy suurempi komplikaatioriski raskauden ja synnytyksen aikana sekä äidin että lapsen osalta.

Jos sinulla on aktiivinen tai aikaisempi syömishäiriö, sinun on itse otettava vastuu tilanteesta ja kerrottava asiasta terveydenhoitajalle tai lääkärille. Tähän on olemassa paljon hyvää apua. Joillakuilla syömishäiriö voi pahentua raskauden aikana. Sekä sinulle itsellesi että lapsellesi on tärkeää, että saat ruoasta tarvitsemasi energian ja ravintoaineet.

Alkoholi ja nikotiini

Alkoholiin ja nikotiiniin pätee nollatoleranssi siitä päivästä, kun saat kuulla olevasi raskaana, aina lapsen syntymään asti. Tässä asiassa pitää olla tiukka linja, koska alkoholi ja nikotiini kulkeutuvat istukan kautta suoraan vauvaan. Lapsen maksa ei pysty pilkkomaan alkoholia, joten jos sinä otat lasin viiniä, lapsesi tulee humalaan. Muista, että myös kevytoluessa, joissakin siidereissä ja muissakin juomissa voi olla vähäisiä määriä alkoholia. Alkoholi voi vahingoittaa sikiötä.

Lääkkeet

Kysy aina ensin neuvoa terveydenhoitajalta, lääkäriltä tai apteekin farmaseutilta ennen kuin otat kipulääkkeitä. Tämä koskee myös muita reseptivapaita valmisteita. Jos käytät reseptilääkkeitä, on tärkeää ottaa asia puheeksi terveydenhoitajan tai lääkärin kanssa. Joskus voi olla tarpeen vaihtaa johonkin toiseen valmisteeseen.

Liikkuminen

Raskauden aikana on erittäin hyvä kuntoilla ja liikkua, koska liikunta tekee hyvää sekä sinulle että lapsellesi. Tutkimukset ovat osoittaneet muun muassa, että yksi fyysisen aktiivisuuden eduista on vähentynyt raskauspahoinvointi. Se myös vähentää stressiä ja parantaa unen laatua. Voit olla hiukan normaalia hengästyneempi, koska kehosi verimäärä on lisääntynyt – kuuntele kehoasi ja sen viestejä! Muista kuitenkin, että useimmissa meistä asuu pieni laiskamato, joten joskus on otettava itseään hellästi käsivarresta ja pakotettava itsensä löytämään aikaa ja energiaa kuntoilulle. Ellet kuntoile jo, nyt on todella hyvä aika aloittaa. Hyvää treeniä on kaikki treeni, mikä tulee tehdyksi.

Monet pelkäävät kuntoilun aiheuttavan keskenmenoriskin, mutta on tärkeää painottaa, että ET VOI aiheuttaa itsellesi keskenmenoa kuntoilemalla.

Uni

Jos tunnet itsesi normaalia väsyneemmäksi raskauden alkuvaiheessa, yritä löytää mahdollisuuksia lepohetkiin arjessa. Ehkä voit levätä hetken lounastauolla töissä ollessasi tai lapsen/lasten päiväunien aikana, jos olet kotona lasten kanssa. Yritä olla kiltti itseäsi kohtaan ja karsi hoidettavien asioiden listaa. Lapsen odotus on usein rankkaa, jos kotona on jo muita lapsia – varsinkin, jos he ovat vielä pieniä.

Pregnancy week 7 Mother beige
Kumppani

Kumppani

Tässä vaiheessa tuleva äiti voi tuntea itsensä hyvin väsyneeksi, ja saatatte joutua perumaan suunniteltuja menoja. On hyödyllistä pitää mielessä se valtava, sekä fyysisesti että psyykkisesti vaativa prosessi, joka hänen kehossaan on meneillään. Jos mahdollista, anna tulevan äidin nukkua hieman pidempään aamuisin, tai tue häntä muilla tavoilla.

Lue lisää muista raskauskolmanneksista