Lapsi
Sikiö on nyt noin 45 sentin mittainen ja painaa viikon alussa noin 2,59 ja viikon lopussa noin 2,76 kg.
Vauva varastoi rasvaa valmistautuessaan elämään kohdun ulkopuolella. Sikiön liikkeet voivat muuttua puskevammiksi. Saatat nähdä kyynärpään tai kantapään pullistavan ihoa ulospäin, joskus jopa koko jalan!
Vaikka lapsella on nyt vähemmän tilaa, sinun tulisi tulevana äitinä tuntea sikiön liikkeitä päivittäin. Liikkeiden luonne saattaa muuttua, mutta tiheys ei. Hyvä suositus on opetella tunnistamaan vauvan oma rytmi. Näin on helpompi huomata, jos hän liikkuu toisella tavalla kuin aiemmin. Luota omiin vaistoihisi! Jos sinusta tuntuu, että kaikki ei ole kohdallaan, ota heti yhteyttä synnytyssairaalaan.
Äiti
Lapsesi on luultavasi laskeutunut lantion suulle tai sitten pää ei vielä ole kiinnittynyt. Terveydenhoitaja tarkastaa tämän jokaisella neuvolakäynnillä loppuraskauden aikana. Osa lapsista kiinnittyy vasta supistusten alkaessa tai lapsiveden mennessä.
Jos lapsesi on perätilassa, eli tarjoutuu pylly edellä, sinulle saatetaan ehdottaa ulkokäännöksen yrittämistä. Se tehdään sairaalassa ja siinä pyritään kääntämään lapsi pää alaspäin. Lantiosi ja lapsen pään rakenteesta riippuen synnytys sujuu helpommin lapsen ollessa tässä asennossa. Alatiesynnytys lapsen ollessa perätarjonnassa onnistuu, mutta lapselle takamus edellä syntyminen on rankempaa, ja siksi synnytys saatetaan keskeyttää ja viedä loppuun keisarileikkauksella.
Jos päätät kokeilla ulkokäännöstä, se tehdään sairaalassa. Sinulle annetaan ensin kohtua rentouttavaa lääkettä, minkä jälkeen synnytyslääkäri yrittää ohjata lapsen takapuolta ylöspäin ja hartioita alaspäin vatsanpeitteiden päältä.
Ulkokäännöksen yrittäminen on vapaaehtoista. Noin puolet ulkokäännöksistä onnistuu ja lapsi kääntyy raivotarjontaan.
Ellei lasta saada kääntymään, sinun on päätettävä, haluatko synnyttää alateitse perätarjonnasta huolimatta. Tähän on muutamia edellytyksiä, ja ennen synnytystavan valintaa lantion tilavuus mitataan röntgentutkimuksella ja lapsen paino arvioidaan ultraäänitutkimuksella.
Jos lantio on tarpeeksi tilava ja lapsen paino riittävän alhainen ja jos itse haluat synnyttää alateitse, synnytystavaksi voidaan valita perätarjontasynnytys. Saat tästä perusteellista tietoa synnytyssairaalasta ja voit myös kysyä asiasta neuvolan terveydenhoitajan tai lääkärin kanssa, niin että sinulla on asiasta tarpeeksi tietoa ja voit tehdä päätöksesi tietoon perustuen.
Elleivät perätarjontasynnytyksen edellytykset täyty tai ellet halua synnyttää alateitse, synnytystavaksi suunnitellaan keisarileikkaus.
Nukkuminen saattaa olla hankalaa ja kääntyilet ehkä kyljeltä toiselle. Saatat nähdä intensiivisiä, hyvin selkeitä unia. Mieli työstää monia asioita synnytyksen ja uuden perhetilanteen kynnyksellä. Lepää edelleen aina, kun saat siihen mahdollisuuden, viimeiset viikot saattavat tuntua erityisen rankoilta ja pitkiltä.
Uuden perheenjäsenen tuloon voi olla mukava valmistautua täyttämällä pakastin ruoalla. Pyydä ystäviä ja sukulaisia tuomaan ruoat mukanaan heidän tullessaan tapaamaan vauvaa ensimmäistä kertaa, niin sinun/teidän ei tarvitse vanhempien lasten ja vastasyntyneen lisäksi huolehtia vielä tarjoiluistakin.
Ensimmäisten viikkojen aikana vastasyntyneen kanssa voi olla hyvä laskea rimaa hiukan, varsinkin kun perheessä on useita lapsia. Uuden perheenjäsenen saapuminen merkitsee usein sitä, että elämä kulkee hetken turbovaihteella ja perheen keskinäiset suhteet järjestyvät uuteen uskoon. Joskus voimakkain reaktio ei tulekaan nuorimmalta isolta sisarukselta, vaan sisarusjoukon vanhimmalta. Anna kaikille ja kaikelle aikaa – ajan kanssa asiat löytävät paikkansa!
Kumppani
On yleistä käydä neuvolassa tai lääkärillä useammin kuin raskauden alkuvaiheessa, jotta äidin ja vauvan vointi voidaan tarkastaa. On myös korkea aika keskustella kätilön kanssa synnytystä koskevista ajatuksista, esimerkiksi synnytysasennon tai kivunlievitysmenetelmän valinnasta. On tärkeää olla mukana päättämässä näistä asioista, jotta voit toimia kumppanisi puhetorvena synnytyksen aikana. Sinä olet se ihminen, joka tuntee hänet parhaiten. Synnytystoivekirjeen kirjoittaminen yhdessä voi olla hyvä ajatus näiden kysymysten käsittelemiseksi.
Muista myös ottaa kuva upeasta vatsasta – aivan pian se on enää muisto vain!