Lapsi
Sikiö on nyt noin 50 sentin mittainen ja painaa viikon alussa noin 3,2 ja viikon lopussa noin 3,37 kg.
Vauvan ympärillä on litran verran lapsivettä. Lapsivesi uusiutuu jatkuvasti. Vaikka lapsella alkaa olla ahtaat oltavat, äidin pitäisi tuntea sen liikkuvan joka päivä. Muussa tapauksessa on tärkeää ottaa välittömästi yhteyttä synnytyssairaalaan. Luota omaan vaistoosi.
Äiti
Kehosi valmistautuu jälleen synnyttämään. Voit tuntea olosi raskaaksi ja väsyneeksi. Voimakkaat ennakoivat supistukset ovat yleisiä uudelleensynnyttäjillä. Joskus ne voivat olla niin voimakkaita, että on vaikea tietää, onko synnytys oikeasti käynnissä vai onko kyseessä väärä hälytys. Mielialasi saattaa vaihdella rajusti. Haluat tämän vauvan maailmaan nyt! Painonnousu on ehkä lakannut; joillakin paino kääntyy jopa laskuun viimeisinä synnytystä edeltävinä viikkoina. Jos jokin asia huolestuttaa sinua, on tärkeää, että otat asian puheeksi terveydenhoitajasi kanssa.
Jos aikaisemmat synnytyksesi ovat olleet nopeita, tämäkin luultavasti on, mutta kehosi ja lapsesi päättävät, miten paljon aikaa ne tarvitsevat. Jos olet parisuhteessa, on tärkeää, että kumppanisi ymmärtää ajatuksesi ja toiveesi tämän synnytyksen tiimoilta voidakseen tukea sinua parhaalla mahdollisella tavalla. Nukkuminen on usein hankalaa, joten lepää edelleen aina kun voit.
Synnytyksen ensimmäisen vaiheen eli latenssivaiheen aikana olet luultavasti kotona. Himmennä valaistusta ja koeta tehdä olostasi mukava. Näin autat kehoa löytämään parasympaattisen hermoston eli kehon rauhoittavan järjestelmän. Se on paras tila lasta synnyttäessäsi. Mitä rauhallisemmaksi ja turvallisemmaksi tunnet olosi, sen enemmän kehosi erittää oksitosiinia. Tämä hormoni saa aikaan voimakkaat ja tehokkaat supistukset.
Saadaksesi imetyksen hyvin alulle suositellaan, että pidät lasta ihollasi ensimmäiset kaksi tuntia synnytyksen jälkeen ja niin paljon kuin mahdollista ensimmäisen vuorokauden aikana. Tehdessäsi näin keho erittää runsaasti oksitosiinia – ja tätä hormonia keho tarvitsee maidontuotantoa varten. Ihokontakti lapsen kanssa on hyvä asia monesta syystä: se edesauttaa kiintymyssuhteen muodostumista, pitää kehon lämpötilan tasaisena, edistää lapsen painon kehitystä ja antaa sinulle hyvän mahdollisuuden tutustua lapseesi.
Jos imetys tuottaa hankaluuksia, älä emmi pyytää apua. Apua saa sekä neuvolasta että imetysvastaanotolta, hiukan siitä riippuen, missä päin Suomea asut.